Oy Botta Ab – Yhtä suurta ravintolaperhettä

Ostrobotnian talossa Helsingissä on juhlittu ja istuttu iltaa yli 50 vuotta. Marraskuussa Manalan ja St Urho’s Pubin viereen avautui ravintolaperheen uusin tulokas Dagmar.

Julkaistu

Teksti

Anna-Kaisa Asuja

Kuvat

Miika Kainu

Museokadun sisäänkäynti Helsingin Etu-Töölössä ei ole vanhentunut sitten 2000-luvun alun. Silloin ovesta tuli kuljettua tiuhaan. Aulan art deco -valaisimet eivät suinkaan ole uusvanhoja, vaan alkuperäiset. Yläkertaan nousevat portaatkin marmoreineen ovat täysin tätä päivää. Niiden kaarre on tuttu, samoin tunne – tänne on yhä helppo tulla. Botta on samaan aikaan ajassa ja ajaton.

MN 1 24 Yhta suurta ravintolaperhetta 2 Bottan historia alkaa jo 112 vuoden takaa.

Mutkattomuus ja helppo lähestyttävyys on yksi menestystekijä perinteikkään Oy Botta Ab:n taustalla.

”Meitä kuvastaa ehkä parhaiten pitkät suhteet – niin työ- kuin asiakassuhteet”, Bottan toimitusjohtaja Tomi Söderström kertoo.

Bottan tiloihin ja ravintoloihin mahtuu asiakkaiden koko elämänkaari. Lukuisat kanta-asiakkaat ovat löytäneet Bottan jo opiskeluaikoina. Osakunnan tiloissa on solmittu elämän mittaisia ystävyyssuhteita, kakkoskerroksen tanssilattialla tai Manalan kellarissa parisuhteita. Myöhemmin Bottalla on vietetty kaste- ja nimiäistilaisuuksia. Osa entisistä opiskelijoista on juhlinut täällä väitöstilaisuuksien karonkkaa. Ja kuten elämänkaareen kuuluu, Bottalle on palattu myös muistelemaan joukosta poistuneita ystäviä.

”Me olemme järjestäneet tapahtumille puitteet, tilat ja tarjoilut”, Söderström sanoo.

MN 1 24 Yhta suurta ravintolaperhetta 3

Nuoruusvuosinakaan solmittu suhde ei pysy yllä itsestään. Asiakkaita Bottalle ja Manalaan veti muun muassa keittiö, joka oli auki aamuyöhön asti. Bottan henkilökunnan tehtävänä on aina ollut huolehtia, että asiakkaat viihtyvät ja saavat sitä, mitä haluavat ja tarvitsevat.

Sitoutunut henkilökunta

Yksi syy tai seuraus asiakkaiden viihtymiseen on henkilökunnassa. Henkilökunta on sitoutunut paikkaan ja työhön. Jos osakunta on yhteisö, sitä on myös Bottan henkilökunta.

MN 1 24 Yhta suurta ravintolaperhetta 6 Dagmarin keittiön vuoropäällikkö Rico-Paulo Cronologia varmistaa, että kaikki on kastikkeita myöten valmiina illan serviisiin.

”Me ollaan kuin yhtä suurta perhettä, hyvässä ja pahassa”, St Urho’s Pubin ravintolapäällikkö Jerome Mikkonen kertoo.

”Meillä on ravintola-alalle suhteellisen pitkät työsuhteet, ja työntekijöiden keski-ikä on 40 vuotta.”

Bottan henkilökunta on hyvin monimuotoista. Mikkosen mukaan diversiteetti syntyy siitä, että Bottalla kaikilla on tilaa olla oma itsensä. Osa työskentelee lastensa ikäisten tai heitä nuorempien kanssa, on ulkomaalaistaustaisia tai palkkatuella työllistetty osatyökykyinen osaaja. Botta tekee myös yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Nuorempi oppii konkarilta ja toisinpäin.

MN 1 24 Yhta suurta ravintolaperhetta 4 Bottan uusin ravintola on viime vuoden lopulla avattu Dagmar.

Yhteisöllistä henkeä luo myös johdon halu pitää hyvää huolta henkilökunnasta sekä avoimuus.

”Tietty perusturvallisuus tulee siitä, että se pidetään, mitä on sovittu. Meillä on myös vakaa omistajapohja”, Söderström sanoo.

Dagmarin henkilökunnan haku piti laittaa kiinni jo ennen määräaikaa, kun hyviä hakijoita oli niin paljon.

Turvallisuuden tunnetta ja luottamusta rakentaa sekin, että työntekijöille kerrotaan, missä mennään, etenkin silloin, jos ei mene niin hyvin. Niitäkin aikoja on nähty.

MN 1 24 Yhta suurta ravintolaperhetta 5 Tarjoilija Vera Kolesnik kattaa pöytiä valmiiksi illan asiakkaita varten ravintola Dagmarissa.

”On helpompi hyväksyä tosiasiat, kun tietää, miksi esimerkiksi työvuorolista näyttää siltä kuin näyttää”, myynti- ja markkinointikoordinaattori Iitu Möttönen sanoo.

Imua Dagmariin

Hyvä henki ja työnantajamaine näkyvät myös Bottan uusimman ravintolan Dagmarin perustamisessa ja lanseerauksessa.

”Henkilökunnan haku piti laittaa kiinni jo ennen määräaikaa, kun hyviä hakijoita oli niin paljon”, Möttönen kertoo.

Dagmar avasi ovensa viime vuoden marraskuussa, mutta ravintolan suunnittelun Söderström aloitti jo ennen koronaa. Koko konseptia sisustuksineen ja listoineeen on hauduteltu siis ajan kanssa.

Ravintolan johtajana aloitti joulukuussa Annamari Holmborg, keittiöpäällikkö Mikko Nyman tuli mukaan viime elokuussa.

”Kerrankin oli aikaa tehdä rauhassa”, Nyman toteaa.

Yhteistyö Kespron kanssa on sujunut niin Bottan muissa toiminnoissa kuin Dagmarissakin hyvin. Palveluvalikoimassa on muutakin kuin raaka-aineet ja non-food. Esimerkiksi Dagmarin listaa käytiin hiomassa Kespron Foodsterissa K-Kampuksella.

MN 1 24 Yhta suurta ravintolaperhetta 7 Kespron Key Account Manager Ville Vartiainen ja Bottan toimitusjohtaja Tomi Söderström tekevät tiivistä yhteistyötä palveluvalikoiman eteen.

Bottalla asiakkaiden kannattaa olla tarkkana siinä, mitä toivovat. Manalan asiakkaat kaipasivat kunnon viinibaaria Töölöön, ja sellaisen he saivat. Dagmarista on lähdetty hakemaan Etu-Töölön parasta oman rahan paikkaa, joka on Bottan ravintoloista se vähän fiinimpi. Korttelibistroon on mahdollisimman matala kynnys tulla, myös koirien ja kissojen kanssa.

Oy Botta Ab

  • Pohjalaiset ylioppilaat rakennuttivat Ostrobotnia-rakennuksen Helsingin Etu-Töölöön vuonna 1912.
  • Ravintolatoimintaa talossa on ollut alusta asti. Siitä vastaamaan perustettiin Oy Botta Ab vuonna 1970.
  • Yhtiön muodostaa kolme ravintolaa: Manala, St Urho’s Pub ja Dagmar sekä kokous- ja tapahtumatila Botta Events.
  • Yhtiön omistavat Helsingin yliopiston kolme pohjalaista osakuntaa: Etelä-Pohjalainen Osakunta (EPO), Pohjois-Pohjalainen Osakunta (PPO) sekä Vasa nation (Vn).
  • Juhla- ja kokoustiloja löytyy erilaisiin tarpeisiin aina 10 hengen kabinetista näyttävään juhlasaliin, johon mahtuu yli 200 vierasta.
  • Henkilöstöä yli 50 työntekijää.

Terveiset

Mistä olet ylpeä omassa työssäsi, Tomi Söderström, Oy Botta Ab:n toimitusjohtaja?

Koko henkilökunnasta, heidän työpanoksestaan ja yhteisöllisyydestään. Meillä on paljon kanta-asiakkaita. Tulin Bottalle 2019 patruunaksi, jonka tehtävä on pitää huolta sekä henkilökunnasta että asiakkaista.

Minkä viestin haluaisit lähettää ravintola-alan kollegallesi?

Pitäkää hyvää huolta henkilökunnasta, se näkyy tuloksessa. Tyytyväinen henkilökunta tekee tyytyväisiä asiakkaita.

Muista myös some!

  • Seuraa Bottaa Facebookissa @Manala/Botta
  • Seuraa Dagmaria Instagramissa @dagmar_bistrowinebar


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä