Täyttäähän kontaktimateriaalisi turvallisuusvaatimukset?

Kespron blogissa Marju Vroman: "Elintarviketurvallisuus on väärä paikka keittiössäsi säästää. Täyttäähän kontaktimateriaalisi turvallisuusvaatimukset?

Julkaistu

Teksti

Marju Vroman

Blogi on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä.

Ammattikeittiöissä käsitellään useita erilaisia raaka-aineita ja ruoan valmistuksessa käytetään monenlaisia tuotteita ja apuvälineitä. Otetaan esimerkkinä taikinan kohottaminen, jossa usein käytetään erilaisia liinoja. Jokainen ammattilainen tietää, kuinka tärkeää on, ettei liinasta tartu lopputuotteeseen nukkaa tai muita ei-toivottuja ainesosia. Mutta moniko ammattilainen tietää, onko käytetty liina aidosti turvallinen?

Elintarvikekontaktissa olevia tuotteita säätelee runsas ja tarkka lainsäädäntö. Se tulee pääasiassa EU-tasolta ja sitä täydennetään kansallisilla pykälillä. Jokaiselle tuotteelle, jota keittiössäsi käytetään, tulee löytyä voimassa oleva vaatimustenmukaisuusilmoitus. Sen ei tulisi olla yli 3 vuotta vanha. Vaatimuksenmukaisuusilmoitus vaaditaan, oli kyseessä oleva elintarvikekontaktimateriaali sitten ruoanlaitossa käytettävä työväline, elintarvikepakkaus tai vaikkapa kokinhattu!

Vaatimuksenmukaisuusilmoitus toimii todistuksena, joka kertoo tuotteen sallitut käyttöolosuhteet, jotka liittyvät aikaan, lämpötilaan ja elintarviketyyppiin. Se on myös tae siitä, että tuote on käyttäjälleen turvallinen ja että se ei vaikuta elintarvikkeen aistinvaraisiin ominaisuuksiin, kuten hajuun, makuun ja suutuntumaan.

Elintarviketurvallisuus on väärä paikka keittiössäsi säästää. Miten siis voit varmistua siitä, että kontaktimateriaalisi täyttää turvallisuusvaatimukset?

Koostimme kolme vinkkiä ammattikeittiöille, joiden avulla voit varmistaa vaaditun kontaktimateriaalien turvallisuustason. Niiden mukaan toimimalla varmistat samalla, että toimit vain vastuullisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

1. Tarkasta, että sinulla on voimassa oleva vaatimustenmukaisuusilmoitus jokaisesta kontaktimateriaalista - ole kriittinen – jos ohuesta muovista valmistetulle tuotteelle luvataan epärealistisia ruoanvalmistusolosuhteita, on mahdollista pyytää oman kunnan terveystarkastajaa olemaan yhteydessä tavarantoimittajaan ja tarkastamaan tämän testiraportit - käytä tuotteita aina vain vaatimustenmukaisuustodistuksessa listattujen olosuhteiden puitteissa – muista, että mekaaninen kestävyys ja elintarviketurvallisuus ovat kaksi eri asiaa

2. Vieraile tärkeiden tavarantoimittajien luona - jos toiminta on katseenkestävää, tavarantoimittajat kyllä kutsuvat asiakkaansa peremmälle tutustumaan toimintaan ”behind the scenes” - pyydä tavarantoimittajia raportoimaan muutakin kuin vain tuotetietoja – hyvä kumppani toimii vastuullisesti, ja asettaa toiminnalleen esimerkiksi sosiaaliseen vastuuseen tai ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan liittyviä tavoitteita - pidä yhteyttä ja tutustu tavarantoimittajaasi – luotettava toimija jakaa myös mielellään oppia, ja voi vaikka kouluttaa henkilökuntaasi tuotteiden turvallisessa käytössä

3. Suosi lähituotteita - ilmasto kiittää, kun tuontitavaran sijaan valitset kotimaisen vaihtoehdon ammattikeittiösi välineissä – samalla tuot työtä Suomeen! - jaa parhaat vinkkisi kontaktimateriaalien turvallisesta ja oivaltavasta hyödyntämisestä keittiössä omissa verkostoissasi – saat positiivista näkyvyyttä ja maineen edelläkävijänä - huolehdi käytön jälkeen kierrätyksestä oikeaan jakeeseen – jos tuote ei ole kierrätettävä, vaadi tavarantoimittajaltasi parempia ratkaisuja!

Fredmanilla teemme töitä, jotta voisimme tarjota ammattikeittiöille entistäkin vastuullisempia tuotteita ja elintarvikepakkauksia, joiden vaatimusten mukainen käyttöturvallisuus on aina taattu. Olemme asettaneet itsellemme tavoitteen, että vuoteen 2030 mennessä tuotteemme ovat kierrätettäviä sekä valmistettu uusiutuvista materiaaleista. Samalla pidämme huolen, että tuotteemme vastaavat elintarviketurvallisuusmääräyksiä, jotta sinä voit oman alasi ammattilaisena keskittyä parhaiden makujen luomiseen omassa keittiössäsi.

Ja jos olet kiinnostunut tulemaan vierailulle tehtaallemme Raumalle, tervetuloa!

Fredman Marju Vroman 150x150
Marju Vroman
Fredman Group

Kirjoittaja toimii Fredmanin HR-ja vastuullisuusjohtajana. Työssään Marju johtaa mm. Fredmanin vastuullisuustyötä ja etenemistä kohti yhtiön 2030 vastuullisuustavoitetta.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä