Puuro on superruokaa!

Arkisesta aamiaisesta on sukeutunut trendikäs superruoka, jonka suolaisia ja makeita versioita tarjotaan niin katukeittiöissä, kahviloissa kuin huippuravintoloissakin.

Julkaistu

Teksti

Sari Lapinleimu

Kuvat

Laura Riihelä

Useimmilla meistä on suhde kaurapuuroon – arki-aamujen vakiovieraaseen. Omassa lapsuudessa puuro valmistettiin veden ja maidon sekoitukseen ja lusikoitiin milloin voisilmällä, milloin sokerilla tai hillolla höystettynä. Kaurapuuron maku, tuoksu ja suutuntuma jäivät mieleen lähtemättömästi, hyvässä ja pahassa: se, mikä oli yhdelle ihanaa turvaruokaa, aiheutti toiselle pahimmillaan elämänmittaisen ahdistuksen.

Kuohkea, kirpeänmakea vispipuuro taipui yhtä lailla välipalaksi kuin jälkiruoaksi. Päälle ripoteltiin häpeilemätön määrä sokeria, ja reunoille kaadettiin reilusti jääkaappikylmää maitoa. Pehmeän ja täyteläisen, täysmaitoon keitellyn riisipuuron päälle hölvättiin voita, sokeria ja kanelia, joskus sekahedelmäkeittoa. Joulu ei ollut joulu ilman riisipuuroa sen paremmin kuin riisipuuro riisipuuroa ilman siihen kätkettyä mantelia.

Terveellinen puuroannos päärynöillä ja siemenillä kuorrutettuna

Perinteiset kaura, manna ja riisi

Satunnaisia ohra- ja ruispuurosyrjähyppyjä lukuun ottamatta lapsuuden puurokulttuuri lepäsikin pitkälti kauran, mannan ja riisin varassa.

New York, Kööpenhamina, Lontoo... Toisin on nyt. Puurosta on sukeutunut trendiherkku, jota tarjotaan niin katukeittiöissä, kahviloissa, hotelliaamiaisilla kuin huippuravintoloiden ruokalistoilla eri puolilla maailmaa.

Puuro 2.0 on varsinainen kameleontti: suolaista ja makeaa, kypsennettyä ja kypsentämätöntä, kuumaa ja kylmää. Se on arki-ruokaa ja gourmet'ta, street foodia ja takeawayta, pikaruokaa ja slowfoodia. Puuro on superterveellistä, mutta tilanteen tullen myös perin juurin paheellista. Eikä puuron syöminen katso enää kelloa: sitä lusikoidaan hyvällä halulla aamusta iltaan. Ehkei nousukiito ole niin hämmästyttävää kuin äkkiseltään luulisi. Puuro on tuttu ja turvallinen ruoka, jota nautitaan muodossa tai toisessa miltei kaikissa kulttuureissa. Raaka-aineiden löytäminen onnistuu ongelmitta, ja puuro on edullista. Minkä lisäksi neutraali maku tarjoaa oivallisen alustan erilaisille höysteille.

Paras puuro ravintolassa koristellaan sopivilla täytteillä

Vaahtokarkkeja, avokadoa vai sammakonreisiä? Puuron raaka-aineiksi sopivat mitä erilaisimmat viljat, siemenet, kasvi-maidot ja mehut. Sekaan voi hämmennellä vaikka jogurttia tai rahkaa, ja ne päälliset, ne voivat toden totta olla lähes mitä tahansa.

Pähkinät ja hunaja, tuoreet hedelmät sekä hedelmä- ja marjakompotit ovat kaikessa herkullisuudessaan tuttuja juttuja. Puuron voi kuitenkin kuorruttaa – amerikkalaiseen tyyliin – myös vaahtokarkeilla, keksinmuruilla ja suklaahipuilla. Miltä kuulostaa lakusuklainen chia-kaura-tattaripuuro tai porkkanakakkupuuro pähkinäisen granolan kera?

Mielikuvituksen ja kokeilunhalun puutteesta ei voi moittia suolaisenkaan puuron tarjoajia. Herkullisia hittituotteita syntyy mitä yllättävimmistä yhdistelmistä. Ruokablogeissa puuron päällyksiksi suositellaan paistettuja herkkusieniä, tuoretta timjamia, rucolanversoja ja parmesaania, avokadoa ja keitettyä kananmunaa tai vaikka sammakonreisiä ja rapeaa pekonia.

Puuro on arkiruokaa ja gourmet'ta, street foodia ja takeawayta, pikaruokaa ja slowfoodia.

Trendikäs tuorepuuro

Kypsennettyjen puurojen haastajat, tuorepuurot ovat vakiinnuttaneet asemansa myös meillä. Valio lanseerasi vastikään oman jogurttipohjaisen tuorepuuronsa. Helsingin katuja mittaileva saattaa törmätä Puurolan vegaanisia ja gluteenittomia tuorepuuroja tarjoavaan rahtipyörään. Tuorepuurojen reseptejä jaetaan ahkerasti niin blogeissa kuin lehdissäkin.

Ja hyvä niin. Puuro on erinomainen ravintokuitujen lähde, jonka terveellisyydestä tuntuu vallitsevan joltinenkin yksi-mielisyys. Kättä saatetaan vääntää siitä, kumpi on terveellisempää: kypsennetty vai kypsentämätön versio.

Tuorepuurojen puolestapuhujat vetoavat vitamiinien säilymiseen. Kypsentäminen luonnollisesti tuhoaa vitamiineja, mutta hävikki ei välttämättä ole merkittävä.

Kypsentämättömyyteen liittyy puolestaan bakteerivaara, jonka voi minimoida sekoittamalla puuroon jo valmistusvaiheessa esimerkiksi sitruunaa tai hapokkaita marjoja, kuten puolukkaa. Syytä poteroiden kaivamiseen ei siis ole. Sekä kypsennetty että kypsentämätön puuro on mainio aamupala, ruoka tai välipala.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä