Ravintolan pieni lihasanasto

Mikä on Bavette? Tai miten Picanha kannattaa valmistaa? Klassinen lihasanasto auttaa valitsemaan parhaat ruhon osat Entrecôtesta Tomahawkiin sekä lihalle oikean valmistustekniikan. Muista varmistaa erikoisosien saatavuus aina ennakkoon!

Julkaistu

Teksti

Reinin Liha

Kuvat

Reinin Liha

Ravintolan pieni lihasanasto, ole hyvä!

Sisäfilee

Selässä, selkärangan sisäpuolella lantion päässä oleva lihas, joka on naudan murein ja arvokkain osa, tender loin. Pihveiksi pannulle.

Ulkofilee / Striploin / Sirloin

Selässä, selkärangan ulkopuolella oleva pitkä, murea lihas, sirloin. Pihveiksi pannulle tai paloina uuniin.

T-luupihvi / T-Bone / Porterhouse

Selästä takapäästä leikattu luullinen pihvi. Sisältää T-muotoisen luun sekä luussa kiinni olevaa sisä- ja ulkofilettä. Grilliin.

Entrecôte / Välikyljys

Entrecôte eli välikyljys on naudan ulkofileen jatkeesta eli ruhon etupäästä leikattua runsasrasvaista lihaa. Entrecôte on parhaimmillaan puolikypsänä eli mediumina, sisälämpötilaltaan noin 56-asteisena. Mainio liha grilliin.

Tomahawk

Selän puolelta etupäästä leikattu luullinen pihvi, joka sisältää pitkäksi jätetyn kylkiluun ja luussa kiinni olevaa ulkofilettä. Grilliin.

Ribeye Cap

Entrecôten pinnalta leikattu pieni murea lihas. Sisältää yleensä mukavasti rasvaa. Pihvinä pannulle tai grilliin.

Petite Tender

Lavasta löytyvä pieni pitkulainen lihas, mureaa ja maukasta. Tunnetaan myös nimellä etusisäfile, shoulder tender. Pannulle tai grilliin.

Flat Iron / Iron Steak

Lavasta lihas, jonka sisällä kulkee paksu sidekalvo. Pihveistä kalvo on valmiiksi poistettu, joten liha on mureaa ja suoraan valmis pannulle tai grilliin.

Cover Steak

Lavasta ohut pitkultainen murea lihas. Voidaan tuntea myös nimillä Lapapeitto, Blade flap, Vegas strip steak. Pihvinä pannulle tai grilliin.

Skirt steak

Kaksi pitkää kapeaa lihasta naudan kyljessä (inside ja outside skirt). Kapeampi outside skirt saatetaan nimetä myös Hanger steakiksi. Voidaan leikata pihveiksi ja paistaa pannulla tai grillissä, tai tehdä kokonaisesta palasta esimerkiksi lihakääryleitä. Pieninä siivuina sopii esimerkiksi tortilloihin ja fajitaksiin.

Oyster Steak

Lantioluun sisäpuolelta ohut pieni pyöreä lihas. Tunnetaan myös nimillä Spider steak, Hip steak tai Pope´s eye steak. Mainio pihvi sopii kokonaisena pannulle tai grilliin.

Hanger (Steak)

Lihas, joka kiinnittää naudan sisäelimet selkärankaan. Tunnetaan myös nimellä Butcher´s steak tai suomeksi väliliha tai elinliha. Lihaksen keskellä kulkee paksu sidekudoskalvo, joka siistitään pois ja jäljelle jää kaksi pitkää ohutta lihapalaa. Mureaa ja vahvan makuista. Kokonaisena tai pihveiksi leikattuna pannulle/grilliin.

Picanha

Ulkopaistin ulkofileen välistä pintalihas, ns. ulkopaistin murein kärki. Picanha on parhaimmillaan kunnon makurasvan kera. Paistetaan kokonaisena tai pihveinä uunissa tai grillissä.

Bavette

Pitkulainen ohuehko lihas naudan kupeessa. Tunnetaan myös nimellä Sirloin flap. Maukasta ja mureaa pihvilihaa. Sopii kokonaisena grilliin tai esimerkiksi täytettyihin lihakääryleisiin ja pihveiksi.

MN0322 Reinin Liha 003 1500x1000 Kesproon kuuluvan Reinin Lihan lihamestarit ovat todellisia liha-alan ammattilaisia.

Pihvimittari

  • Rare eli raaka (48–51 astetta)
  • Medium – (52–54 astetta)
  • Medium (55–58 astetta)
  • Medium + (59–63 astetta)
  • Kypsä eli well done (64–70 astetta)


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä