Ravintola Elitessä on Suomen kuuluisin hissi

Taitelija- ja kulttuuriravintola Elite on pitänyt pintansa yli 90 vuotta. Ravintolan historiaan liittyy lukuisia tarinoita ja erikoisuuksia. Yksi niistä on salin ja keittiön yhdistävä ruokahissi.

Julkaistu

Teksti

Anna-Kaisa Asuja

Eteläisellä Hesperiankadulla sijaitseva Elite tunnetaan pitkästä historiastaan, ja alan ammattilaisten piirissä myös kahden kerroksen välillä kulkevasta ruokahissistään.

Elite aloitti toimintansa ensin Museokadulla 1932. Nykyisessä osoitteessaan Reitzin talossa ravintola on palvellut talon rakennusvuodesta 1938 lähtien. Yli 90 vuotta on Suomessa ravintolalle pitkä ikä. Tuona aikana Elitessä on ollut käytössä ainakin kaksi eri ruokahissiä. Uusin hissi on palvellut kerrosten välillä vajaat kymmenen vuotta.

Tilat ravintolalle suunniteltiin jo rakennusvaiheessa. Sali jäi alakertaan, ja keittiö sijaitsee kerrosta ylempänä. Annokset kulkevat alakertaan ja sieltä asiakkaiden pöytiin ruokahissillä. Sillä kulkevat niin Tauno Palon pihvit, Loirin perinteinen läskisoosi kuin taitelijamenun annoksetkin.

Menu0324 Elite2

Mitoiltaan noin metri kertaa metri kokoinen hissi vetää kerrallaan kymmenen lautasta. Päivän aikana hissi sahaa kerrosten väliä ainakin sata kertaa.

”Siinä on aina sovittamista, kun hississä kulkee niin alku-, pää- ja jälkiruoat. Mahtuuko jälkkärit kyytiin, ai ei, no seuraavaan sitten”, Suomen kuuluisimman hissin päällikkö, keittiöpäällikkö Petri Rissanen kertoo.

Talven liekitysviikkojen aikana mukaan pitää saada mahtumaan myös liekityspannut ja kastikekannut.

”Siinä ei kovin monen pöydän ruokia samaan kyytiin saa”, ravintolatoimenjohtaja Eija Perälä kertoo.

Menu0324 Elite3

Hissin käyttö edellyttää suunnittelua

Kahden kerroksen järjestely vaatii, että ruoan pitää lähteä alakerrassa tosi nopeasti pöytiin, että ne ehtivät asiakkaalle lämpiminä.

”Asioiden täytyy toimia. Meillä on hyvät saliapulaiset, perimmäiseen terassipöytään ulkona on aikamoinen matka”, Perälä kertoo.

Kiireessä myös sattuu ja tapahtuu. Kerran liekitysviikoilla on hälytetty korjaajia apuun noukkimaan vääntyneitä kuparipannuja hissin laitteistojen välistä.

”Ennen siellä oli sellainen aukko, josta pannut hujahtivat vahingossa, kun ne laittoi nopeasti hissiin ja joku jääkin huonosti”, Perälä kertoo.

Nykyisessä hississä tuota vaaraa ei enää ole. Kaikki kymmenen lautasta pysyvät visusti omalla paikallaan koko matkan alas asti.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä