Syöntikypsää avokadoa ja mangoa Vihannestukku Kesprosta ympäri vuoden

Tiesitkö, että trooppisia hedelmiä kuten mangoja ja avokadoja kypsytetään myös Euroopassa? Eksoottiset hedelmät ja erikoisvihannekset sekä marjat kuuluvat Vihannestukku Kesprosta saatavilla olevan Special Fruitin valikoimaan vuodenajasta riippumatta.

Julkaistu

Teksti

Special Fruit

Kuvat

Special Fruit

Tiesitkö tämän mangoista?

Mangot ovat suosituimpia trooppisia hedelmiä. Niitä on kasvatettu jo 4000 vuoden ajan, ja mangoa kutsutaankin sattuvasti ”tropiikin omenaksi”.

Vihannestukku Kespron valikoimasta löytyvät ympärivuotisesti tunnetuimmat ja suosituimmat lajikkeet: Keith ja Kent. Keith-mangot ovat suuria, muodoltaan pyöreitä tai soikeita. Keith-mangojen väri on vihreä ja hieman vaaleanpunertavaan vivahtava. Keith-mangot ovat kauttaaltaan maukkaita ja rakenteeltaan vähäkuituisia.

Kent-mangot puolestaan ovat muodoltaan pyöreän ja soikean väliltä ja jonkin verran paksumpia kuin Keith-mangot. Kent-mangojen väri on tummanvihreä, ja havaittavissa on usein myös punaista kuultoa ja keltaisia laikkuja. Kuori on melko ohut ja siemen suhteellisen pieni. Kent-mangon hedelmäliha on syvän keltaista, kuidutonta, mehukasta ja aromaattista.

Special Fruits mangot linjastolla

Mangon saatavuus on hyvä ympäri vuoden. Alkuperämaa on lähes koko vuoden Brasilia tai Peru. Mangot kasvavat puissa, jotka tuottavat hedelmiä ensimmäisen kerran 4–5-vuotiaina. Hedelmät poimitaan ennen kuin ne ovat kypsiä ja laivataan kylmäkuljetuskonteissa Antwerpeniin tai Rotterdamiin.

Kun hedelmät ovat saapuneet Special Fruitille Meeriin, alkaa tarkasti optimoitu kypsytysprosessi: Kypsyttämöissä mangojen kuormalavat peitetään telttakankaalla. Näin saadaan aikaan tyhjiö, missä hedelmät kypsyvät parhaiten. Kypsyttäjät tarkistavat kypsyttämöhen huoneiden ilmankosteuden ja CO2-pitoisuuden säännöllisesti. Näissä mangon kypsymisen kannalta täydellisissä olosuhteissa kypsyminen kestää noin neljä päivää.

Maukasta syöntikypsää avokadoa ympäri vuoden

Vihannestukku Kespron valikoiman uusin tulokas, syöntikypsä Hass-avocado, on saavuttanut suosion lyhyessä ajassa – eikä ihme. Hass-avokado on maukas, muodoltaan siro ja päärynän muotoinen. Hass-avokadon kuori on tumma, karkeapintainen ja nyppyläinen, ja sen väri muuttuu kypsyessä vihreästä mustanruskeaksi.

Hass-avokadoja on saatavilla ympäri vuoden. Hass on ainoa avokadolajike, jota voidaan kypsyttää kypsyttämössä. Suurin osa avokadoista tulee Perusta ja Chilestä, vaikka nykyään avokadoja kasvatetaankin myös Espanjassa, Portugalissa ja Marokosssa.

Special Fruits avokadot puussa

Avokadopuuhun tulee ensimmäisen kerran hedelmiä 2,5-3 vuotiaana. Aivan kuten mangot, ne eivät kypsy puussa vaan vasta sadonkorjuun jälkeen.

Hass-avokadot saapuvat Special Fruitille laivakuljetuksella konteissa, joissa on suojakaasua. Kuljetuksen aikana avokadot vaipuvat ikään kuin syvään uneen. Perille päästyään avokadot laitetaan kypsyttämöihin, joissa kypsyminen kestää noin kuudesta kahdeksaan päivään.

Special Fruits viljelmä

Best Choice – Ready to eat -etiketti on tae laadusta


Kun mangot ja avokadot ovat Special Fruitin tiloissa kypsyneet riitävästi, niille tehdään laatutarkastus. Huomiota kiinnitetään erityisesti avokadojen ja mangojen laatuun, painoon ja väriin. Kaikki laaduntarkastuksen läpäisseet mangot ja avokadot saavat etiketin ”Best Choice - Ready to eat” ja ovat sitten valmiita pakattavaksi. Hedelmät pakataan huolella ja lähetetään laatikoittain kuorma-autoilla jakelukeskuksiin. Jakelukeskuksista matka jatkuu laivalla Helsingin Vuosaareen, josta ne kuljetetaan Kespron keskusvarastolle Vantaan Hakkilaan. Kespron keskusvarastolla laatu tarkastetaan vielä kertaalleen, ja hedelmät sijoitetaan niille optimoituun säilytystilaan asiakaskeräilyä ja kuljetusta odottamaan.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä