Katso ostojesi hiilijalanjälkitiedot Kespron Raportit-palvelusta

Tuemme Kesprossa asiakkaidemme ilmastoviisaampia ruokahankintoja sekä niistä viestimistä tarjoamalla ostojen hiilijalanjälkitietoja Raportit-palvelussa. Ostosten hiilijalanjälki raportoidaan palvelussa tuoteryhmätasoisesti.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Kespro

Kespron Raportit-palvelu tarjoaa havainnollisen kokonaiskuvan raaka-aineiden ilmastovaikutuksista. Kespron asiakas saa palvelusta selville elintarvikeostojen tuoteryhmätasoiset hiilijalanjälkitiedot. Hiilijalanjälki on yhdenmitallistettu tapa ilmoittaa tuotteen (tai palvelun tai toiminnan) ilmastokuorma tietyn rajattavissa olevan kokonaisuuden mukaan (esimerkiksi elinkaaren ajalta).

“Ostosten hiilijalanjäljen raportointi on merkittävä uudistus Kespron vastuullisuustyössä. Olemme todella tyytyväisiä, kun voimme palvella asiakkaitamme entistä paremmin tarjoamalla heille konkreettisen työkalun ravintoloiden vastuullisuustyön edistämiseen”, kertoo Kespron palveluliiketoiminnan johtaja Taiju Jaatinen.

Kannustamme asiakkaidemme lisäksi valmistavaa teollisuutta ja alkutuotantoa kehitystoimenpiteisiin sekä oman toiminnan että tuotteiden hiilijalanjäljen laskentaan. Myös K-ryhmässä kannustetaan toimittajia asettamaan tieteeseen pohjautuvat (SBTi) päästövähennystavoitteet.

Raportit-palvelu-pdf-2023

Eri tuoteryhmien ilmastovaikutusarviot taulukossa

Kespron Raportit-palvelun hiilijalanjälkimittarissa hyödynnettävät eri tuoteryhmien ilmastovaikutusarviot on esitetty taulukossa vaihteluväleinä.


Huom!

Tuoteryhmärivillä on joitain suluissa olevia tuoteryhmiä. Kyseinen ryhmä saa rivillä olevan arvion, mutta siitä ei löydy tarkkaa tutkimustietoa. Siksi suluissa olevien tuoteryhmien osalta on tehty olettama, että ilmastovaikutus on hyvin lähellä arvioidun tuoteryhmän ilmastovaikutusta.

Ostosten hiilijalanjälki raportoidaan tuoteryhmätasoisesti

Ilmastoviisaiden ratkaisujen tekeminen ja tukeminen ovat tärkeitä eri vaiheissa arvoketjua. Ruoan arvoketjussa ilmastokuorma syntyy pääosin alkutuotannossa tai tuotannossa. Hävikkiä syntyy läpi arvoketjun, mikä on ilmaston (ja kassan) näkökulmasta turhin vaikuttava tekijä arvoketjussa. Siksi ravintoloissa tai keittiössä raaka-ainevalinnat sekä hävikin vähentäminen – oli se sitten valmistuksessa, tarjoilussa, lautasilta tai kotiin kuljetettuna – ovat eittämättä vaikuttavimmat keinot vähentää ruoan hiilijalanjälkeä osana arvoketjua.

Tuotetasoisia laskelmia on hyvin vähän saatavilla tuotteiden valmistajilta, ja ne ovat harvoin vertailukelpoisia erilaisista laskutavoista johtuen. Tämän vuoksi raportoimme tuoteryhmätasoisia lukemia, emme tuotetasoisia.

Kespro-Ostojen-hiilijalanjälki-muikku-1500x1000px Kotimaisen muikun tuoteryhmätasoiset hiilijalanjälkitiedot.

Hyödynnä liiketoiminnallesi tärkeimmät kokonaisuudet

Vaikka tuoteryhmätasoinen ilmoittaminen ei tee näkyväksi yksittäisten tuotteiden osalta tehtyjä ponnisteluja hiilijalanjäljen pienentämiseksi, se korostaa hankintojen keskeisimmät hiilijalanjäljen muodostajat ostojen perusteella. Tuoteryhmätasoiset arviot auttavat hahmottamaan hankintojen ilmastovaikutusten suuruusluokkaa yleisellä tasolla, eli niiden avulla voi tunnistaa eri tuoteryhmien osuutta kokonaisuudesta sekä viestiä suuruusluokista omille sidosryhmille.

Tuoteryhmien ilmastovaikutusten vaihteluvälit kuvataan tuotteiden elinkaaristen ilmastovaikutusten arvioinnissa yleisesti käytetyllä yksiköllä, joka on hiilidioksidiekvivalentti (CO2-ekv). Hiilidioksidiekvivalentti on kasvihuonekaasupäästöjen yhteismitta, jonka avulla voidaan laskea yhteen eri kasvihuonekaasujen päästöjen vaikutus kasvihuoneilmiön voimistumiseen.

Kespro-Ostojen-hiilijalanjälki-vihannes-1500x1000px Juureksien ja banaanin tuoteryhmätasoiset hiilijalanjälkitiedot.

Mitkä vaiheet tuotteiden elinkaaresta huomioidaan hiilijalanjälkilaskelmissa?

Arviot sisältävät tuotantoketjun vaiheet maatalouden tuotantopanosten tuotannosta alkutuotantoon (peltoviljely, eläintuotanto) ja edelleen teolliseen valmistukseen. Nämä ovat yleisesti ottaen hiilijalanjäljen kannalta selkeästi merkittävimmät vaiheet.

Tukun prosesseja, asiakkaan tekemiä toimia, kauppamatkoja ja asiakkaan ruoanvalmistusta ei ole sisällytetty arvioihin. Arviot eivät sisällä myöskään tuontituotteiden kuljetuksia tuontimaista Suomeen. Yksittäisten tuotteiden tasolla ulkomaan rahtikuljetukset edustavat tuotteen elinkaarisista ilmastovaikutuksista tyypillisesti vain pientä osaa.

Kespro Raportit-palvelu landing page hero 2024

Kespron Raportit-palvelu tarjoaa havainnollisen kokonaiskuvan raaka-aineiden ilmastovaikutuksista. Kespron asiakas saa palvelusta selville elintarvikeostojen tuoteryhmätasoiset hiilijalanjälkitiedot.

Näin tarkastelet ostojen hiilijalanjälkilukuja Raportit-palvelussa

  1. Avaa Raportit-palvelu. Palvelun käyttö vaatii käyttäjätunnuksen, jonka saat täyttämällä lomakkeen tai olemalla yhteydessä omaan Kespron yhteyshenkilöösi. Palvelu on maksuton.
  2. Klikkaa sivuvalikkoa ja valitse oma hiilijalanjälkisivu. Siellä voit tarkastella hiilijalanjälkiarvoja tuoteryhmätasoisesti omista ostoistasi.
  3. Voit myös ladata tiedot Excel-tiedostona.Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä