Kun ruokailu pelottaa - Vinkkejä rakennemuutettuun ruokavalioon

Rakennemuutettua ruokaa tarvitaan, kun puremis- tai nielemiskyky on heikentynyt. Katso vinkit, joiden avulla nielemishäiriöisten ruokahalua voi parantaa.

Julkaistu

Teksti

Findus Finland Oy

Kuvat

Findus Finland Oy

Rakennemuutettua ruokaa tarvitaan, kun puremis- tai nielemiskyky on heikentynyt. Puremis- ja nielemishäiriöt ovat melko yleisiä, etenkin iäkkäiden keskuudessa, mutta ne jäävät usein tunnistamatta. Ikääntyminen ja tietyt neurologiset sekä suun ja nielun alueen sairaudet voivat aiheuttaa vaikeuksia nielemisessä ja pahimmillaan ruokailusta voi tulla pelottava ja väsyttävä kokemus. Ruokahalu on huono, syödyt ruokamäärät ovat pieniä ja tästä seuraa laihtumista ja vajaaravitsemusta. Tällöin tarvitaan ruokaa, jota on helppoa ja turvallista purra ja niellä ja joka maistuu hyvältä. Alle on koottu vinkkejä, joiden avulla nielemishäiriöisten ruokahalua voi parantaa:

  • Oikea rakenne: varmista, että asiakkaalle tarjotaan hänelle sopiva ruoka (pehmeä, karkea sosemainen, sileä sosemainen, neste). Oikea rakenne helpottaa ruokailua.

  • Annoskoot: tarjoa ruoka riittävän pieninä, mutta energiatiheinä annoksina. Iso annos voi tuntua ylivoimaiselta haasteelta ja syödyn ruoan määrä lopulta vähenee.

  • Muista kastike: kastike helpottaa nielemistä.

Findus Porkkana-parsakaalikeitto

  • Maista ja muista: rakennemuutettujen ruokien tulee olla herkullisen makuisia ja korkealaatuisia. Suunnittele huolella, mitä olet tarjoamassa ja maista aina ruokaa ennen sen tarjoamista. Muista kertoa asiakkaalle, mitä on tarjolla.

  • Viimeistele väreillä: hemmottele kaikkia aisteja tarjoamalla kauniin värisiä annoksia, jossa eri komponentit erottuvat selkeästi toisistaan

  • Miellyttävä ruokailuhetki: järjestä ruokailuhetkestä mahdollisimman rauhallinen, turvallinen ja miellyttävä. Luo tunnelmasta niin kodinomainen kuin mahdollista.

Findus Mansikka ja kuningatarsmoothie

Tarvitsetko apua rakennemuutettujen ruokien suunnitteluun? Findus Special Foods -konsepti tarjoaa tuotteita erilaisiin käyttötarkoituksiin, reseptiikkaa, apua ruokalistasuunnitteluun ja asiantuntevaa koulutusta niin teoriassa kuin käytännössä. Findus kehittää tuotteitaan ja Special Foods -konseptia jatkuvasti uusimman tutkimustiedon innoittamana.

Findus - SpecialFoods logo

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä