Hevivinkki: Kotimainen kaali on ympäristöä ajattelevan ravintolan valinta

Kaali on monipuolista ja terveellistä lähiruokaa, joka tarjoaa ravintoloille lukuisia ideoita hyvän hintapisteen tarjoiluun. Pertti Rinta Oy toimittaa maukkaat kaalit koko Suomeen Vihannestukku Kespron kautta.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Pertti Rinta Oy

Kuvat

Pertti RInta Oy

Isonkyrön saviseen maahan istutettiin ensimmäiset kaalit jo 1970-luvulla. Nykyisin Pertti Rinnan perheyritys toimittaa ympärivuotisesti kerä- ja punakaalia Vihannestukku Kespron valikoimiin. Yrityksen valikoimaan kuuluu myös erikoiskaaleja, kuten suippokaali, käärylekaali ja savoijinkaali. Kaali on meille suomalaisille tuttu, mutta mitä ravintoloiden olisi hyvä tietää kotimaisen kaalin eduista?

Puhdasta lähiruokaa ympäri vuoden

Suomalaiset kaalit ovat erinomainen ravinnonlähde, sillä ne sisältävät monia tärkeitä ravintoaineita. Kaalien ravintosisältö on keskenään hyvin samanlainen lajista riippumatta. Kaalit sisältävät C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia sekä E- ja K-vitamiineja. Lisäksi kaalissa on eri kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja seleeniä.

Kaali on täyttävää, mutta vähäkalorista syötävää ja se sopii moniin erikoisruokavalioihin. Raakana kaalit ovat terveellisimmillään, mutta myös kypsennetty kaali moneen muuhun verrattuna todellista superfoodia.

Kaalien hintapiste on ravintoloiden näkökulmasta houkutteleva. Hinta pysyy kaalilla tasaisena ja edullisena ympäri vuoden, joten annoshinnan ennakointi on vaivatonta. Suomalaiset kaalit ovat sesongissa kesällä, mutta varastoituina niitä saa ympäri vuoden.

maijajaville Kaalimaa työllistää perheestä vanhempien, Tuulikin ja Pertin, lisäksi kolme lasta, joista kuvassa ovat Ville ja Maija. Perheenjäsenten lisäksi tilalla työskentelee ympärivuotisesti kymmenen henkeä ja noin 20 kausityöntekijää.

Kaalilla on pieni hiilijalanjälki

Kestävän ruokatarjoilun ideologiaa tukee kaalien ympäristöystävällisyys: Suomalaiset kaalit tuotetaan lähellä, mikä pienentää niiden hiilijalanjälkeä.

Kaalit ovat kestäviä viljelykasveja, jotka tarvitsevat vähemmän lannoitteita ja torjunta-aineita verrattuna moniin muihin kasveihin. Puhtaasta maasta kasvaa puhdasta ravintoa!

kaalit Kaalit kerätään Pertti Rinnan tilalla käsityönä. Myös Kespron oman Menu-tuotemerkin kaalituotteet ovat Pertti Rinnan tilalta.

Ideoita edullisiin ja maistuviin kaaliannoksiin

Ravintoloiden keittiöissä kaalit tarjoavat rajattomat mahdollisuudet luovuudelle. Mitä kaalista kannattaa tehdä? Tuttujen kaalikääryleiden ja -laatikon lisäksi kaalit sopivat moniin erilaisiin ruokiin.

1 – Väriä ja rakennetta salaatteihin

Kaalit, kuten keräkaali ja punakaali, sopivat erinomaisesti salaattien pääraaka-aineiksi. Ravintolassa voidaan luoda raikkaita ja värikkäitä salaattiannoksia, jotka sisältävät hienonnettuja kaalisuikaleita, muita vihanneksia, pähkinöitä, siemeniä ja maukkaita kastikkeita.

Lisäämällä keräkaalia tai punakaalia esimerkiksi jäävuorisalaatin joukkoon, saa noutopöydän salaattivalikoiman monipuolisemmaksi, runsaammaksi ja edullisemmaksi. Samalla kaali tuo rakennetta ja suutuntumaa jäävuorisalaatin joukkoon. Käyttämällä erilaisia raastinteriä salaatista saa joka kerta erilaisen.

2 – Keittoihin ja patoihin

Kaalit sopivat hyvin keittoihin ja patoihin. Esimerkiksi keräkaali antaa keitolle pehmeän ja täyteläisen rakenteen. Kaalikeiton lisäksi kaalit sopivat hyvin esimerkiksi minestrone- ja currykeittoon.

3 – Soseisiin ja lisukkeisiin

Kaalit voidaan myös soseuttaa ja tai käyttää lisukkeina sellaisenaan. Esimerkiksi perunamuusin joukkoon voi lisätä raastettua punakaalia, joka tuo lisämakua ja väriä. Kaalista voidaan valmistaa myös paistettuja, grillattuja tai höyrytettyjä lisukkeita, jotka sopivat erilaisten proteiininen rinnalle.

3 – Wokkeihin

Kaalit sopivat erinomaisesti myös wok- ja stir-fry-ruokiin. Niitä voi käyttää esimerkiksi broilerin, naudanlihan, katkarapujen tai tofun kanssa. Kaalisuikaleet tuovat ruokaan rapeutta ja raikkautta, ja ne imevät itseensä muiden aineksien makuja ja mausteita.

Kiinnostuitko? Kerää kotimaiset kaalit Vihannestukku Kesprosta:
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä