Joutsenmerkitty päiväkoti

Hyvinkäällä toimiva Kenttäkadun päiväkoti on Suomen ensimmäinen Joutsenmerkki-päiväkoti. Korkea laatu, turvallisuus ja kestävä kehitys näkyvät kautta linjan rakennus- ja pintamateriaaleista astioihin ja aterimiin saakka.

Julkaistu

Teksti

Sari Lapinleimu

Kuvat

Laura Riihelä ja Seija Arhipoff

Tavallinen torstai, kello 8.20. Päiväkodin ruokasalissa on täysi tohina. Lapset ovat lopettelemassa aamiaistaan: astioita palautetaan paikoilleen ja ruokasalista siirrytään pikkuhiljaa omiin ryhmätiloihin. Puheensorinaa, astioiden ääniä, naurua, vähän itkuakin – tähän äänimaailmaan mahtuu monenlaista. Seinällä oleva suorakaiteen muotoinen ”korva” pysyy kuitenkin rauhallisena.

– Punainen varoitusvalo syttyy, jos desibelit ylittävät kriittisen 80 rajan. Korvaa seurataan, ja etenkin isommat lapset myös reagoivat siihen, päiväkodin johtaja Päivi Paasonen kertoo.

Erillinen ruokailutila on Hyvinkään päiväkodeissa ensimmäinen laatuaan. perinteisesti ruoat on toimitettu tarjoiluvaunuissa ryhmätiloihin ja nautittu siellä.

– Lapset hakevat ruokansa linjastolta ja palauttavat käyttämänsä astiat pääsääntöisesti itse. He oppivat aika nopeasti valitsemaan, mitä haluavat syödä ja minkä verran. Tämä auttaa osaltaan pitämään hävikin määrän kohtuullisena.

Kestävää kehitystä leveällä rintamalla

Suomen ensimmäinen Joutsenmerkki-päiväkoti avasi ovensa elokuun alussa vanhan puretun Kenttäkadun päiväkodin tilalle. Ryhmiä on yhdeksän, lapsia eri puolilta kaupunkia noin 170 ja henkilökuntaa kaikkiaan 35.

Laatu, turvallisuus ja kestävä kehitys on otettu huomioon leveällä rintamalla.

– Kaikki käytetyt rakennus- ja pintamateriaalit, maalit ja liimat ovat Joutsenmerkittyjä. Rakennus on tuotu paikalleen sisätiloissa rakennettuina moduleina, joten kosteusvaurioita ei ole päässyt syntymään. Sisäilman laatu on tästä syystä erittäin hyvä, Paasonen toteaa.

Keittiössä käytetään energiatehokkaita, mahdollisimman vähän vettä kuluttavia laitteita. Pesuaineet ovat, mahdollisuuksien mukaan, ympäristömerkittyjä, ja kaikki mahdollinen kierrätetään.

– Lajittelemme bio- ja sekajätteen, kartongin, lasin ja metallin, joita varten meillä on keräyspisteet omasta takaa. Muoville emme sellaista saaneet, mutta työntekijät toimittavat omat muovijätteensä lähiseudun keräyspisteisiin kotiin mennessään, kuka polkupyörällä, kuka autolla.

Rakennuksen käyttöiäksi on arvioitu 50–100 vuotta. Tämän jälkeen se voidaan pilkkoa alkutekijöihinsä ja kierrättää. Maahan jää vain valtava hiekkapatja ja muutama reikä.

Tehokasta tiimityötä

Ensimmäiset lapset tulevat päiväkotiin aamukuudelta ja viimeiset lähtevät iltakymmeneltä. Ruokaa tarjotaan viidesti päivässä. Lapset syövät aamupalan, lounaan ja välipalan kahdessa ryhmässä; päivälliselle ja vahvennetulle iltapalalle jäävät mahtuvat aterioimaan kerralla.

– Kun ruokaileminen tapahtuu täällä, erillisessä salissa, myös sotkut jäävät tänne. Ryhmätilat pysyvät puhtaina, ja viikon alussa aloitetut askartelu-, piirustus- ja rakenteluprojektit voivat olla koko ajan esillä, Paasonen sanoo.

Keittiön toiminnasta ja talon puhtaudesta vastaa kaupungin Ateria- ja puhtauspalvelut. Keittiötä pyöritetään kolmen hengen – keittiövastaavan ja kahden palvelutyöntekijän – voimin.

Käteen sopivat aterimet

Ruokailutilan pöydät, tuolit ja linjasto on mitoitettu asiakkaiden mukaan. Myös astiat ja aterimet on valittu lasten käteen sopiviksi.

– Käytössä on Kesprolta hankitut yleislautaset ja aterimet. Kaikki ruoat ja välipalat syödään näiltä samoilta lautasilta, Paasonen sanoo.

M517 Joutsenmerkitty paivakoti 2

Vitroposliiniset lautaset kestävät kovaa kulutusta, ja jos täydennystä tarvitaan, sitä voidaan hankkia kuuden kappaleen erissä.

– Se että ostetaan kerralla kunnollista eikä uutta astiastoa aina muutaman vuoden välein, on kestävää kehitystä. Lisäksi yksi lautasmalli helpottaa linjatyöskentelyä ja vaatii vähemmän tilaa.

Lautaset ovat hieman tavallista hinnakkaampia, mutta niitä tarvitaan vastaavasti vähemmän kuin jos käytössä olisi kaksi tai kolme eri kokoa, Ateria- ja puhtauspalveluiden palveluasiantuntija Tuija Pulkkinen toteaa.

Upea juhlavuosi

Joutsenlippu-päiväkoti on saanut alusta lähtien runsaasti julkisuutta, ja haastattelupyyntöjä on sadellut oikealta ja vasemmalta. Mediapyörityksen ohessa on hiottu toimintatapoja, viimeistelty sisustusta, vaihdettu epäkäytännöllisiksi havaittuja hanoja, säädetty valaistusta, juhlittu satavuotiasta Hyvinkäätä ja valmistauduttu niin itsenäisyyspäivään, päiväkodin vihkiäisiin kuin jouluunkin.

– Haastatteluja, järjestelemistä, askartelemista ja esitysten harjoittelemista on kieltämättä riittänyt, Paasonen naurahtaa.

Juhlat näkyvät niin koristeluissa, seinille kiinnitettävissä piirus-tuksissa kuin ruokailijoiden lautasillakin. Lapset pääsevät vaikuttamaan juhlapäivien tarjottaviin; jouluateriasta äänestettiin jo syys-lokakuussa.

– Voiton vei ehkä hieman yllättäen perinteinen jouluateria laatikoineen, kinkkuineen ja rosolleineen. Pienimpien lasten ilmeet ovat aina näkemisen arvoisia, kun he saavat suuhunsa elämänsä ensimmäisen lanttulaatikkolusikallisen.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä