Suola - Herrojen herkku, kuningasten ruoka.

Suolalla on ollut ihmiskunnan historiassa merkittävämpi rooli kuin kullalla, öljyllä tai puhtaalla juomavedellä konsanaan. Suolan laadulla on edelleen suuri merkitys.

Julkaistu

Sivilisaatiomme perusta

Nykyään on miltei mahdoton edes hahmottaa millaista arvotavaraa päivittäin käyttämämme suolakiteet ovat alkujaan olleet. Suola on perustavaa laatua oleva elementti koko sivilisaatiomme synnyssä, sen kehityksessä ja eloonjäämisessä. Suola on elintärkeä osa kehoamme sekä ravintoamme. Kauppareittejä, kaupunkeja ja valtakuntia on rakennettu suolan ympärille ja se on tuonut vuosituhannet vaurautta sekä rauhaa, mutta sytyttänyt myös sotia ja syössyt kuninkaita valtaistuimelta.

Suola esiintyy mytologioissa, tarustoissa ja uskonnoissa maagisena aineena ja alkemistit pitivät sitä yhtenä peruselementtinä tulen, ilman, veden ja maan ohella. Suolaa on käytetty ja se esiintyy edelleen monissa perinteissä ja rituaaleissa, koska se edustaa hyvinvointia, puhtautta ja jatkuvuutta. Esimerkiksi pöytätavoissa on uskomus, jossa suolaa ei saa ojentaa suoraan sitä pyytävälle, vaan se pitää asettaa pöydälle. Uuteen kotiin oli ennen tapana viedä tuliaislahjana pussi suolaa ja leipä.

Kulinaarista traditiota kahden vuosituhannen takaa

Maldon-suolan perinteet ulottuvat myös yli kahden vuosituhannen päähän Brittein saarille, Essexin rannikon marskimaille, joissa suolaa alettiin erottaa merivedestä haihduttamalla jo roomalaisajalla. Alueen olosuhteet ovat suolantuotantoon juuri otolliset alhaisen sademäärän ja vuorovesien ansiosta. Legenda kertoo, että roomalaisen legioonan komentaja Casius Petroxin orjat olisivat keksineet tavan erotella suolaa merivedestä lämmittäessään kylpyvettä isännälleen. Oli miten oli, Petroxin suolabisneksistä ei ole sittemmin kuultu.

Essexin makunnassa on historian kuluessa ollut satoja haihdutusaltaita, joista pelkästään Maldonin alueella sijaitsee 45 kappaletta. Suolantekijöiden kilta perustettiin alueella 1394. Suolantuotanto on jättänyt jälkensä myös paikannimistöön koko maakunnassa.

Koska suolantuotantoa verotettiin raskaasti, oli toiminta loppua Essexin rannoilla kokonaan. Vuonna 1882 perustettu Maldon on ainoana jäljellä alueen suolataloista jatkaen kunniakkaita perinteitä. Osbournen perhe on tuottanut Maldonin kaupungissa suolaa jo neljän sukupolven ajan. Käsityönä tapahtuva suolankeruuprosessi on pysynyt melko lailla samana, sillä Maldon on edelleen luonnontuote, jossa ihminen vain hieman auttaa prosessissa. Merivesi suodatetaan ja keitetään, jotta epäpuhtaudet poistuvat, jonka jälkeen vettä kuumennetaan, kunnes suola kristallisoituu juuri Maldonille ominaisiksi pyramidikiteiksi. Prosessi on yksinkertainen, mutta erityistä taitoa ja tarkkuutta vaativa.

Maldon-suola on aina ollut tunnettu huippulaadustaan ja puhtaudestaan. Laatuvaatimukset elävät mukana maailman muutoksessa ja näin mikromuovien aikana Maldonkin on kiinnittänyt asiaan erityistä huomiota tarkkaillen jatkuvasti, etteivät suolat sisällä mikromuoveja tai muita epäpuhtauksia.

Alusta lähtien Maldonin suolaa myytiin Lontoon Harrods ja Fortnum & Mason -hienostotavarataloissa, mutta todellinen maailmanvalloitus lähti liikkeelle 90-luvun puolivälissä, kun Maldon rantautui ensin Ruotsiin ja sittemmin brändi on valloittanut koko maailman, ollen kaikkialla ravintola-alan huippujen arvostama ja suosittelema suola.

Vähemmän suolaa, enemmän laatua

Suolan tehtävä on voimistaa raaka-aineiden ja ruoan omia aromeja, antaen suolaista ja vahvistaen makeaa makua. Se myös häivyttää karvautta ja ruoan virhemakuja. Suolalla on lisäksi suuri vaikutus keittojen ja nesteiden täyteläisyyden ja paksuuden tuntuun. Hyvin pienikin määrä suolaa riittää muokkaamaan aistikokemusta.

Suolan tuotannon teollistuminen 1800-luvun loppuun mennessä johti siihen, että jalostusprosessissa suolasta poistettiin mineraalit ja alettiin lisätä paakkuuntumisenestoaineita sekä joskus jodia, jolloin tuloksen oli täysin eri kemiallisesti valmistettu tuote, joka koostuu lähinnä natriumista ja kloridista. Kyseisellä tuotteella ei ole mitään tekemistä puhtaan, raffinoimattoman mineraalipitoisen luonnonsuolan kanssa, joka sisältää arvokkaita mineraaleja ja hivenaineita, kuten rautaa, magnesiumia, kaliumia, mangaania, sinkkiä, booria, kromia, seleeniä ja jodia. Aitoa luonnonsuolaa tarvitsee myös käyttää huomattavasti vähemmän. Kannatta siis keskittyä määrän lisäksi suolan laatuun.

Suolan negatiivisista terveysvaikutuksista puhutaan paljon ja historian valossa niiden suurin syy piilee juuri suolan teollisessa prosessoinnissa. Tuhansia vuosia himottuna arvotavarana pidetty luonnonsuola ei ole ollut lähtökohtaisesti terveydelle haitallista. Nauttikaamme siis suola niin kuin luontoäiti sen tarkoitti.

Maldon suolamyllyt

Uudet kätevät myllyt annosteluun ja tarjoiluun

Maldon perustuote, koteloissa myytävä merisuolahiutale on jo klassikko ja sen rinnalle tuli myös trendikäs kylmäsavustettu merisuolahiutale, joka antaa ruokiin helposti pikanttia savunmakua.

Uutuutena Maldon tuo nyt myllyihin pakatut merisuolahiutaleen sekä kylmäsavustetun merisuolahiutaleen. Sarjaa täydentää myös myllyyn pakattu huippulaadukas aurinkokuivattu mustapippuri, jossa on väkevä, tulisen aromaattinen maku.

Uudelleen täytettävät lasiset myllyt ovat kestäviä ja hygieenisiä pöytämausteina, lisäksi niissä on myös kaksiportainen karkeudensäätö. Myllyt toimivat maustamisessa loistavasti myös keittiön puolella.

Kaikki Maldon-suolat ovat puhtaita lisäaineettomia luonnontuotteita.

Maldon suolapakkaukset

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä