Hjallis Harkimon kolumni: Varikkosuoran jälkeen täyteen vauhtiin

Hjalliksen ajatuksia ravintoloiden nykytilasta ja muutama sananen tulevasta.

Julkaistu

Teksti

Harry Harkimo

Tämä on ollut tunteiden kevät. Olen puhunut kymmenien yrittäjien kanssa pitkin kriisiä. Epätoivoa, ahdistusta, suuttumustakin. Olen joutunut monen keskustelun jälkeen hengittämään hetken syvään. Minun on ollut helppo samastua ravintolayrittäjien tunteisiin, koska olen yrittäjänä ollut samoin konkurssin partaalla.

Kevät on ollut etenkin ravintolayrittäjien kannalta kamala. Siksi olen yrittänyt tehdä sen, minkä yksi ihminen pystyy. Olen puhunut isoille vuokranantajille, olen yrittänyt kymmeniä kertoja puhua hallitukselle. Viestini on ollut koko ajan sama: ravintolayrittäjät tarvitsevat suoraa erityistukea, koska nimenomaan heidän liikkeensä valtiovalta sulki kokonaan. Se on niin ilmeinen ja yhteinen asia, että pyydän anteeksi omasta ja kaikkien päättäjien puolesta, että sitä ei ole saatu tehtyä. Hallitus tietää tilanteen, mutta sen toiminnassa on kestänyt silti kohtuuttoman kauan.

Yrittäjillä on puheluissa ollut myös sisukkaita tunteita. Moni ymmärtää, että odotellessamme muiden toimia voimme tehdä itse sen minkä voimme. Itseäni on konkurssiuhan ja haasteiden edessä auttanut, että pystyin päästämään irti kauhukuvista. Vähensin sen ajattelemista, mitä ikävää voisi vielä tapahtua. Sen sijaan keskityin siihen, mitä voisin vielä tehdä paremmin. Kun ovet taas aukeavat, kun aurinko taas paistaa, miten voisin silloin palvella asiakkaitani paremmin?

Olemme nyt varikkosuoralla. Romuttuneet bisnekset pitää yrittää korjata, ne pitää ylipäänsä pitää edes jotenkin liikkeellä. Ehkä kisan luonne muuttuu myös. Kun varikolta lähdetään, joudutaan varmaan ajamaan muutama kierros turva-auton takana. Osittaisten rajoitusten aikana vaaditaan eri toimintamalli kuin täydessä vauhdissa. Tarvitaan monenlaisia ideoita. Ehkä nyt tarvitaan yhteistyötä, jolloista ei ole ennen tehty. Aina parempi, jos useampi on mukana vaihtamassa renkaita ja uusimassa osia.

Helppo tietysti neuvoa sivusta. Mutta tarkoitan, että vaikka kyse on rahasta, lopulta kaikessa on kyse myös hengestä. Toivon sydämeni pohjasta, että ravintolayrittäjät jaksavat sinnitellä juuri nyt. Siihen tarvitsemme apua myös toisiltamme. Sillä kun vihreä taas palaa ja pääsemme vapaasti kiihdyttämään, voimme panna hösseliksi ja tehdä kaikkemme, jotta saamme asiakkaat takaisin ja liikevaihdon ennalleen.

Harry Harkimo
kansanedustaja, yrittäjä ja Liike Nyt -eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä