Ravintolaelämyksiä kaupassa

Haave smoothiebaarista jalostui kannattavaksi liikeideaksi ja syntyi välipalakonsepti Smooth it. Kaikki lähti liikkeelle yrittäjä Irina Nurmen omasta tarpeesta ja kouluprojektista. Kasvu onnistui liikeideaa viilaamalla.

Julkaistu

Teksti

Jenni Kleemola

Kuvat

Vesa Tyni

Seitsemisen vuotta sitten Irina Nurmi opiskeli markkinointia ja teki töitä Turun Kupittaan K-Citymarketissa. Koulun ja työn välissä oli kymmenen minuuttia vapaata – ja kauhea nälkä.

”Jos olisin tehnyt kotona evääksi smoothien, se olisi ollut jo lämmin, kun pääsin töihin. Kaupassa taas oli tarjolla vain teollisia vaihtoehtoja”, Nurmi kertoo.

Töissä Nurmi tutustui muotoilua opiskelevaan Lina Toivoseen.

”Aloimme miettiä, voisiko asiakas poimia kaupassa marjat ja hedelmät, ja hänelle tehtäisiin niistä siellä smoothie.”

Opintojen yrittäjäkurssilla Nurmi ja Toivonen kehittivät haaveilemansa konseptin: smoothiebaarin, joka toimii ruokakaupassa.

”Esittelimme sen Kupittaan kauppiaalle Hannu Aaltoselle. Hänestä se oli tulevaisuutta ja olisi kurjaa, jos konsepti jäisi vain paperille.”

Nurmi oli tuolloin 22-vuotias ja mietti, että eiväthän he voisi perustaa yritystä. Koulukin oli vielä kesken. Mutta kun idea sai koulussakin kannustusta, Nurmi ja Toivonen alkoivat viedä sitä eteenpäin.

menu lehti 1-2022 Asiakascase 2 Smooth it 002 Smooth it -yrityksen perustaja Irina Nurmi kertoo, että kasvu on yrityksen tavoitteena tulevaisuudessakin. Kauppiaat eri puolilta Suomea ovat osoittaneet kiinnostusta tuotteita kohtaan.

Pitäisikö konseptia viilata?

Shop in shop -periaatteella toimiva Smooth it avautui Kupittaan K-Citymarketissa heinäkuussa 2015. Alkuun valikoima koostui smoothieista. Pian Nurmi ja Toivonen laajensivat yritysmyyntiin.

Kun yrityksen perustamisesta oli kulunut pari vuotta, Helsingin Ruoholahden K-Citymarketin kauppias kysyi, voisiko saman konseptin toteuttaa heilläkin.

”Kaksi viikkoa puhelun jälkeen muutin Turusta Helsinkiin siskoni sohvalle. Ajattelin, että mennään kokeilemaan, kun kauppias tarjosi matalan kynnyksen testata.”

Smooth it:n toinen shop in shop avautui Helsingin Ruoholahteen vuonna 2017. Sitä seurasi yrityksen käännekohta. Nurmi valmisti suosituimpia tuotteita myös valmiiksi hyllymyyntiin – ja huomasi, että isoin osa asiakkaista valitsi niitä.

Nurmi alkoi suunnitella konseptin viilaamista. Jos tuotteita valmistaisi yhdessä paikassa ja jakelisi kauppoihin myyntiin, yritys voisi kasvaa nopeammin. Juuri silloin kaksi helsinkiläistä K-Supermarkettia halusi Smooth it:n tuotteet myyntiin hyllyihinsä.

Vuonna 2018 Nurmi vuokrasi valmiskeittiön, jossa alettiin tehdä tuotteita hyllymyyntiin.

”En ehtinyt itse myydä konseptia, kun kaupat alkoivat ottaa meihin yhteyttä.”

Hyvinvointi korostuu koko ajan. Haluamme olla edelläkävijöitä siinä.
Irina Nurmi, Smooth it

Lisää pisteitä ja laajempi valikoima

Nyt Smooth it:n tuotteita saa 35 pisteestä pääkaupunkiseudulla, Turun seudulla ja Tampereella. Niistä neljä on kauppojen sisällä olevia shop in shopeja, joissa työntekijä tekee tuotteet paikan päällä. Loput ovat hyllyjä, joilla myydään keskuskeittiöillä valmistettuja tuotteita. Keskuskeittiöitä on kolme. Valikoimasta löytyy smoothieita, tuorepuuroja, chia-välipaloja ja vitamiinishotti. Ideana on tarjota kuluttajille nopea ja terveellinen, kuin kotona tehty välipala. Kaikki valmistetaan ilman lisäaineita ja lisättyä sokeria. Tuotteet tehdään käsityönä.

menu lehti 1-2022 Asiakascase 2 Smooth it 003 Kespro on Smooth it:n pääasiallinen tavarantoimittaja. "On vaivatonta, kun kaiken voi tilata saman katon alta", Nurmi sanoo.

Keskittäminen Kesproon kannatti

Matkan varrella suurimmat haasteet ovat liittyneet käsiparien määrään.

”Kun kysyntä kasvoi rajusti vuonna 2018, meillä oli ehkä kolme käsiparia. Oli haaste löytää osaavia tekijöitä nopeasti. Tuotantokapasiteetti junnasi, mutta se ei näkynyt kaupoissa, vaan teimme pienen tiimin kanssa ympäripyöreää päivää.”

Nyt työntekijöitä on 27. Kespro on Smooth it:n pääasiallinen tavarantoimittaja. Nurmi sanoo, että on vaivatonta, kun kaiken voi tilata saman katon alta. Tilausjärjestelmä on helppo ja käyttäjäystävällinen. Tuntuu, että tavaraa on lähes aina ollut saatavilla.

”Koronan aikana on ollut joitain toimitusvaikeuksia esimerkiksi pakkaustarvikkeissa. Niille on kuitenkin aina löytynyt vaihtoehto, ja yhteyshenkilömme Kesprossa, Veli-Matti Lehmussaari, on aina valmis selvittämään asiaa.”

Nurmesta tuntuu, että Kespro tietää yrityksen kriittiset raaka-aineet. Jos on ennustettu, että jotain niistä ei ole hetkeen saatavilla, se tiedetään, ja Nurmi pystyy reagoimaan asiaan. Ostot keskitettiin Kesproon noin vuosi sitten.

”Kun toiminta oli vielä pientä, ei ollut väliä, ostiko jotain yhden vai kymmenen kilon pussin. Kun homma kasvoi ja vuosivolyymit nousivat, oli järkeä keskittää Kesproon.”

Kasvu on tavoitteena tulevaisuudessakin. Kauppiaat eri puolilta Suomea ovat osoittaneet kiinnostusta tuotteita kohtaan. Lisäksi tarkoituksena on taas kehittää yritysmyyntiä.

”Hyvinvointi korostuu koko ajan. Haluamme olla edelläkävijä siinä, että työpaikoilla on vaihtoehtoja perinteisille välipaloille.”

Ravintolaelämyksiä kaupassa

Smooth it on Nurmen tietojen mukaan Suomen ensimmäinen kaupan sisällä alkanut shop in shop -konsepti. Hän arvelee, että malli on kasvussa. Parin viime vuoden aikana kauppoihin on ilmestynyt esimerkiksi sushibaareja.

”Analyysini on, että kun ruoan verkkokauppa on yleistynyt, ruokakauppaan tulevat ihmiset haluavat jotain, mitä verkkokaupasta ei saa. Uskon, että kaupoissa ollaan menossa ravintolaelämysten suuntaan.”

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä