Tenu Gin yhdistää kalevalaisen mytologian ja skandinaavisen gastronomian

Antto Melasniemen ja Klaus Haapaniemen kunnianhimoinen hanke tislaa korpimetsän aromeista esiin jotain ainutlaatuisen suomalaista.

20.9.2017

Julkaistu

Antto Melasniemen ja Klaus Haapaniemen kunnianhimoinen hanke tislaa korpimetsän aromeista esiin jotain ainutlaatuisen suomalaista.

Keittiömestari Antto Melasniemi on luonut useita Helsingin pidetyimpiä ravintoloita. Kuurna, Ateljé Finne, Putte’s Pizza ja Kom ovat kukin omanlaisiaan persoonallisuuksia, mutta kaikkia yhdistää Melasniemen konstailematon ja raaka-aineita kunnioittava näkemys. Hänellä on myös taito rakentaa ravintoloihinsa ajaton ja elämyksellinen tunnelma.

Lontosssa asuva Klaus Haapaniemi on taiteilija, kuvittaja ja muotoilija. Hän on luonut persoonallisesta tyylistään kansainvälisesti menestyvän brändin, joka sisältää tekstiilejä, astioita, muotia ja asusteita. Hän ammentaa kuvallisen kielioppinsa slaavilaisen kansantaiteen hienovaraisen pelkistetystä ornamentiikasta. Taiturimainen piirrosjälki ja luonnonmystiikan väkevät, synkätkin sävyt luovat ainutlaatuista lumoa.

Kun Haapaniemen kalevalainen mytologia ja Melasniemen skandinaavinen gastronomia kohtasivat, syntyi Tenu Gin. Klaus Haapaniemen tyylikäs etiketti koristaa suomalaisen  Tenu Gin -pullon kylkeä puolukkamättäällä.

"Tislaus on aina kiinnostanut minua. Joskus tuntuu, että esimerkiksi päärynästä tislatussa viinassa maistuu paitsi hedelmä kuorineen ja siemenineen myös koko puu ja jopa tienoo, jossa se on kasvanut", Melasniemi kertoo.

Suomalaisuuden syvin olemus

Tenu Ginin tarina alkoi koe-erällä, jonka suosiota testattiin kiinnostavalla vientimarkkinalla Isossa-Britanniassa. Melasniemi ja Haapaniemi olivat järjestäneet Lontoon keskustaan tilapäisen Suomi-ravintolan, jonne Suomessa tehty gini istui kuin nenä päähän.

"Halusimme, että ginimme myös ilmaisisi suomalaisuuden syvintä olemusta", Melasniemi kertoo.

Tenun tarkka resepti on luonnollisesti salaisuus, mutta katajanmarjan lisäksi sen aromit ovat peräisin villeistä marjoista, kukista, yrteistä ja juurista. Melasniemen mukaan Tenun ytimessä onkin jotain osasiaan isompaa: koko koskematon suomalainen korpimetsä.

Äijämäisyydestä syntiseen ornamentiikkaan

Metsän mystinen alkuvoima on ollut inspiraationa myös Klaus Haapaniemelle, jonka käsialaa on Tenu-pullon ilme. Etikettikuvituksen lihalliset sävyt ja syntisen ylellinen ornamentiikka erottuvat positiivisesti.

"Viinojen maailma on äijämäisyydessään usein hieman tunkkainen. Tenussa mysteeri ja kauneus sen sijaan antavat tuotteelle raikkaan feminiinisen vivahteen."

Lontoon pop-up-ravintolasta alkanut menestys on saanut jatkoa.

"Olemme saaneet innostuneen vastaanoton Keski-Euroopan ja Japanin superpremium-markkinoilla", Melasniemi kertoo. "Suomalaiseen laatuun luotetaan, ja ilmeisesti olemme pystyneet luomaan jotain aidosti ainutlaatuista."


TENU SPRITZ

Tenu Gin toimii mainiosti sellaisenaan mutta maistuu myös laadukkaan tonicin, esimerkiksi Fentimans Rose Lemonaden kanssa.

Kesän viimeisten terassikelien hittijuomaan voi annostella mausteeksi tipan sitruunamehua ja koristeeksi mansikanpuolikkaan.

  • 4 cl Tenu Giniä
  • 1,2 dl Fentimans Rose Lemonadea
  • 1 tl Tuoreen sitruunan mehua
  • Viipaloitu mansikka

Laita viinilasiin 3/4 täyteen jäitä. Pyöritä jäitä lasissa kunnes sen reunat huurustuvat. Valuta sulanut vesi pois lasista. Lisää Tenu ja sitruunamehu. Kaada Rose Lemonade hitaasti jäiden päälle, sekoita ja lisää mansikkaviipaleet.