Vegaaniset vaihtoehdot ja kokonaisvaltainen hyvinvointi näkyvät nyt ruokatrendeissä

Vegaanisen ja kasvisruokavalion suosio kasvaa odotetusti. Pandemian luoman uuden normaalin tärkeiksi arvoiksi nousevat yhdessäolon myötä jaetut annokset, hyvinvointi ja vastuulliset valinnat. Kuinka huomioit nämä trendit tarjonnassasi?

Julkaistu
Kespro
teksti
Unsplashed, Kespro, Fentiman's
kuvat

Vegaanisen ja kasvisruokavalion suosio kasvaa odotetusti. Pandemian luoman uuden normaalin tärkeiksi arvoiksi nousevat yhdessäolon myötä jaetut annokset, hyvinvointi ja vastuulliset valinnat. Kuinka huomioit nämä trendit tarjonnassasi?

Julkaistu
Kespro
teksti
Unsplashed, Kespro, Fentiman's
kuvat

Vege, vege, vege!

Kasvispainotteinen ja vegaaninen ruoka kasvattaa suosiotaan. Eikä ihme, sillä kasvissyönti arkipäiväistyy ja kasvispohjaisten tuotteiden valikoima kasvaa räjähdysmäisesti.

Samaa vauhtia muuttuvan ruokatrendin mukana muuttuvat erilaisista ruokamieltymyksistä kertovat termit. Fleksaus on jo meille tuttua, mutta nyt lihan ja lihaperäisten tuotteiden vähentämistä kuvataan termillä reducetarianism.

Suureen suosioon päässyt kauramaito on puolestaan saanut varteenotettavan kilpailijan, kun toinen ruotsalainen keksintö, perunamaito, valtaa markkinoita kovaa vauhtia. Erityisen kermaisen ja maukkaan Dug-perunamaidon uskotaan olevan kasvipohjaisten maitojen seuraava hitti, ja sen kilpailijoitaan huomattavasti pienempi hiilijalanjälki varmasti edesauttaa asiaa.

Ideologiasta riippumatta Vihannestukku Kespro antaa loputtomasti ideoita sesongissa olevien tuotteiden hyödyntämiseen ja tekee vastuullisesta, kasvispainotteisesta ruokasuunnittelusta helppoa.

Lihatonta lihaa ja kalatonta kalaa

Jos tuotteelle ei ole vielä vegaanista versiota, se keksitään. Sosiaalisen median palvelu TikTokissa huippukokki Gordon Ramsay jakoi versionsa vegaanisesta pekonista ja pian TikTok täyttyi käyttäjien omista pekonikokeiluista.

Erilaisten, koko ajan kehittyvien lihanmakuisten jalosteiden ja lihan korvaavien tuotteiden lisääntyminen kertoo, kuinka suuri megatrendi kasvispohjainen ruokavalio on.

Myös kalattoman kalan kokeilut trendaavat kotimaankin vaikuttajapiireissä. Ehkä jo kesällä ravintoloiden listoilta löytyy kalajäljitelmäannoksia, jotka on tehty tutumman jakkihedelmän sijaan kalan rakennetta läheisesti muistuttavasta banaanin kukinnosta?

Maailman makuja paikallisesti

Eri maiden mausteet ja tekniikat ovat hyödynnettävissä myös paikallisten raaka-aineiden turvin. Yksi niistä on libanonilainen toum-kastike, joka on käytännössä vegaaninen majoneesi, joka kananmunan sijaan emulgoidaan valkosipulipyreellä.

Pyörää ei todellakaan kannata keksiä aina uudelleen, sillä esimerkiksi eksoottisilla mausteilla tai yrteillä voi tuoda trendikkään local exotic -vivahteen vaikka voimassa olevaan listaan.

sienitrendi_no-revisions-HCZUMu843MQ-unsplash Sienillä saat umamista makua kasvisruokiin.

Kansainvälistä hevitrendiä edustavat myös sienet, joiden umaminen maku tuo syvyyttä annoksiin ja lisäksi ne ovat ravintoarvoiltaan verrattomia. The New York Times jopa julisti sienet vuoden 2022 raaka-aineeksi.

Ennen kaikkea sienien suosion taustalla on niiden monipuolisuus: ne sopivat niin kylmiin kuin lämpimiin ruokiin, ja niiden rakenne kestää hyvin myös haudutuksen tai grillauksen.

Arvojen mukaista ruokaa, kiitos!

Pandemia sai ihmiset miettimään omia arvojaan ja se näkyy myös ruokatrendeissä. Opimme toki pesemään enemmän käsiämme, mutta samalla terveyden ja puhtauden merkitys on korostunut läpi linjan, kun puhutaan ravinnosta. Sama trendi vaikuttaa alkoholin kulutuksen vähentymiseen. Alkoholittomien oluiden, mocktailien ja matala-alkoholisten viinien suosio lisääntyy edelleen ja siihen on hyvä reagoida myös kesäterassien valikoimaa suunnitellessa.

Sober curios -ajattelu ja yksinkertaisesti alkoholin vähentäminen on nyt pinnalla. Hyvä esimerkki raikkaasta kesäjuomasta on itse tehty sitruunalimonadi tai Kespron valikoimista löytyvät Fentiman’s-sarjan juomat.

Fentimans ryhmakuva 1500x1000 Fentiman’sin alkoholittomilla juomilla teet helppoja mocktaileja!

Yhdessä olemisen lisäksi myös ruoka halutaan nyt jakaa läheisten kesken. Jaettavien annosten suosio nostaa listoille kesällä erilaiset jaettavat lautaset ja lankut, kuten chacuteriet.

Jaettava annos voi koostua käytännössä mistä vain! Kokeile esimerkiksi erilaisia minikokoisia streetfood-annoksia ja pikkelöityjä vihanneksia.

Mistä ruoka tulee ja mitä se jättää jälkeensä?

Ruoan vastuullisuus on yksi suurimpia trendejä juuri nyt. Kuluttaja haluaa tietää, miten ruoka on päätynyt lautaselle, mikä sen hiilijalanjälki on, kuinka paljon ruoka tuottaa jätettä ja mikä on raaka-aineiden kotimaisuusaste?

Varmista ainakin perustietämys siitä, mistä tarjoilemasi ruoka on peräisin.

Maailman tilanne vaikuttaa kaikin puolin ruokatrendeihin. Raaka-aineiden saatavuushaasteet ja hinnannousu näkyvät ruokavalinnoissa. Kotimaisuus ja paikallisuus koetaan koko ajan entistä tärkeämmäksi. Sesongin tuotteet helpottavat vastuullisia valintoja, sillä mitä lähempänä tuotanto on, sitä vastuullisempi raaka-aine on todennäköisesti kyseessä.

Ilmastonmuutos ja omien valintojemme vaikutus maapallon tasapainoon näkyvät väistämättä koko ajan enemmän myös kuluttajien käyttäytymisessä. Eräänlaisena ruokatrendinä tulee suosiotaan lisäämään myös climatarianismi, mikä viittaa hiilijalanjäljen pienentämistä tavoittelevaan ruokavalioon.

Print Large 1800x-Eriksson muikunmäti Saimaa 2 ML 5 20 Sesongin tuotteita suosimalla vastuulliset valinnat helpottuvat. Kalatukku Kesprossa on aina tarjolla ensiluokkaista, vastuullisesti pyydettyä kalaa.

Kun keskität hankinnat Kesproon, asiantuntijamme ovat jo valmiiksi tehneet arvo- ja vastuullisuusvalinnat puolestasi. Hyvä esimerkki ovat valikoimassa olevat uutuudet, rPET-sarjan muovilasit, jotka sopivat täydellisesti kesäkaudelle.

rPET-muovi on tehty kokonaan kierrätetystä muovista – ja sen voi kierrättää edelleen jopa satoja kertoja, mikä tekee siitä tavallista muovia huomattavasti vastuullisemman materiaalin. rPET-lyhenne tulee sanoista recycled polyetyleenitereftalaatti. Materiaali on vahvaa ja kestää hyvin kulutusta, joten se sopii täydellisesti kesän take away -käyttöön ja tapahtumien anniskelualueille.
Lue myös uusin Maailma kattilassa -vastuullisuusjulkaisu!Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä