Sadonkorjuun aika alkaa nyt!

Poimi Vihannestukusta sesongin parhaat kasvikset, tuoreimmat ideat ja ajankohtaisimmat hevi-vinkit syyskuuhun!

Julkaistu

Syyskuun alun aikaan ilmassa on havaittavissa päivä päivältä vahvemmin syksyn tuntua, tuoksua ja tunnelmaa. Kun kurkistuksen tekee kasvimaille ja viljelmille, voi nähdä, kuinka upeaa työtä luonto, työssään lahjakkaat viljelijät sekä mennyt kesä kera valon ja lämmön ovat yhteistyössä jälleen saaneet aikaan.

Kesän kuukausien ajan kasvaneet, ensiluokkaista makua, väriä sekä ravintoa itseensä keränneet kotimaiset juurekset, kaalit, perunat ja muut kasvikset alkavat olla lajike kerrallaan valmiita korjattavaksi talteen lähestyvän varastokauden ajalle – sadonkorjuun aika on aluillaan.

Tästä, syyskuun Tuoreimmat terveiset Vihannestukku Kesprosta -kirjoituksesta, saat tietoa satoennusteista sekä katsauksen sesongin parhaista kasviksista. Kirjoituksen loppuun listasimme lisäksi muutaman tärpin aluillaan olevalle kuukaudelle.

Tämänhetkisiä satoennusteita meiltä ja maailmalta

Kotimaisten viljelijöiden antamien satoennusteiden mukaan tänä vuonna talteen saatavan kotimaisen sadon suuruus sekä laatu ovat pääpiirteittäin hyvällä tasolla. Kuitenkin huolimatta siitä, että kesä 2019 antoi runsaasti valoa ja lämpöä myös meille tänne pohjoiseen, mahtui kesään (Suomen kesille varsin tyypillisesti) myös epävakaisen ja kuivan sään ajanjaksoja, jotka haastoivat joidenkin kasvisten kasvua. Kuivuudesta kärsivät hetkittäin ainakin parsakaali, kukkakaali ja kiinankaali sekä syksyn sesonkimarjat lakka ja mustikka.

kaalimaa

Kotimaisten juuresten ja perunan kasvukausi on vielä hieman kesken, minkä takia tämän hetkiset satoennusteet ovat vasta alustavia arvioita toteutumasta. Tulevien viikkojen säätila tulee sanelemaan, minkä suuruiseksi ja laatuiseksi lopullinen sato tulee yltämään. Tämänhetkisten arvioiden mukaan kesän kuivuus on saattanut vaikuttaa perunoiden satoon, mutta silti sekä perunoiden että juuresten sadoista odotetaan parempia kuin viime vuonna.

Euroopan tuontikasvisten satoennusteet ovat sen sijaan hieman epävakaisemmat: Euroopassa pitkään jatkuneet hellejaksot ja kuivuus ovat vaikuttaneet vihannesten kasvuun ja paikoitellen osittain jopa tuhonneet satoa. Tällä saattaa olla vaikutusta joidenkin tuotteiden saatavuuteen ja hintatasoon – jos ei heti niin myöhemmin, mikäli jonkin lajin varasto uhkaa käydä vähiin tai loppua ennen ensi vuoden uutta satoa. Suomessa ulkomaisten kasvisten heikon sadon ennustetaan näkyvän viimeistään keväällä, kun syksyllä varastoidut kotimaiset kasvikset on syöty ja siirrytään käyttämään eurooppalaisia tuontivihanneksia ennen kuin kesän aikana kypsyvä kotimaan sato on jälleen kypsää poimittavaksi.

Syyskuun sesonkikasvikset

Syyskuussa runsasta ja erityisen maukasta satoaan antavat monipuolinen joukko kasviksia omenoista kantarelleihin, kaaleihin ja juureksiin. Poimi tästä parhaat sesonkiherkut omalle tilauslistallesi:

 • Kotimainen omena SAP: 20975113 TAI 20975437
 • Luumu tumma Espanja SAP: 21182566
 • Päärynä 1kg 50+ Hollanti 1lk SAP: 21642863
 • Varsiparsakaali violetti 250g Suomi SAP: 21642847
 • Varsiparsakaali 250g Suomi SAP: 21468975
 • Lehtikaali 500g Suomi 1lk SAP: 21294830
 • Suippokaali mix pun/vihreä Suomi 1lk SAP: 21472037
 • Palsternakka 1kg Suomi 1lk SAP: 21046533
 • Porkkana 5kg pesty Suomi 1lk SAP: 20328430
 • Kantarelli Viro 1lk SAP: 21070246
 • Puolukka 500g Ruotsi SAP: 21642854

Uutta valikoimassa!

Tarjontamme laajeni jälleen, kun saimme syyskuun alussa valikoimiimme kiehtovia uutuuksia yrttitoimittajaltamme. Myös Menu-valikoima kasvoi toivotuilla uutuustuotteilla. Lue tästä, millaisia uutuudet ovat ja tilaa omasi!

Robbes Lakritsiyrtti on kaunis ja hurmaavasti lakritsin makuinen yrtti, jolla saat uudenlaista ja kiehtovaa makua annoksiin. Kokeile lakritsiyrttiä esimerkiksi drinkeissä, tapaksissa, pestokastikkeissa ja jälkiruuissa. Mahtavia makupareja lakritsiyrtin kanssa muodostavat esimerkiksi vuohenjuusto, graavi- tai savulohi, päärynä. Juomista ainakin lakritsiyrtin särmittämä gin tonic sekä twistattu mojito ovat kokeilemisen arvoisia!

robbes-uutuudet-vihannestukku-kespro kopio kopio

Robbes Proteiinisalaatti on käyttövalmis, nimensä veroisesti proteiinipitoinen sekoitus salaattiherneenversoja, herneenversoja, lupiineja ja viinisuolaheinää. Proteiinisalaatilla koristelet tarjottavat pizzoista pastoihin, salatteihin ja bowl-annoksiin. Lisäämällä proteiinisalaattia salaattipohjien sekä esimerkiksi pasta- ja perunasalaattien joukkoon, parannat kerrasta niiden näyttävyyttä, purutuntumaa ja ravintoarvoa.

babyleaf salaatti

Entuudestaan laajaan oman Menu-merkkimme salaattivalikoimaan saatiin syyskuun alussa suuremmassa 500 g pakkauksessa rucolaa, babypinaattia sekä babyleafs-sekoitus.

Niiden lisäksi uutuutena saatiin 200 g pakkauksessa oleva pesty ja käyttövalmis Menu sesonkisalaattisekoitus. Sesonkisalaattisekoituksen koostumus vaihtelee salaattien sesonkien mukaan.

Menu-valikoiman salaattiuutuudet:

Muista myös valikoimamme suositut pestyt ja käyttövalmiit Menu Rucola ja Menu Baby Pinaatti:

Lopuksi: 3 tuoretta tärppiä syyskuuhun

1. Valtakunnallinen omenaviikko lähestyy, oletko valmis?

Sesongin ykkösherkku omena on sellaisenaan kaikille tuttu hedelmä, joka sopii käytettäväksi mahtavan monipuolisesti myös ruoanvalmistukseen. Makeassa tarjonnassa omenaa on totuttu hyödyntämään laajalti, mutta sille kannattaa ehdottomasti raivata tilaa myös suolaisista annoksista!

vihannestukku-kespro-sesonki-omena

Miltä kuulostaisi esimerkiksi sesongin pizza, jossa omena saisi komeilla vaalealla pizzapohjalla yhdessä timjamin ja kylmäsavupororouheen kanssa? Ohuina viipaleina ja tummumisen estämiseksi jollain happamalla, esimerkiksi sitruunamehulla valeltuna tai marinoituna, omena sopii täydellisesti myös erilaisiin salaatteihin ja vaikkapa juustojen makupariksi. Kokeile omenaa rohkeasti myös erilaisissa kastikkeissa, hillokkeissa, lisukkeissa ja leivonnassa.

Mikä omenalajike on asiakkaidesi suosikki? Entä miten valmistettuna? Vielä ehdit miettiä hetken, sillä valtakunnallista omenaviikkoa vietetään vasta syyskuun toisella viikolla, 9.–15.9.2019 – ja satokausikin vasta aluillan!

2. Sesongin kasvikset tuovat vastuullisuutta, väriä ja kustannustehokkuutta annoksiin – sesonkikalenterin avulla onnistut helposti!

Ruokavalintojen vastuullisuus on asiakkaiden keskuudessa vallitseva kuuma puheenaihe niin meillä kuin maailmalla. Ravintoloissa vastuullisuus rakentuu useista eri tekijöistä, kuten työturvallisuudesta ja -olosuhteista, taloudellisista asioista, raaka-aineiden vastuullisuudesta sekä ympäristöasioiden huomioon ottamisesta. Merkittävä annosten vastuullisuuteen vaikuttava yksittäinen tekijä on kuitenkin sen sisältämien raaka-aineiden sesongissa olevien kasvisten osuus.

Sen lisäksi, että sesonkikasvisten osuuden kasvattaminen annoksissa lisää niiden vastuullisuutta, ominaisuuksiensa ansiosta ne tuovat kustannustehokkuutta, väriä, visuaalisuutta ja vaihtelua tarjontaan. Tulosta uudistuneesta Kespronet-tilauskanavastamme ilmainen koko vuoden kattava sesonkikalenteri, jonka avulla kannattava tarjonnan suunnittelu onnistuu vaivatta!

vihannestukku-kespro-sesonkikalenteri

Lue lisää tilauskanavamme uudistuksista täältä!

3. Tule ja nappaa tuoreimmat ideat, mahtavimmat uutuudet sekä tietoa ja tuotteita vastuullisempaan ja ympäristöystävällisempään tarjontaan Kespron messukiertueelta!

Vihannestukku Kespro on mukana 3.9. starttaavalla Kespron messukiertueella! Tule messuille moikkaamaan Vihannestukun tiimiä, maistamaan uutta lakritsiyrttiä ja inspiroitumaan kasviksista sekä niiden sesonkien tarjoamista mahdollisuuksista. Meiltä saat myös vinkkejä entistä kasvisrikkaamman ja kannattavamman tarjonnan suunnitteluun.

Kespron messukiertue on vuosittain järjestettävä Suomen suurin alueellinen foodservice-alan ammattitapahtuma. Tänäkin vuonna messuvieraille on tarjolla mahtava määrä tuoteuutuuksia tulevaan juhlakauteen ja arkeen, vinkkejä, ratkaisuja, uusia ideoita sekä tietenkin myös paljon maistettavaa. Lisäksi messuilla on tarjolla runsaasti tuotteita ja tietoa vastuullisemman ja ympäristöystävällisemmän tarjonnan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Kiertueella on myös oma erillinen alkoholiosasto, josta löytyy upeita uutuusviinejä, samppanjaa ja panimotuotteita ravintoloille.

Tarkat messupaikkakunnat ja -ajat löydät täältä.

Kasvisrikasta ja kannattavaa syyskuuta – toivottavasti nähdään pian käynnistyvän messukiertueen aikana!

Tuorein terveisin

Vihannestukku Kespro

Vihannestukku Kespro tukee ravintoloita kannattavien ja vastuullisten hedelmä- ja vihanneshankintojen tekemisessä sekä kasvisten aiempaa monipuolisemmassa hyödyntämisessä ympäri vuoden. Kespro.com-verkkosivuilla julkaistavassa Tuoreimmat terveiset Vihannestukusta -kirjoitussarjassa kerrotaan kuukausittain satokauden parhaista tuotteista, sesongeista sekä valikoiman uutuuksista. Lisäksi saat kirjoituksista ajankohtaista inspiraatiota ja ideoita tarjontaan!

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä