Kim Heiniö: "Rakkaudesta ravintoloihin"

Pitkän linjan ravintolayrittäjä Kim Heiniölle ravintola on rakkaus- ja intohimobisnes. Menestyksen salaisuutena on ollut rohkeus tehdä uutta.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Vesa Tyni

Suomessa ei varmasti ole montaa ravintoloitsijaa, joka olisi avannut yhtä monta paikkaa kuin Kim Heiniö. Hän on pääomistaja 1990-luvulla perustetussa Soupster-ryppäässä, joka on toteuttanut häkellyttävän määrän erilaisia konsepteja. Alan trendejä tarkasti haistelevalla firmalla on tällä hetkellä 39 yksikköä.

Heiniö vastasi pitkään yritystensä päivittäisestä toiminnasta, mutta hiljattain rooli on muuttunut.

”Olen siirtynyt operatiivisesta bisneksestä pois, siirtänyt sen nuoremmille ja pätevämmille ihmisille. Keskityn itse strategisiin hommiin, joten elämässä on uusi vaihe”, Heiniö kertoo.

MN0322 KV henkilojuttu 002 1500x1000 Kim Heiniö on koko ajan innostunut uudesta, ja hän onkin kehitellyt valtavan määrän konsepteja. Hänet tunnetaan trendien haistelijana, joka on tuonut ideoita ulkomailta. Triplan ravintola Angelinassa voi seurata pastan valmistusta.

Mikä tekee menestyvän ravintolayrittäjän?

”Meillä on Suomessa paljon hyviä yrittäjiä, kaikilla eri kanteilla. Menestys perustuu moneen asiaan, mutta liikeidea, sen pitää olla kohdillaan, mikä se sitten onkaan. Uskon paljon ainutlaatuisuuteen eli ei lähdetä kopioimaan, ainakaan kotimaassa.”

Heiniö myös korostaa, että yrittäjällä pitää olla rakkautta alaan, mutta myös bisneksen lainalaisuudet pitää ymmärtää.

”Tämä on rakkaus- ja intohimobisnes. Bisnestä ei voi rakentaa Excelillä, pitää olla sydän ja rakkaus mukana. Mutta sitä Exceliäkin tarvitaan, koska marginaalit ovat niin pienet.”

MN0322 KV henkilojuttu 001 1500x1000

Rohkea yrittäjä

Heiniö kertoo olevansa Itä-Helsingin Kontulan katujen kasvatti. Hän uskoo, että rohkeus yrittäjänä kumpuaa osittain nuoruuden kokemuksista.

”Olen oppinut aika nuoresta lähtien pärjäämään ja keksimään, miten tästä mennään eteenpäin. Uskon, että se on tosi hyvä pohja yrittämiselle.”

Yrittäjyys oli Heiniölle itsestään selvä tie jo kouluajoista lähtien, joskin hän mietti ja kokeili myös muita aloja kuin ravintolabisnestä. Ura ravintoloissa alkoi kuitenkin jo varhain, ja työt alalla jatkuivat opiskelun ja muiden työurien sivussa.

”En ikinä ajatellut vakavasti ravintolauraa, kunnes 1990-luvun lopulla veli sai mun päähän ajatuksen, että ryhtyisin ravintoloitsijaksi. Veli sanoi, että sä oot kyllä tosi hyvä tossa, ja että lähtee mukaan osakkaaksi, jos perustan ravintolan.”

Vuodenvaihteessa 1996–1997 päivänvalon näki Soup, joka oli Helsingissä aikansa trendikkäimpiä paikkoja. Fuusioruokaa tarjoavan ravintolan ja baarin yhdistelmässä työskenteli nykyisiä Suomen ravintola-alan kärkinimiä – niin Henri Alén, Teemu Aura, Sasu Laukkonen kuin Hans Välimäki.

Soupin pohjalta syntyi Soupster, jonka katon alle sijoittuu nykyisin joukko yrityksiä. Monessa niistä omistajina on myös ravintoloiden johtoa.

Konsepteja on suuri määrä: niin ravintoloita, cateringiä, tapahtumia kuin coworking-tiloja. Heiniö nostaa yhdeksi lempilapsekseen Helsingissä Sinebrychoffin puistossa jo 15-vuotta toimineen Southpark-kahvilan, jossa hän edelleen käy mielellään cappuccinolla.

Viime vuosien kohokohtiin taas kuuluu esimerkiksi Espoon Keilaniemeen entisen Nesteen tornin huipulle avattu Lucy in the Sky -ravintola, joka on menestynyt sijainnissaan joidenkin epäilijöiden ennakkoarvioista huolimatta.

MN0322 KV henkilojuttu 003 1500x1000

Somehuomiota ja indie-lounaspaikkoja

Yksi Heiniön tuoreista ravintoloista on Helsingin Katajanokalla sijaitseva Locanda Scappi, josta on noussut yksi somevaikuttajien suosikkikohteista. Suosion taustalla on hyvä tarina ja tiimi, joka tuottaa laatua. Idea paikkaan syntyi, kun Heiniö vieraili rakastamassaan Lontoossa Bocca di Lupo -ravintolassa, ja houkutteli Helsinkiin sen italialaista henkilökuntaa, joista tuli myös paikan omistajia.

”Meillä on Lontoosta ja Italiasta tuotu jengi, joka tekee ruokaa isolla rakkaudella, olen harvemmin kokenut sellaista. Huikeita tyyppejä, jotka ovat saaneet paikan toimimaan kunnolla".

Casual fine diningia edustavalle Locandalle on jo avattu rennompi Angelina-sisarravintola Helsingin Pasilan Tripla-kauppakeskukseen, jossa Soupsterilla on pari muutakin ravintolaa.

Dylan puolestaan on lounasravintoloiden ketju, jonka jokainen yksikkö on omanlaisensa. Henkilökunta saa toteuttaa näkemystään.

”Hyvät tyypit tekevät hyviä juttuja, ei saa liikaa ohjata tai kahlita niitä. Intohimon, rakkauden ja ammattitaidon pitää antaa näkyä”, Heiniö avaa ajatteluaan.

”Olen Dylaneista tosi ylpeä. Niitä operoidaan kuten indie-ravintoloita. Se on meidän ketjun vahvuus, ei suostuta tekemään ketjua.”

Omien ravintoloidensa ohella Kim Heiniö on hiljaisena osakkaana muissakin ja on myös osaltaan kehittänyt Helsingin kaupunkikulttuuria. Ylpeyden aiheisiin kuuluu, että hän oli yksi helsinkiläisen Allas Sea Poolin alkuperäisistä omistajista, ja hänellä on ollut roolinsa myös Töölön Korjaamossa.

MN0322 KV henkilojuttu 007 1500x1000

Kespron uusi asiakas uskoo tulevaan

Heiniön ravintolat siirtyivät vähän aikaa sitten Kespron asiakkaiksi. Pitkästä aikaa hänen tiiminsä laittoi eri vaihtoehdot pöydälle ja teki päätöksen valikoiman, ammattitaidon, logistiikan ja toki myös hinnan perusteella. Myös tunnelma vaikutti valintaan.

”Tuli fiilis, että he haluavat meidät asiakkaiksi, osoittivat intohimoa meitä ja alaa kohtaan.”

Heiniö kehuu saaneensa tunteen, että Kespron valikoima on ylivoimainen, ja samoin koko logistiikkaketju teki häneen vaikutuksen.

”Kesprolla on huikeaa, että illalla voi tehdä tilauksen yhteentoista asti.”

Pitkän linjan yrittäjä korostaa, että on aina halunnut tehdä asioita, jotka tuntuvat hauskoilta ja ovat ainutlaatuisia.

”Se, mistä olen aina tykännyt, on luoda uusia juttuja. Se on mun heikkouskin, aina ei ole hirveästi mielenkiintoa ylläpitää, vaan enemmän tehdä uusia ja uusia katsomatta, mitä vanhoille tapahtuu”.

Ideoita tulee monesta suunnasta. Etenkin ennen ulkomaanmatkat olivat tärkeä inspiraation lähde.

”Aikaisemmin menin ihan hakemaan liikeideoita. Nyt enemmän käyn paikoissa ja annan asioiden muhia päässä. On haastavaa löytää uusia juttuja, maailma on mennyt pienemmäksi."

Juuri nyt yrittäjä panostaa ravintoloidensa talouden tasapainottamiseen poikkeusvuosien jälkeen. Luvassa on myös Dylan-ravintoloiden laajentamista sekä uusia ainutlaatuisia konsepteja.

Tulevaisuutta Heiniö katsoo positiivisin silmin. Ihmisissä asuu aina pieni hedonisti, ja kaikki haluavat käyttää ravintoloita ainakin jossain muodossa.

”Ravintolat tulevat aina olemaan, se on maailman hienoin juttu. Olen antanut sydämeni ravintoloille, ja rakastan niitä edelleen. Vaikka olen vanha ukko, rakastan käydä ravintoloissa. Saan hyvästä ravintolasta ihan hirveästi kiksejä edelleen”, Heiniö miettii.

MN0322 KV henkilojuttu 006 1500x1000 Läpeensä helsinkiläinen Heiniö on tuonut kaupunkiin paitsi uudenlaisia ravintoloita myös kaupunkikulttuuria. Hän on ollut mukana perustamassa Allas Sea Poolia ja Korjaamoa. Kuvauspaikkana ravintola Angelina.

Kim Heiniön periaatteita

1. Ravintola on people business, ihmisbisnes

Ala ei ole mitään ilman henkilökuntaa ja asiakkaita.

2. Välittäminen

Pitää lähteä sydämestä, että välittää kollegoista ja asiakkaista, ja että haluaa palvella asiakkaita sydämellä.

3. Jatkuva kehitys

Aina pitää miettiä, miten asiat voisi tehdä eri tavalla.

4. Rohkeus

Pitää uskaltaa tehdä asioita ja ottaa isojakin riskejä. Ilman riskiä ei voi saavuttaa ainutlaatuisuutta.

5. Fun, hauskuus

Pidetään hauskaa töissä ja annetaan sen myös näkyä.

Kim Heiniön uran tähtihetkiä

  • 1981: 15-vuotiaana ensimmäinen alan pesti tiskaajana helsinkiläisessä Kellarikrouvissa.
  • 1994: Oli mukana avaamassa Klaus Kurki -hotelliin neljää alaa uudistanutta ravintolaa, mikä antoi inspiraation ravintoa-alaa kohtaan.
  • 1995: Ensimmäinen ravintolamatka Lontooseen, mikä sai rakastumaan alaan.
  • 1996-97: Ravintola Soup avattiin vuodenvaihteessa, ja se nousi Helsingin trendikkäimpien ravintoloiden joukkoon.
  • 2009: Ensimmäinen Dylan-lounasravintola avattiin Helsingin Arabiaan.
  • 2012: Rakensi koko henkilökunnan kanssa yrityksen arvot, joiden mukaan edelleen toimitaan: hauskuus, välittäminen, jatkuva kehitys.
  • 2020: Lucy in the Sky -ravintola avattiin keskelle koronaa – projekti, johon harva uskoi.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä