Aku Vikströmin kolumni: Terve talous

Aku Vikström peräänkuuluttaa avoimuutta ja faktapohjaista päätöksentekoa sekä yhteistyötä ja luottamusta koronatoimenpiteissä. "Toimivaa matkailu- ja ravintola alaa tarvitaan Suomessa tulevaisuudessakin."

Julkaistu

Teksti

Aku Wikström

Korona on salakavala virus. Se ei toimi tasapuolisesti, vaan kohdistaa uhkansa valikoidusti terveydessä ja taloudessa. Suomessa sen suora uhrimäärä on onnistuttu pitämään eurooppalaisessa vertailussa onneksi matalalla tasolla, mutta uhkakuva epäsuorien uhrien lukumäärästä on huolestuttava.

Matkailu- ja ravintola-ala, noin 5 miljardin euron toimialana ja 140 000 ihmisen työpaikkana, on ollut yksi sen suurimmista kärsijöistä. Kun tähän lisätään ravintoloiden ekosysteemistä riippuvaisten kumppanien joukko, puhumme satojen tuhansien ihmisten työpaikoista.

Terveyden ja talouden mustavalkoinen vastakkainasettelu on mahdotonta.

Virusta ei voiteta tukahduttamalla, vaan sen kanssa on opittava elämään. Terveyden ja talouden mustavalkoinen vastakkainasettelu päätöksenteossa on mahdotonta. Yhteiskuntavastuukeskusteluun kuuluu kansalaisten terveydestä huolehtimisen lisäksi myös vastuullisen taloudenpidon merkitys yhteiskunnalle. Vain kestävällä taloudenpidolla huolehdimme yhteiskuntamme elinvoimaisuudesta.

Työpaikkojen puolustaminen on tärkein mekanismi kansakunnan terveydestä huolehtimisessa pitkällä aikavälillä. Myös lyhyellä tähtäimellä tehtävillä elinkeinoelämän rajoituksilla tulee olemaan inhimillisiä vaikutuksia lomautusten, irtisanomisten ja siitä aiheutuvan syrjäytymisen kautta.

Koronaa vastaan taisteleminen on koko kansakunnan yhteinen asia, ja rajoitustoimia on kohdistettava sinne, missä ne ovat välttämättömiä etsien oikeaa tasapainoa terveyden ja talouden välillä. Suomen hallitukselta tarvitsemme selkeää ja määrätietoista kriisijohtamista, johon omat teesini ovat seuraavat.

Avoimuus ja faktapohjainen päätöksenteko: tarvitsemme mahdollisimman hyvän tilannekuvan, missä määrin altistumisia ja tartuntoja tapahtuu missäkin tilanteissa ja alueilla, jotta voimme asettaa kohdistettuja rajoituksia mahdollisimman pienillä haitoilla elinkeinon harjoittamiseksi.

Yhteistyö ja luottamus: osallistava prosessi, jossa alan toimijat, asiantuntijat ja viranomaiset yhdessä suunnittelevat aidosti vaikuttavia toimenpiteitä, niin kuin Suomessa luotetaan muidenkin alojen käyttäytyvän vastuullisesti. Toimivaa matkailu- ja ravintola-alaa tarvitaan Suomessa tulevaisuudessakin.

Aku Vikström
toimitusjohtaja
NoHo Partners Oyj

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä