Bocuse d’Or 2023: Johan Kurkela tarjoaa kansainväliselle tuomaristolle merikrotin loimutettuna

Maailman arvostetuimman kokkikilpailu Bocuse d’Orin finaali järjestetään Lyonissa 22.-23.1.2023. Suomen edustusjoukkueen Johan Kurkela ja Aino Kasanen kilpailevat maanantaina 23.1.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Bocuse d'Or Academy Finland

Bocuse d’Or 2023-kilpailussa valmistetaan ennalta määrätyistä pääraaka-aineista kaksi kilpailutehtävää. Kilpailutehtävistä ensimmäinen, kolmen ruokalajin kurpitsamenu on saanut nimekseen Leikki. Kurpitsatehtävää povataan haastavaksi monille joukkueille: sen suunnittelemiseen oli aikaa vain viikkoja, ja kurpitsa sekä lapsikohderyhmä antavat haastetta tehtävän toteuttamiseen Bocuse d’Or-kilpailun tasovaatimusten mukaisesti.

BOC2023F LUMO

"Kurpitsamenun kohderyhmänä ovat lapset. Kohderyhmä mielessämme olemme hakeneet annoksiin leikkisyyttä, sekä ulkonäöllisesti että mauissa ja tekstuureissa. Annoksissa on kirkkaita värejä ja kiinnostavia makuyhdistelmiä: alkuruoassa kurpitsaan on yhdistetty melonia, tomaattia ja vaniljaa, pääruoan velouté-kastikkeessa maistuu karamellisoitu sienivoi ja jälkiruoassa kurpitsaan on yhdistetty tyrniä ja kookosta", Kurkela kuvaa.

Toinen kilpailuannos, Loimu, esitellään tuomaristolle uniikilla muotoilija Laura Meriluodon suunnittelemalla tarjoiluvadilla ja -esineistöllä. Pakolliset raaka-aineet ovat merikrotti ja kampasimpukka. Lisäksi on valmistettava kaksi lisuketta, kastike ja erillisestä astiasta tarjottava, sinisimpukoista ja kilpailijan maalle ominaisesta palkokasvista tehty lisuke.

BOC2023F Merikrotti Loimu

"Tehtävässä arvioidaan kilpailijan kotimaan raaka-aineiden ja perinteiden esiintuomista. Meidän merikrottimme on loimutettu ja annoksen lisukkeissa on muun muassa Lapin puikulaa ja suomalaista omenaa. Erikseen tarjottava lisuke on meidän versiomme hernekeitosta, suomalaisen talven ja laskiaisen tutusta herkusta", Kurkela kertoo.

Suomen teemana on kilpailuissa Lumo. Sekä ruoka, graafinen ilme että vadin suunnittelu toistavat tunnelmaa talven ensimmäisistä lumoavista auringonsäteistä, jotka murtavat kaamoksen ja antavat lupauksen tulevasta keväästä. Kilpailutehtävän tunnuslause on A celebration of the first rays of the Northern winter sun.

BOC2023F Merikrotti-annos Onion shell

Kilpailussa mukana olevien maiden edustajista koostuva tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Kilpailuissa on lisäksi keittiötyöskentelyä arvioiva tuomaristo, jonka pisteet vaikuttavat lopputulokseen. Suomen tuomarina toimii Eero Vottonen. Vottonen maistelee ja tuomaroi kolmen ruokalajin kurpitsatehtävän, mikä tarkoittaa 72 kurpitsasta valmistettua annosta kahden päivän aikana.

Suomen joukkue aloittaa 5 t 30 min kestävän kilpailusuorituksen Suomen aikaa klo 11.10. Kurpitsamenun annokset valmistuvat klo 16.10 ja vati 16.40. Palkinnot jaetaan alkaen klo 19.00. Kilpailuja voi seurata suorana osoitteesta https://www.bocusedor.com/en/. Suomalaisia kannustajia on paikalla yleisössä ennätysmäärä: noin 150 henkeä.

BOC2023F Merikrotti-annos Arctic gold

Suomen kilpailuannokset

Kurpitsa ”Leikki”

Tutti Frutti
Kylmä kurpitsa-melonisalaatti
Tutti frutti-hyytelö
Tomaattia, vaniljaa ja sanshopippuria

Pumpking
Kurpitsapihvi BBQ
Umami-veloutè ja karamellisoitua sienivoita
Tartaletti ”sunny side up”
Kurpitsagnochhi ja kauden kasviksia

Cinderella
Kurpitsa-tyrnisorbetti
Kookosjugurttimousse
Kurpitsahilloa ja kurpitsakaamellia
Mysli ”surprise”

BOC2023F Kolmen ruokalajin kurpitsamenu

Merikrotti ”Loimu”

Tradition
Loimutettua merikrottia ”BBQ”
Rapea kampasimpukka XO

BOC2023F Merikrotti-annos Tradition

Sauce ”foyot”
Paahdettua merikrottia ja karamellisoitua kampasimpukkaa

Arctic gold
Lapin puikulaa, luomuvoita ja Amalfi-sitruunaa

Onion shell
Suomalaista omenaa, remoulade ”fines herbes” ja sienihelmiä

Ragout
Suomalaista hernekeittoa, vihanneksia, kevyesti savustettuja sinisimpukoita ja grillattua voita
Sinisimpukkakrutonki

BOC2023F Merikrotti-annos Ragout

Yhteistyössä

K-ryhmä on Bocuse d'Or -kilpailun ylpeä pääyhteistyökumppani Suomessa. Haluamme kehittää suomalaista ruokakulttuuria ja -matkailua Suomeen sekä lisätä suomalaista ruoanlaiton arvostusta ravintoloissa. Lisäksi haluamme nostaa ruokamaailman parissa työskentelevien ihmisten ylpeyttä omasta työstään – ja samalla lisätä ravintola-alan työpaikkojen haluttavuutta.

K-ryhmän kanssa Suomen Bocuse d’Or -menestyksen mahdollistavat Arla Pro, Fredman, HKScan ja Hellmann's. Lisäksi kumppaneinamme ovat E.Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Famifarm-Järvikylä, Olvi, Santa Maria Finland sekä Medanta.

Suomen osallistumisesta kansainvälisesti arvostettuun ja kovatasoiseen Bocuse d’Or -kilpailuun vastaa Bocuse d’Or Academy Finland ry.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä