Kotimaista laatua Fredmanilta

Fredmanin keittiötuotteet ja pakkaukset valmistuvat pääosin omassa tehtaassa Raumalla. Tehdasta johtava Juha-Pekka Valo kertoo, että tuotantoa ohjaavat laatu, kotimaisuus, elintarviketurvallisuus ja vastuullisuus.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Fredman; Lasse Pakarinen

Kuvat

Fredman

Kukapa ei tuntisi Elmu-kelmua. Ammattikeittiöissä monille tuttuja ovat myös esimerkiksi Carita-yleisliinat ja Comple-ateriavuoat. Se mikä saattaa yllättää on, että ne kaikki valmistetaan Suomessa. Näiden ja satojen muiden tuotteiden takana on Fredman, jonka tehdas sijaitsee Raumalla Lappi-nimisessä kylässä.

Tehtaanjohtaja Juha-Pekka Valo kertoo, että erilaisia tuotteita tehtaan ja sen varaston kautta kulkee peräti yli 500. Joukossa on myös muualla valmistettuja artikkeleita, mutta Valo kertoo oman tuotannon osuuden olevan 72 prosenttia liikevaihdosta. Raaka-aineet aineet hankitaan pääosin kotimaasta, joten tuotteiden koko toimitusketju tunnetaan hyvin.

”Suosimme suomalaista, EU on sen jälkeen kakkonen. Kaikkia raaka-aineita ei Suomesta saa, vaikkapa alumiinifoliota”, Valo kertoo.

Korkea laatu ja elintarviketurvallisuus saavutetaan osaltaan sertifikaattien avulla. Valo sanoo, että niihin ei panosteta vain tarkastajien tai asiakkaiden vierailujen alla.

”Ne ovat meidän tapamme toimia. Painotan aina, että aivan sama mikä päivä tai kellonaika, asiakkaat saavat tulla ovesta sisään.”

Paikallinen tuotanto paikallisista raaka-aineista takaa nopean reagoinnin, mikä ei ole mahdollista kaukomailta tuleville tuotteille.

”Me olemme ketteriä, toimitusvarmuus on kovalla tasolla”, Valo kehaisee.

Suomalaiseen laatuun luotetaan myös ulkomailla, viime vuonna viennistä tuli 14 prosenttia liikevaihdosta.

ML 4 23 Premium Kotimaista laatua Fredmanilta 2 Comple-vuokia on räätälöity esimerkiksi Finnairille.

Vastuullisuutta ja kehittymistä

Yksi Valon ylpeydenaiheista on tehtaan ympäristöystävällisyys, joka näkyy esimerkiksi kattavana kierrättämisenä.

”Tuotamme sekajätettä vain parikymmentä kiloa vuodessa, eikä sekään enää päädy kaatopaikalle”, Valo kertoo.

Hukkaa vältetään monin tavoin. Esimerkiksi kun kahvinsuodattimien valmistuksessa syntyy leikkuujätettä, se lähtee kahvisuodatinpaperin valmistajalle, joka tekee siitä uutta raaka-ainetta.

”Puhun tehtaan sisäisestä vastuullisuudesta. Ei tuhlata materiaalia vaan mietitään, mihin se saadaan jatkokäyttöön.”

Kakkoslaatu myydään suositussa tehtaanmyymälässä.

”Jos esimerkiksi siivousliina myydään myymälästä loppuun, sanon vitsillä, että välillä joudutaan ykköslaatuakin tekemään”, Valo nauraa.

Tehdas on oman toimintansa osalta hiilineutraali. Katolle sijoitetut aurinkopaneelit tuottavat ison osan tarvittavasta sähköstä, loppu ostetaan tuulivoimaloista. Tehdas lämmitetään satakuntalaisella hakkeella. Vastuullisuus tarkoittaa jatkuvaa kehittymistä. Valo kertoo, että Fredman on sitoutunut siihen, että vuoteen 2030 mennessä kaikki tuotteet ovat kierrätettäviä ja valmistettu uusiutuvista raaka-aineista – mikä saattaa tarkoittaa aivan uudenlaisia ratkaisuja.

Samalla Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-merkinnällä varustettujen tuotteiden ja palvelujen määrää kasvatetaan. Viime vuonna niiden osuus nousi 36 prosenttiin, missä kasvua oli neljä prosenttiyksikköä.

ML 4 23 Premium Kotimaista laatua Fredmanilta 1 Fredmanin Rauman tehdas työllistää lähemmäs 60 henkilöä. Heistä monen ura samalla työnantajalla on ollut pitkä.

Kesätyöstä tehtaanjohtajaksi

Juha-Pekka Valo tuntee Fredmanin tuotannon kuin omat taskunsa. Hän on myös hyvä esimerkki Fredmanille tyypillisistä pitkistä työsuhteista. Ensimmäinen pesti tehtaalla oli vuonna 2008 kesätyö asiakaspalvelussa.

”Olen ollut tehtaalla melkein kaikissa positioissa paitsi taloudessa”, Valo kertoo.

Mukaan on mahtunut asiakaspalvelun lisäksi niin laadunvalvontaa kuin hankintaa, vahvin osaaminen on tullut kuitenkin tuotannon ja varaston puolelta. Nyt 41-vuotias Valo vastaa koko tehtaan toiminnasta. Valo asuu perheineen kotipitäjässään Eurassa vain lyhyen matkan päässä tehtaalta.

”Olen sitoutunut satakuntalainen, maaseudulta kotoisin.”

Samanlaisissa maalaismaisemissa valmistuvat myös Fredmanin tuotteet.

ML 4 23 Premium Kotimaista laatua Fredmanilta 5 Tehdas käy sataprosenttisesti uusiutuvalla energialla ja tuottaa ison osan sähköstään katon aurinkopaneeleilla.

Fredman on suomalainen perheyritys

Fredman on puhtaasti suomalainen perheomisteinen yritys, joka valmistaa niin ammatti- kuin kotikeittiöihin keittiötarvikkeita ja pakkausratkaisuja. Yrityksen tarjoamaan kuuluu myös Suomen johtava digitaalinen omavalvonnan palvelu Chefstein.



Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä