Ihan parasta Rypsiporsasta

Yleisistä ennakkoluuloista poiketen possu on varsin nirso ruokansa suhteen. Mutta rypsi sille maistuu – ja se tekee Rypsiporsas-lihasta erityisen herkullista ja ravintoarvoiltaan hyvärasvaista ruokaa myös ihmiselle.

Julkaistu

Teksti

Tuija Holttinen

Kuvat

HKScan

Kun tuotantoeläimellä on hyvä elinympäristö, se kasvaa ja pysyy terveenä. Hyvin hoidetut eläimet takaavat myös kasvattajalleen jatkuvan elannon. Suomessa tilanne on hyvä, meillä jo laissa on säädetty tarkat toimintamallit tuotantoeläinten pitämiseen, hoitoon, kohteluun ja käsittelyyn. Suomessa esimerkiksi sioilla ja porsailla on saparot, joita ei ole typistetty ihmisen eikä stressaantuneen vieruskaverin terävien hampaiden toimesta.

– Meidän lihatuottajamme ovat supertuottajia, jotka tekevät työtä täydestä sydämestään. Teemme heidän ja tuottajayhdistysten kanssa aktiivisesti yhteistyötä, meille korkea laatu tarkoittaa jatkuvaa kehittymistä, sanoo HKScanin vastuullisuuspäällikkö Tiina Piilo.

Terveet eläimet

Väljät oleskelutilat, riittävä veden- ja ravinnonsaanti sekä hyvä ilmastointi tekevät sikojen elinolot stressittömiksi, mikä luonnollisesti aikaansaa myös sen, että eläimet pysyvät terveinä. Ja terveistä tervein on rypsirehua ravinnokseen popsiva rypsiporsas.

– Kaikki Suomessa kasvatettu liha on antibiootitonta. Täällä ei anneta antibiootteja ennaltaehkäisevästi kuten muualla maailmassa. Jos tuotantoeläintä lääkitään kasvukautensa aikana, sillä on varoaika, joka varmistaa, ettei lihassa ole koskaan antibiootteja, kertoo HKScanin ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen suomalaisen sianlihan erinomaisuudesta.

Mustaläikkäinen porsas

– Rypsiporsas on eläinten hyvinvoinnin huolehtimisessa vielä ihan spesiaalitapaus. Niiden kohdalla pidetään elinolosuhteista 7supertarkkaa huolta. Näin taataan, etteivät eläimet todellakaan sairastu. Ne viettävät elämänsä tarkkaan valvotuissa tiloissa, hyvin ravittuina, ilman ainokaistakaan nuhaa tai muuta sairautta.

Superpossua hyvällä omalla tunnolla

Terve ja rypsillä ravittu HK Rypsiporsas® on ravitsemuksellisestikin varsinaista superpossua. Lähtökohtana Rypsiporsaan kehittämiselle oli terveellisyys. Suomalainen syö keskimäärin noin 80 kiloa lihaa vuodessa, vajaa puolet siitä porsaanlihaa. HKScanissa ajateltiin, että jos tämän eniten syödyn lihan rasvanlaatua pystytään tekemään paremmaksi, tehdään samalla jokaista suomalaista lihansyöjää hyödyttävää kansanterveyttä edistävää työtä. Lopputuloksena syntyi HK Rypsiporsas®, jonka joka ikinen ruhon pala täyttää ravitsemussuositusten rasvanlaatukriteerit.

Keltavihreä rypsipelto ja sininen taivas

– Rypsiporsaan salaisuus on tarkkaan mietityllä ja testatulla rypsiruokinnalla aikaansaatu ainutlaatuinen, ravitsemussuositusten mukainen rasvanlaatu. Käytännössä Rypsiporsaan liha on lähempänä valkoista lihaa kuin punaista. Missään muualla ei ole tällaista lihaa tarjolla, uskaltaa Soile Käkönen todeta.

Rypsiporsaan lihassa on kovaa rasvaa alle kolmasosa kokonaisrasvasta, ja omega3-rasvahappopitoisuus on nelinkertainen tavalliseen porsaanlihaan verrattuna. Myös lihan maukkaus ja mureus ovat omaa luokkaansa.

Trendikkäästi lähiruokaa

Rypsiporsaiden ravinnon oikea viljan ja rypsin kokonaisuus ei löytynyt heti, mutta sinnikkäiden testausten jälkeen oikea ravintokoostumus löytyi.

– Samalla kun tänä päivänä puhutaan kovasti ihmisten ravinnon proteiinilähteistä, Rypsiporsaallekin ryhdyttiin etsimään rehuun kotimaisia valkuaisen lähteitä. Meidän Rypsiporsaat syövät lähiruokaa, vilja tulee usein kotitilan omilta pelloilta. Valkuaisen ne saavat joko rypsinsiemenestä, herneestä tai trendikkäästi härkäpavusta, Soile Käkönen kertoo.

– Aina Suomessa ei edes välttämättä ymmärretä, miten puhdasta meidän ruokamme ja raaka-aineemme onkaan. Puhtaus ei kuitenkaan ole syntynyt itsestään, vaan asioiden eteen on tehty vuosikymmeniä määrätietoista työtä, Käkönen muistuttaa.

HK Rypsiporsas®

*HK Rypsiporsas® on ainutlaatuinen, perusteellisen tutkimustyön tuloksena syntynyt innovaatio koko maailmassa. Porsaat saavat herkutella kotimaisen viljan lisäksi rypsillä, jolloin lihan rasva muuttuu luonnollisesti pehmeämmäksi. *

*Rypsiporsas-liha tulee aina ja poikkeuksetta tarkkaan valituilta suomalaisilta kotitiloilta. Rypsiporsaiden ruokinta on yksi tarkimmin valvotuista maailmassa, siksi porsaat kasvavat ja voivat hyvin. Niiden karva kiiltää ja saparo on terhakkaasti kiehkurassa, mitkä ovat merkkejä siitä, että porsaalla on hyvä olla. *

*HKScanille myönnettiin viime vuoden lopulla arvostettu Euroopan osuustoimintajärjestö Copa Cogecan innovaatiopalkinto. Voitto tuli porsaanlihalla, Omega-3 Pork, No Antibiotics Ever, joka perustuu HKScanin Suomessa vuonna 2011 markkinoille tuomaan HK Rypsiporsas®-lihaan. Konseptia on nyt jatkokehitetty niin, että porsaat kasvat koko elinikänsä ilman antibiootteja. *

www.hk.fi

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä