Koko maailman leipä

Jokaisessa maailman keittiössä leivällä on merkittävä rooli. Artesaanileipää voi myös muunnella. Saat leipään mm. Lähi-idän makua, kun lisäät joukkoon kuminaa ja fenkolinsimeniä tai kuvioit leivän pinnan ranskalaisittain.

Julkaistu

Tee näin leipä

1. Valmista taikina

Artesaanileivän leipominen 001

Valitse, leivotko leivän juureen vai käytätkö hiivaa. Pienen määrän jauhoista voit korvata gluteenijauhoilla, jotta saat paremman sitkon. Käytä mahdollisuuksien mukaan taikinaan kylmää nestettä. Kylmä neste hidastaa kohotusta ja antaa taikinan maulle aikaa kehittyä.

  • 21449540 Menu Puolikarkea vehnäjauho 5 kg
  • 21501519 Menu Gluteenijauho 10 kg

2. Vaivaa taikinaan kunnon sitko

Artesaanileivän leipominen 002 Vinkki! Jos haluat lisätä taikinaan esimerkiksi juuresraastetta, mausteita tai siemeniä, tee se vaivaamisen loppuvaiheessa.

Vaivaa taikinaa mahdollisimman pitkään, jotta taikinaan tulee hyvä sitko. Valmis taikina on elastinen ja irtoaa kulhon reunoista, mutta on pohjasta vielä tahmea. Kokeile taikinan sitkoa irrottamalla taikinasta palanen ja venyttämällä taikinaa käsiesi välissä: kun näet valon tulevan taikinan läpi mutta taikina pysyy kasassa, on taikinan sitko hyvä.

3. Ensimmäinen kohotus

Artesaanileivän leipominen 003

Kohota kylmään nesteeseen tehty taikina mielellään yön yli kylmässä.

4. Toinen kohotus

Artesaanileivän leipominen 004 Vinkki! Pellillä kohottamisen sijaan voit kohottaa leivän myös kohotuskorissa.

Punnitse taikinasta paloja. Taittele taikinapallot ensin puoliksi ja vaivaa kämmensyrjällä vastapäivään. Tarkoitus on muodostaa leivän pinnalle pintajännitystä. Jos jätät leivän sauman alaspäin kohotuksen ajaksi, mutta käännät saumakohdan ylöspäin uuniin laittaessa, saat kauniisti pinnalta revenneen leivän.

Menu vinkkaa! Saat kiiltävän pinnan, kun voitelet leivän vesi-munaseoksella. Tai kiinnitä pintaan siemeniä tai pähkinöitä. Kastele pinta ja paina leipä siemeniä vasten. Voit myös viiltää leipään kuvioita veitsellä.

5. Paista leivät

Artesaanileivän leipominen 005

Paista leipiä aluksi höyrypaistolla noin 210 asteessa. Höyry antaa leivälle mahdollisuuden kohota korkeammaksi, antaa sille kauniin värin ja tekee kuoresta rapean. Päästä paiston puolivälissä höyry ulos ja säädä uuni pelkälle paistolle noin 200 asteeseen. Leipä on valmis, kun leivän sisälämpötila on noin 95 astetta.

Laadukkaita Menu-leipiä ravintola-asiakkaille

Juureen leivottujen artesaanileipien suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Laatutietoiset ravintola-asiakkaat suosivat artesaanileipiä, joissa on käsinleivonnan tuntu.

Taikinajuuri ja kostea taikina tekee leivistä sisältä pehmeitä ja rapeita päältä. Juuri tuo myös leipään hapanta makua. Juurileipää nostatetaan pitkään, näin leivästä tulee ilmavampi sisältä. Taikinajuureen leivotut leivät säilyvät tavallisia leipiä pidempään tuoreena, ja niiden rakenne on mehevämpi.

Levain-leipä on myös juureen leivottu leipä, mutta se eroaa juurileivästä siten, että sitä nostatetaan vielä pidempään ja taikina on entistä kosteampi. Näin leipään muodostuu isoja ilmakuplia ja rakenne on mehevä. Sekä Menu juuri- että Levain-leipien taikinajuuri on vehnä- ja tattaripohjainen. Menu-juurileivissä käytetään merisuolaa, joka tuo leipiin enemmän makua. Esipaistetut leivät on helppo käyttää ja paistaa uunissa rapeaksi oman tarpeen mukaan.

  • 21548923 Menu Levain leipä vaalea 10 x 800 g, pa
  • 21551049 Menu Levain leipä siemen 10 x 800 g, pa
  • 21551309 Menu Pieni tumma sämpylä 150 x 40 g, pa
  • 21551310 Menu Kypsä moniviljasämpylä 50 x 95 g, pa
  • 21551312 Menu Pieni siemensämpylä 150 x 40 g, pa
  • 21672215 Menu Rustiikki siemenpatonki 15 x 400 g, pa
  • 21672216 Menu Rustiikkinen vehnäpatonki 15 x 400 g, pa

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä