Hevivinkki: Avokadot kypsyvät tekoälyn avulla

Esikypsytetty avokado säästää kalliita varastointitiloja ja on heti käyttövalmis. Tekoälyn avulla avokadoista saadaan paremman makuisia ja ne säilyvät reilusti pidempään.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Special Fruit

Kuvat

AdobeStock, Special Fruit

Avokadolla on pitkä historia viljelykasvina, mutta ikuisuuskysymys tuntuu silti olevan, mistä tietää avokadon olevan kypsä? Mielenkiintoinen fakta on, että avokadot eivät kypsy syöntikypsiksi puussa, vaan ne täytyy aina kypsyttää sadonkorjuun jälkeen.

Avokadolajikkeita on runsaasti ja ne voivat kasvattaa niin pyöreitä, soikeita kuin päärynän mallisia hedelmiä. Kuoren rakenne voi olla sileä, karhea tai muhkurainen, ja sen väri voi vaihdella vihreästä purppuraan tai mustan sävyihin.

Belgialainen maahantuoja Special Fruit on edelläkävijä hedelmien esikypstyksessä ja luottaa alan uusimpiin innovaatioihin.

Näin avokado kypsytetään

Avokadon täytyy irrota puusta tuottaakseen etyleeniä, mikä kypsyttää hedelmän. Avokadojen esikypsytys on melko yksinkertainen prosessi ja samalla tekniikalla kypsennetään muun muassa banaaneja.

Huolella valitut avokadot kuljetetaan Special Fruitin kypsytysvarastoon raakoina. Lavat peitetään kankailla ja avokadot säilötään ilmatiiviisti. Vakuumi mahdollistaa täsmällisen avokadojen lämpötilan, ilmankosteuden ja hiilidioksidimäärän seurannan.

Hedelmien erittämä etyleeni nopeuttaa kypsymistä ja se myös parantaa hedelmälihan makua. Etyleeni muuttaa avokadon kuoren väriä, vaikka pelkkä kuoren väri ei kerrokaan koko totuutta avokadon kypsyydestä. Avokadot saavuttavat syöntikypsyyden noin viikossa.

Tekoälyn avulla lisää makua ja vähemmän hävikkiä

Special Fruitin käyttöönottama uusi Softripe-teknologia perustuu tekoälyyn, jonka ansiosta avokadoista tulee paitsi erityisen hyvänmakuisia, myös pidempään kestäviä jopa ilman kuoren suojapinnoitusta.

Laatutestien mukaan Softripe-kypsytetyt avokadot ovat 25 % paremman makuisia niiden voimakkaamman pähkinäisen maun ansiosta. Myös avokadojen ulkonäkö niin sisältä kuin päältä oli testien perusteella vähintään 8 % parempi ja hedelmien hyllyikä kasvoi jopa seitsemällä päivällä.

Näyttökuva 2022-10-31 kello 11.26.24 Viikossa avokado kypsyy syöntikypsäksi. Softripe-teknologian avulla niiden maku ja säilyvyys ovat ensiluokkaisia.

Miten kypsä avokado säilytetään?

Kypsät avokadot voi säilöä rasvapitoisuutensa ansiosta viileässä, jopa kolmessa asteessa. Mikäli halutaan oikein pehmeää avokadoa, hedelmän voi jättää huoneenlämpöön, missä sen kypsyminen jatkuu. Jälkikypsytystä voi vielä tehostaa sijoittamalla avokadot kypsien banaanien läheisyyteen esimerkiksi paperipussiin.

Pisimpään säilyvät tietenkin raa’at avokadot, joiden kypsytys ravintolassa vie varastointitilan lisäksi useita päiviä aikaa ennen kuin ne ovat syöntivalmiita. Esikypsytetty avokado säilyy käyttökelpoisena muutaman päivän sen kypsyysasteesta riippuen, Softripe-teknologialla kypsytetyt jopa viikon verran pidempään.Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä