Horecan kiky kuntoon

Matkailu on kasvava vientiala ja huomattava työllistäjä, jolla on iso kansainvälinen merkitys. Vaikutus voisi kuitenkin olla vielä merkittävästi suurempi.

Julkaistu

Teksti

Tuija Holttinen

Kuvat

Shutterstock

Matkailu- ja ravintolapalvelut MARA ry on huolestunut alan – etenkin matkailun – tilanteesta Suomessa. Trenditietoiset reissaajat matkustavat Kööpenhaminaan huippukokkien luomuksia ja smörrebrödiä mutustelemaan.

He maksavat huolettomasti Euroopan kalleimpia hotelliöitä Reykjavikissä ja valtaavat Gamla Stanin mukulakivikadut kuninkaallisten Tukholmassa. Me Suomessa toivoisimme myös saavamme siivumme turistivirrasta.

Sillä meillähän on vaikka mitä tarjota turisteille! On upea saaristo ja pohjoisen jylhät maisemat, todistettavasti raikas ja puhdas ilma, ennennäkemätön luonto, kansainvälisestikin kiitelty palvelualttius ja hyvä julkinen liikenne. Nyt vain pitää saada kilpailukyky parhaaseen mahdolliseen kuntoon.

Vanha totuus on edelleen, että muiden kuin Venäjältä tulevien turistien näkökulmasta Suomi on saari. Niin on tietenkin myös Islanti, mutta sen eksotiikka vetää ainakin toistaiseksi ihmisiä puoleensa vetten ylikin. Tanskaan, Ruotsiin ja Norjaan suhautetaan autoilla Euroopasta näppärästi siltoja pitkin.

Myös me itse suuntaamme liiankin innokkaasti muihin maihin. Suomalaiset eivät matkusta Suomessa, koska pitävät matkailua kotimaassa niin paljon kalliimpana verrattuna ulkomaan suosikkikohteisiin. Eikä kyse ole vaan kokemisesta, vaan ihan tosiasiasta. Suomalaiset ovatkin EU-kansalaisista innokkaimpia ulkomaanmatkaajia.

MARAn toimitusjohtaja Timo Lappi on aiheesta huolissaan. Matkailu- ja ravintola-alan hintakilpailukykyä on parannettava ja markkinointiin on panostettava. Lisääntyvä kotimaan matkailu tuo työpaikkoja ja tuloja muillekin toimialoille.

Lappi totesi olevan aiheellista viritellä taas vanhaa kunnon ”suosi suomalaista” -slogania. Samaan syssyyn voisi takavuosien sananlaskuista ja sanonnoista ottaa käyttöön myös kissan hännän nostamisen ja ylipäänsä kissan nostamisen pöydälle. Markkinointia ja omaan tuotteeseen uskomista! Erottumista ja erilaistamista! Kehumista ja kertomista!

On ihan totta, että työvoimakustannukset ovat Suomessa EU:n viidenneksi korkeimmat. Verot ja palkan sivukulut nostavat hinnat korkeiksi, ja verotuksella on etenkin alkoholimyynnissä valtava merkitys. MARAssa pidetäänkin selkeänä tavoitteena anniskelun arvonlisä-veron alentamista. Se vähentäisi toki valtion verotuloja, mutta kysynnän lisäystä seuraavien vaikutusten jälkeen veromenetys jäisi kohtuulliseksi. Lisäksi anniskelun arvonlisäveron alentaminen toisi huomattavan määrän uusia työpaikkoja.

Ravintolassa juodun oluttuopin hinnalla saa monta keskiolutpulloa kaupasta. Mutta ravintolan tehtävä onkin myydä elämystä. On rakennettava tarina, ympäristö, palvelu ja muu tuoterepertuaari sen mukaiseksi, että asiakas saa elämyksiä.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä