Millainen on hyvä kuohuviini?

Kuohuviiniin kuuluvat olennaisesti kuplat, jotka eivät katoa lasista hetkessä. Mitä muuta hyvästä kuohuviinistä pitää löytyä, jotta sitä voi hyvillä mielin tarjota asiakkaalle? Lue Altian viiniasiantuntija Markus Hannulan vinkit.

Julkaistu

Teksti

Altia

Kuvat

Altia, Shutterstock

Mitä kuohuviiniltä kannattaa vaatia? Altian viiniasiantuntija Markus Hannula listaa kolme kohtaa:

1. Hyvän kuohuviinin pitää kuplia lasissa pitkään

Kuohuviinin laadusta kertoo paljon sen valmistustapa eli miten kuplat (hiilidioksidi) saadaan viiniin. Silloin kun valmistus perustuu pullossa tapahtuvaan toiseen käymiseen, saadaan kuohuviiniin pisimpään kestävät kuplat. Tällöin hiilidioksidi liukenee viiniin hitaasti, ja myös poistuu siitä hitaasti eli kuplat siis kestävät lasissa pitkään.

Perinteinen pullokäymismenetelmä takaa pisimmät kuplat.

Tämä pullokäymismenetelmä tunnetaan nimellä méthode traditionelle tai méthode classique. Sitä käytetään mm. samppanjan sekä espanjalaisen cavan valmistuksessa ja tunnetaan yleisesti parhaana kuohuviinin valmistustapana.

2. Hyvän kuohuviinin pitää kestää viilentämistä

Huonot kuohuviinit eivät maistu kylmänä miltään. Parhaat puolestaan maistuvat kylmänä hedelmäiseltä, raikkaalta ja monipuoliselta.

Ja kuohuviinihän kuuluu tietenkin nauttia viileänä, jolloin myös kuplat säilyvät paremmin viinissä eivätkä kuohu yli kun pulloa avataan. Kuohuviini kannattaa nauttia 6-8 asteisena eli hieman lämpimämpänä kuin jääkaappilämpötila.

Kuohuviinin makuun vaikuttavat esimerkiksi siihen käytetyt rypälelajikkeet, miltä viinialueelta rypäleet tulevat sekä valmistusmenetelmä.

3. Hyvä kuohuviini toimii myös ruokajuomana

Alkumaljan tai aperitiivin lisäksi kuohuviinin olisi hyvä sopia ruoan kanssa nautittavaksi. Tällöin alkumaljalla voi jatkaa myös alkuruoan kanssa, kun lautasella on kasviksia tai kalaa. Esimerkiksi kuivat cavat ovat aromimaailmaltaan monipuolisia ja täydentävät hyvin erilaisia kevyempiä ruokia.

Codorniu Clasico -pulloja coolerissa

Kaksi tärppiä hyvästä kuohuviinistä

Codorniu Clasico Seco

ESPANJA
"Suomen suosituin cava tulee läheltä Barcelonaa, Katalonian cava-alueelta. Yksi syy Codorniu Clasicon suosioon laadun lisäksi on kuohuviinin pienoinen jäännössokeri, joka tekee siitä raikkaan hedelmäisen ja sopivan viinin moneen makuun."

Pongrácz Rosé Brut

ETELÄ-AFRIKKA
"Tämä kuiva roseekuohuviini on jo perinne perheessäni. Sen laatu on todella hyvä, ja se on valmistettu perinteisellä kuohuviinimenetelmällä, jolloin kuplat ovat pehmeitä ja pitkäkestoisia.

Viini maistuu paahteiselta ja raikkaan sitruksiselta ja siinä on paljon erilaisia aromeita kuten marjaisuutta. Se on erittäin hyvä ruokaviini esimerkiksi vaalean lihan kanssa."

Vinkit antoi Altian viiniasiantuntija Markus Hannula

Markus Hannula vastaa Altialla uusien viinien hankinnasta eri puolilta maailmaa ja uusien viinibrändien konseptoinnista ja kehittämisestä. WSET Diploman suorittanut Markus on työskennellyt viinialalla eri tehtävissä jo 20 vuotta.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä