Chapter on paras tulokas 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä

50 Parasta -äänestyksessä ravintola Chapter pääsi hienosti sijalle 12. Chapterin luotsaajilta löytyy arvostusta perinteiseen tekemiseen ja aiemmilta sukupolvilta saaduille opeille. Chapterissa asioita halutaan kuitenkin tehdä vähän toisin.

Julkaistu

Teksti

Tuija Holttinen

Kuvat

Susanna Nordvall

Chapterin juomia ja rentoa ruokaa tarjoava baari avautui asiakkaille viime kesänä. Kahdeksan tai kymmenen ruokalajin menua tarjoava fine dining -puoli saatiin toimintaan syksyn aikana. Montaa kuukautta tuoreella ravintolalla ei siis ole vielä takana, mutta silti se sijoittui 50 Parasta -äänestyksessä hienosti sijalle 12. Samassa äänestyksessä Chapter palkittiin myös Paras Tulokas -sarjan parhaana.

Mikä tekee Chapterista niin houkuttelevan?

Intohimolla ja rennolla otteella Chapteria vaimonsa Romanyn kanssa luotsaava Juho Ekegren punnitsee sanojaan. Hänellä on kokemusta Helsingin huippupaikoista ja ansioluettelosta löytyy myös muun muassa osallistuminen Bocuse d’Or -kisaan. Arvostusta löytyy perinteiseen tekemiseen ja aiemmilta sukupolvilta saaduille opeille. Chapterissa asioita halutaan kuitenkin tehdä vähän toisin.

– Meillä on vaatimustaso omalle tekemiselle sekä keittiössä että salin puolella ihan huipussaan. Mutta meidän juttu on se, että samalla meillä kuitenkin on hyvällä tavalla paljon rennompi meininki ja hauskoja nyansseja. Meillä soi sama musa niin baarin puolella kuin fine diningissakin. Se on usein keittiöpuolen valintoja, ja silloin voi soida rankkakin hiphop ja räppi. Mietin usein myös kaikenlaisia yhteistyöjuttuja. Ensi kesäksi meille esimerkiksi lennätetään Hollannista pari vierailevaa baarimikkoa – ja vastaavasti meidän tyyppejä menee sinne. Täälläkin voisi olla yhteistyötä toisten ravintoloiden kanssa ja yhdistää osaamista.

Ravintola Chapterin ravintoloitsija Juho Ekegren laittaa kala-annokselle kastiketta

Chapterissa oli viime kesänä muutamatkin katujuhlabileet ja terassijuhlat. Marraskuun lopulla järjestettiin Movember-tapahtuman lopetusjuhlat, joista iso osa tuotoista meni hyväntekeväisyyteen.

– Toiminta on hienosti käynnissä, suunnitelmat on todettu hyviksi ja toimiviksi. Nyt vaan hiotaan pienempiä nyansseja ja kehitetään hommaa edelleen. Jotain spessua jokapäiväisestä ravintolaserviisistä poikkeavaa, Ekegren lupaa.

– Torikorttelit on todella hauska alue. Tänne on tehty isoja suunnitelmia erilaisiin tapahtumiin. Meilläkin on kodikas sisäpiha, jossa voisi kesällä järjestää vaikka ulkoilmaleffateatterin. Meillähän on terassi, ruokaa, juomaa ja iso screeni.

Ympäristöystävällinen ajattelutapa

Suhteellisen ennakkoluulotonta on myös ympäristöystävällinen ajattelumalli. Ei itsessään ajattelumallina vaan toteutustapana. Chapterissa ruokatuote painottuu raaka-ainelähtöiseen lähestymiseen. Käytettävistä tuotteista iso osa on luomua ja biodynaamista, tällä hetkellä täysin suomalaista. Ekegren korostaa, että tiukkaa linjaa ei silti pidetä, mahdollisuuksien mukaan toimitaan – maku edellä.

– Tykkään käyttää huippuraaka-aineita. Mutta siinäkin on tärkeää, että hyödynnetään koko raaka-aine. En haluaisi edes käyttää sanaa hävikki, vaan puhun mieluummin sivutuotteesta. Jos kuoritaan porkkanoita, käytetään kuoret jossain muualla. Kun baarin puolelta jää sitruunan kuoria tai kananmunanvalkuaisia, voidaan sitruunat ja keltuaiset hyödyntää ruokapuolella. Sieltä vastaavasti voi jäädä drinkkeihin käytettäväksi marjoja ja siirappeja. Tavoitteena on jättää mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Siihen pyritään aina kuin vain on mahdollisuus.

Viime syksynä Helsingin Torikortteleissa ovensa avannut Chapter haluaa tehdä hyvän ruoan ohella myös spessumpia juttuja.

Ruokailuvälineet ovat kierrätyskeskuksesta. Ravintoloitsija kertoo juuri poikenneensa hakemaan muutaman lusikan lisää. Osa käytettävistä astioista on aikanaan ostettu catering-yrityksestä, niitä käytetään kun ne kerran on hankittu. Kaikki muu on ostettu kierrätyskeskuksesta.

– Nyt on tosin osa uusiakin. Vaimoni Romany aloitti keramiikkaharrastuksen, ja hän on tehnyt meille lautasia. Hän innosti minutkin mukaan. Se on hauskaa ja terapeuttista hommaa. Osa meidän sali- ja keittiötiimistäkin on ollut muutaman kerran mukana tekemässä lautasia. Onhan sekin nyt jotain, että meillä tarjotaan omien kokkien tekemää ruokaa heidän omin käsin tekemiltään lautasilta, Juho Ekegren nauraa.

chapter.fi

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä