Kiitos kiertotaloudelle – tänä kesänä Hartwallilla kippistetään hiilineutraalille tuotannolle

Kespron blogissa Hanna Sivenius: "Tänä vuonna otamme jättimäisen loikan eteenpäin, kun Lahden tuotannostamme tulee täysin hiilineutraalia uuden innovatiivisen biokaasulaitoksen ansiosta."

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Hartwall

Kuvat

Kespro ja Hartwall

Emme missään vaiheessa ole Hartwallilla halunneet tyytyä vähään, siksi olemme vastuullisuustavoitteissammekin asettaneet riman korkealle.

Jo vuosikymmenten ajan olemme kehittäneet toimintaamme ympäristöystävällisemmäksi. Tänä vuonna otamme jättimäisen loikan eteenpäin, kun Lahden tuotannostamme tulee täysin hiilineutraalia uuden innovatiivisen biokaasulaitoksen ansiosta. Hypätkää hetkeksi matkaan mukaan niin kerron, miten paikallinen kiertotalous toimii!

Kesällä 2021 teimme investointipäätöksen, ja tänä kesänä biokaasulaitoksemme alkaa tuottaa lämpöenergiaa täysin hiilineutraalisti. Hartwallin ja Lahti Energian rakentama laitos synnyttää energiaa siitä ohrapohjaisesta mäskistä, jota jää yli oluen panemisesta, ja sitä meillä on samalla tontilla tarjolla tonneittain!

Käytämme ainoastaan vihreää, uusiutuvista lähteistä peräisin olevaa sähköä, ja lisäksi saamme energiaa läheiseltä käytöstä poistetulta kaatopaikalta – ne kaasut päätyisivät muuten ilmakehään! Uuden innovatiivisen biokaasulaitoksen ja energiaratkaisun johdosta lämpömmekin on siis tästä lähtien vihreää eikä kompensointia tarvita, kun toiminta on itsessään päästötöntä.

Mutta palataanpa hetkeksi oluen äärelle, siitä nimittäin riittää tarinoita. Kuten se, että valmistuksessa ylijäävää hiivaa hyödynnetään bioetanolissa. ST1:n vuosittain Hartwallin Lahden tehtaan pihalla tuottamasta noin miljoonasta litrasta biopolttoainetta noin 40 prosenttia tehdään Hartwallin toimittamista raaka-aineista.

Ja olemme tosiaan onnistuneet hyödyntämään mallasjuoman tekemisestä syntyneen mäskin energiantuotannossa. Lopullisesti energiantuotannosta vielä ylijäävän osan – kutsumme sitä rejektiksi – hyödynnämme lannoittamalla paikallista ohrapeltoa. Juuri sieltä raikkaaseen Lapin Kulta Purenkiin ohraa meille tulee.

Kahdeksan kilometrin päässä Hartwallin tehtaasta sijaitsevalla Yli-Mäkelän tilalla kasvavaa mallasohraa käytetään oluidemme raaka-aineena. Tilan pitäjä jo kymmenennessä sukupolvessa, maanviljelijä Heikki Mäkelä sanoo etsineensä maan kasvukuntoa parantavaa orgaanista lannoitetta jo vuosien ajan. Ravinnepitoinen rejekti täyttää kierrätyslannoitteen kriteerit ja sen vaikutus sadon määrään ja laatuun on tutkimusten mukaan suotuisa.

Ohra palautuu Viking Maltin mallastuksen jälkeen panimollemme, jossa kiertokulku alkaa taas uudestaan: oluen panemisesta ylijäänyt mäski tuottaa lämpöenergiaa biokaasulaitoksessa ja niin edelleen.

Ratkaisumme ei toki ole maailmalla ainoa laatuaan, mutta vielä melkoisen harvinainen. Ympäristön hyväksi tehty ratkaisu toivottavasti kuitenkin inspiroi myös muita miettimään kestäviä valintoja. Meitä se vie aimo annoksen lähemmäksi koko arvoketjumme päästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Kunnianhimoinen tavoite sekin, ja ennen kaikkea tarpeellinen.

Kespro-Hartwall-blogi-2023-2021 10 12 Hanna Sivenius 0345 hires Hanna Sivenius, Hartwallin laki- ja yritysvastuujohtaja

Kirjoittajasta

Kirjoittaja haluaa helpottaa vastuullisten valintojen tekemistä arjessa. Voittajayhdistelmä tähän löytyy yritysten aidosti vastuullisista teoista ja toimivasta viestinnästä. Kun vastuulliset vaihtoehdot on mahdollistettu ja ne löytyvät mutkattomasti, niin kuluttajien, yhteistyökumppaneiden kuin työyhteisönkin on helpompi tehdä kestäviä päätöksiä ja valintoja.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä