Sommelière Ulla Häkkinen

Ulla Häkkinen ei meinannut uskaltaa asiakkaiden pariin ensimmäisessä saliharjoittelussaan, mutta pian hän löysi oman juttunsa. Nyt Häkkinen on palkittu viinien ja asiakaspalvelun ammattilainen, joka luotsaa Jyväskylässä arvostettua Pöllöwaari-ravintolaa.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Mikko Vähäniitty

Jyväskyläläisen ravintola Pöllöwaarin Ulla Häkkinen on siinä mielessä harvinainen ravintola-alan ammattilainen, että hän on viihtynyt samalla työnantajalla yli 18 vuoden ajan. Ravintolapäällikkö ja sommelière on saanut kasvaa rooliinsa fine dining -ravintolan vetäjänä.

”Vuosien aikana olen saanut todella paljon vastuuta, luottamus on ollut iso. Yrittäjämme Katriina Pilppula ja Ari Pärnänen ovat antaneet vastuuta mutta tarvittaessa myös tukea”, Häkkinen kertoo.

Häkkinen aloitti ravintolassa hovimestarina ja sommelièrena, yleni ravintolapäälliköksi ja vastasi välillä myös Yöpuu-putiikkihotellista, jossa ravintola sijaitsee. Hän on saanut tehdä niin markkinointia, myyntiä kuin someviestintää.

Hän on ollut mukana myös hotellin takana olevan Yöpuu Yhtiön tuoreemmissa avauksissa: Verso-hotellissa, sen Verso Bar & Kitchen -ravintolassa sekä Jyväskylän ytimessä sijaitsevassa Bistro Kirkkopuistossa. Häkkinen vastaa kaikkien viineistä ja muusta juomatuotteesta.

”Koko ajan on ollut jotain uutta. Olen 24/7-ihminen, minusta on kivaa kehittää asioita.”

ML 4 23 Henkilo Ulla Hakkinen Sommeliere 6 Pöllöwaari sijaitsee Yöpuu-putiikkihotellissa. Häkkinen sanoo, että nykyisin asiakkaat uskovat, että myös hotellissa voi olla hyvä gastronominen ravintola.

Yliopistosuunnitelmat tekivät tilaa työlle salissa

Ravintola-ala ei ollut Häkkisen ensimmäinen ajatus kouluvuosien jälkeen. Hän on kotoisin Lapista ja päätyi lukion jälkeen Jyväskylään ensin hakeakseen yliopistoon opiskelemaan puheviestintää. Opiskelupaikka jäi kiinni pienestä, joten hän jäi kaupunkiin opiskelemaan avoimessa yliopistossa ajatuksenaan pyrkiä sisään uudestaan. Jostain oli hankittava rahaa. Mukaan kuvioon tulivatkin ensimmäiset ravintola-alan työt henkilöstöravintoloiden keittiöissä. Ajatus omasta urasta alkoi muuttua.

”Selvisi, että voin käyttää puheviestintää osana työtäni, mutta en ole niin teoreettinen, että haluaisin ylipistotutkintoa. Päätin, että haenkin Jyväskylään restonomikoulutukseen.”

Häkkinen suuntautui ensin keittiöpuolelle, mutta harjoittelu ravintolassa muutti mielen.

”Meillä kaikilla opiskelijoilla oli pakollinen kolmen viikon asiakaspalveluharjoittelu. Ensimmäisen viikon piiloteltuani tiskissä uskalsin mennä asiakkaiden luo ja tajusin, että hei, tämähän on todella kivaa”.

Seuraavaksi hän kiinnostui cocktaileista ja kävi ensimmäiset viinikurssit. Ura juomatuotteen osaajana virisi.

”Sitten se olikin menoa. Tämä on minun juttuni, tämä on minun kilpailuvalttini tulevaisuudessa työmarkkinoilla ja tätä haluan opiskella lisää.”

Viinejä Häkkinen opiskeli esimerkiksi WSET:in eli Wine & Spirits Education Trustin kursseilla. Restonomiopintojen jälkeen hän suoritti arvostetun WSET Level 4 Diploman. Käänteentekeviin vaiheisiin kuului myös parin sadonkorjuun aikainen työ Juha Berglundin Château Carsin -viinitilalla Bordeaux’ssa. Ulla Häkkinen on hyödyntänyt monipuolista viiniosaamistaan ravintoloiden lisäksi myös kirjoittamalla eri medioihin, nykyisin Kauppalehden resepteille juomasuosituksia.

ML 4 23 Henkilo Ulla Hakkinen Sommeliere 2 Kespro on Pöllöwaarin tukkukumppani. Häkkinen iloitsee, että yhteistyö on vain parantunut koko ajan.

Paikkakunnan huippuravintola

Ravintola Pöllöwaari on yksi Jyväskylän ja koko Keski-Suomen ykkösravintoloista. Satapaikkainen ravintola tarjoaa arkisin lounasta, iltaisin ja viikonloppuisin à la carte -listaa sekä menukokonaisuuksia. Erityisesti pitkä maistelumenu kiinnostaa asiakkaita.

”Oli se pöytäliina, lautasliina, astia, lasi tai elävä kukka, laatu ja yksityiskohdat näkyvät kaikessa. Se näkyy myös henkilökunnan ulkoasussa.”

Keittiömestari Riku Ruuskanen tarjoaa laadukkaista raaka-aineista laadukasta ruokaa.

”Rikulla on selvästi ranskalainen keittiö taustalla, mutta hän kokeilee rohkeasti myös uusia juttuja.”

ML 4 23 Henkilo Ulla Hakkinen Sommeliere 8 Herne-chawanmushia, tummaa kasvislientä, puolikuivattua kirsikkatomaattia, soija-tapiokaa ja ryppylimetinlehtiöljyä.

Ulla Häkkinen on saavuttanut urallaan paljon. Hän muun muassa voitti Vuoden hovimestari -tittelin vuonna 2005 ja Vuoden Nuori Sommelier -tittelin vuonna 2007. Ehkä suurin kokemus oli kuitenkin vuonna 2009 Vuoden Hovimestari -voitto kisassa, johon oli koottu Suomen ravintola-alan kovimpia osaajia ”titaanien taistoon”.

”Ihailemani ja ylöspäin katsomani ihmiset olivat samalla lavalla, se oli uran kohokohta.”

Enää kilpailut eivät ole ajankohtaisia.

”Iloitsen siitä, että nuoremmat kilpailevat. Minun kilpailuni on kilpailtu.”

Vaikka henkilökohtaiset voitot eivät ole enää haussa, Häkkinen iloitsee Pöllöwaarin menestyksestä. Ravintola on esimerkiksi päässyt Star Wine List -kilpailun finaaliin parhaan lasiviinilistan sarjassa. Samoin asiakastyytyväisyys on iso ilon aihe. Yöpuu-hotellin keskiarvosana Booking.comissa on ollut pitkään erinomaisen hyvä 9,4. Asiakaspalveluun onkin panostettu.

ML 4 23 Henkilo Ulla Hakkinen Sommeliere 4 Asiakkaat haluavat eksklusiivisia viinejä myös laseittain. Häkkinen uudistaa viinilistaa säännöllisesti: kun ruokalista vaihtuu parin kuukauden välein, myös laseittain myytävien viinien lista vaihtuu.

Jatkuvaa oppimista ja opettamista

Asiakaspalvelu on Häkkisen sydämenasia, joten hän tekee itsekin pari serviisivuoroa viikoittain. Ammattilainen haluaa välittää osaamistaan.

”On todella tärkeää, että asiakas oikeasti kokee olevansa lämpimästi tervetullut, kun astuu ovesta sisään. Sen kun saisi jokaiselle työntekijälle annettua, miten otat vastaan ihmisen, olet empaattinen ja lämmin. Kaikki lähtee hyvästä ensivaikutelmasta.”

Henkilökunnalle järjestetään asiakaspalvelukoulutuksia, joissa kerrotaan, mitä heiltä odotetaan. Yöpuu Yhtiöllä on jo lähemmäs sata työntekijää, joten mallista oppinen ei riitä. Tarvitaan avatut, tarkkaan mietityt toimintatavat.

ML 4 23 Henkilo Ulla Hakkinen Sommeliere 3 Ravintolapäällikkö Ulla Häkkinen korostaa palvelun merkitystä. ”Meidät tunnetaan hyvästä asiakaspalvelusta. Sen onnistuminen, asiakaspalvelun asenteen opettaminen uudelle henkilökunnalle, on asia, josta olen iloinen.

Hyvä palvelu lähtee sydämestä

”Huomaavaisuus ja vieraanvaraisuus, ne ovat mielestäni ne tärkeimmät. Tehdään vähän enemmän kuin mitä asiakas odottaa. Se taas lähtee siitä, että palvelu tulee sydämestä. Tekniset taidothan oppii muutamassa viikossa, mutta hyväksi asiakaspalvelijaksi ei välttämättä koskaan, jos ei ole sydän mukana.”

Pöllöwaarin onnistumisiin lukeutuu osaltaan keskiostoksen nostaminen. Salihenkilökunnalle opetetaan, miten tuotteita myydään. Niitä suositellaan aktiivisesti ja asiakkaalle annetaan vaihtoehtoja. Kyse ei ole tyrkyttämisestä vaan positiivisen kokemuksen vahvistamisesta. Omaa osaamistaan Häkkinen pitää yllä esimerkiksi salitiimin ja koko firman johtoryhmän matkoilla, viimeksi on käyty tutustumassa ravintoloihin Tukholmassa ja Berliinissä. Hän myös lukee paljon, käy viinitastingeissä ja maahantuojien koulutuksissa sekä vierailee eri viinialueilla.

”Täytyy pitää yllä sekä tietotaitoa viineistä että olla ajan hermoilla siitä, mitä ravintolaskenessä tapahtuu, monipuolisesti.”

Ulla Häkkinen

Keminmaalta, Lapista, lähtöisin oleva Ulla Häkkinen on jyväskyläläisen Pöllöwaari-ravintolan ravintolapäällikkö ja sommelière. Hän on tehnyt pitkän uran Jyväskylässä toimivan perheomisteisen hotelleja ja ravintoloita pyörittävän Yöpuu Yhtiön palveluksessa. Häkkinen asuu miehensä ja lapsensa kanssa kaupungissa Palokkajärven maisemissa, joissa hän rentoutuu esimerkiksi lenkkeilemällä.

Mitä olen oppinut?

1. Miksi tyytyä hyvään, kun voi pyrkiä erinomaiseen – Pyri parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, vaikka se vaatisi työtä.

2. Valitse työ, jota rakastat – Niin sinun ei tarvitse tehdä elämässäsi päivääkään töitä. (Kunfutse)

3. Asiakaspalvelussa kyse on siitä, että sitä tehdään sydämellä ja halulla – Niin vieraiden päivästä tehdään parempi.

4. Asenne ratkaisee aina – Kun voit valita, valitse positiivinen ja optimistinen asenne. Asioilla on tapana järjestyä.

5. Ajan hermolla oleminen on elintärkeää tällä alalla, jos aikoo menestyä – Pysy ajan tasalla syömällä ja juomalla hyvin. Vieraile eri paikoissa, lue, koe ja näe!

ML 4 23 Henkilo Ulla Hakkinen Sommeliere 7

Tärkeitä hetkiä

  • 1998 Ensimmäinen työ salin puolella tanssiravintola Jyväshovissa.
  • 2000 Sadonkorjuu Château Carsinilla, jonka jälkeen viini vei mukanaan.
  • 2002 Valmistuminen restonomiksi, viini­opinnot jatkuivat.
  • 2005 Aloitus Yöpuu Yhtiössä. Vuoden Hovimestari -voitto.
  • 2006 WSET Diploman suorittaminen.
  • 2007 Vuoden Nuori Sommelier -titteli.
  • 2009 Titaanien taisto, toinen voitto Vuoden Hovimestari -kisassa.
  • 2016 Avaamassa Hotelli Versoa ja sen ravintolatoimintoja.
  • 2021 Avaamassa Bistro Kirkkopuistoa, vastuu kolmen ravintolan juomavalikoimasta.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä