Kahvikupilla kohti parempaa maailmaa

Huhtamäen kertakäyttöastiat valmistuvat Hämeenlinnassa kotimaisena käsityönä.

Julkaistu

Teksti

Pi Mäkilä

Kuvat

Huhtamäki

Harvalle kuluttajalle tulee take away -kahvia hakiessa mieleen, että kartongista valmistettu kahvikuppi voi olla kokonaan suomalaista kotimaista työtä ja sen raaka-aineena käytettävä puukuitukin on peräisin valtaosin pohjoismaisista metsistä. Huhtamäen valmistamien kartonkikuppien raaka-aineet löytyvät kuitenkin parhaimmillaan vain 300 kilometrin päästä Hämeenlinnassa sijaitsevalta tehtaalta.
”Käytännössä tiedämme hyvin tarkkaan sen, mistä kuitu ja sen valmistukseen tarvittu puu on peräisin”, kertoo Huhtamäen avainasiakaspäällikkö Tony Ollila. Suomalaisuus on Huhtamäelle muutenkin tärkeä arvo, vaikka konserni onkin maailman suurimpia pakkausvalmistajia.

”Ostamme mielellämme raaka-aineet mahdollisimman paikallisesti, sillä tällöin pystymme luottamaan tuotantoketjuun. Lisäksi tuemme samalla suomalaisia työpaikkoja: tällaisessa tuotantoketjussa jokainen työvaihe tapahtuu Suomessa”, Ollila kertoo.

Yhä enemmän uusiutuvaa

Huhtamäen Hämeenlinnan-tehtaan uusimpiin lanseerauksiin lukeutuu Future Smart -kartonkikuppi, jossa perinteinen PE-muovipinnoite on korvattu sataprosenttisella kasvipohjaisella PE-muovipinnoitteella. Samaa Future Smart -pinnoitetta voidaan hyödyntää myös esimerkiksi kartonkisissa take away -rasioissa.

”Kupissa ei toisin sanoen ole käytetty lainkaan fossiilisia aineita, ja sen raaka-aineet ovat täysin uusiutuvia”, Tony Ollila kertoo. Kupille on Ollilan mukaan kysyntää, sillä kartonki on materiaalina hyvin monikäyttöistä.

”Kehitimme kupin kuitenkin ennen kaikkea siksi, että halusimme lisätä voimakkaasti uusiutuvien materiaalien osuutta ja käyttöä. Kuppi tarvitsee kuitenkin muovipinnoitteen, jotta se kestää nestettä. Seuraavaksi saman kupin perinteinen muovikansi korvataan puukuidusta ja sokeriruo’osta valmistetulla kannella.”

Kotimaisen raaka-aineen suosiminen pienentää myös astioiden hiilijalanjälkeä. Tutkimusten mukaan astioiden tiskaamisen tehokkuus tai tehottomuus vaikuttaa keraamisten mukien ilmastovaikutuksiin eniten. Kun lasketaan yhteen raaka-aineiden, tuotannon ja pesun yhteisvaikutus, keraamista kuppia on käytettävä ja pestävä vähintään 350 kertaa, jotta sen hiilijalanjälki on pienempi kuin vastaavan määrän kartonkikuppeja.

”Kartonkikuppien loppukäsittelyllä on suuri vaikutus niiden hiilidioksidipäästöihin. Kun kupit kierrätetään täysin, niiden hiilijalanjälkeä voidaan pudottaa jopa 54 prosenttia”, Ollila kertoo.

Uusia tuotteita moneen pulmaan

Huhtamäen kartonkikupit valmistuvat viime vuoden loppupuolella valmistuneella uudella tehtaalla Hämeenlinnassa. ”Meillä on ollut samalla tontilla toimintaa 1960-luvulta saakka. Nyt halusimme panostaa tuotantoon nykyaikaisemmalla tekniikalla”, Ollila kertoo.

Laadukkaiden kartonkikuppien lisäksi Hämeenlinnassa tuotetaan salaattirasioita, paperista valmistettuja pillejä sekä kartonkisia lautasia. Uusia innovaatioita kehitetään jatkuvasti. Juuri nyt työn alla ovat muun muassa puolen litran jäätelöpurkit. ”Tavoitteena on, että suomalaiset jäätelövalmistajat voisivat pakata jatkossa jäätelön kotimaisiin pakkauksiin”, Ollila kertoo.

Uusia tuotteita tarvitaan, sillä vuonna 2021 voimaan astuva EU:n kertakäyttömuovi- eli SUP-direktiivi mullistaa muun muassa ravintoloiden käyttämien kertakäyttöastioiden raaka-aineet. Jatkossa muun muassa muovipillien on vaihduttava esimerkiksi paperipilleihin ja take away -tuotteissa käytettävien EPS-muovirasioiden on muututtava uusiutuviksi materiaaleiksi.

”Meillä on jo nyt hyvä valikoima tuotteita valmiina, ja kehitämme jatkuvasti uusia, korvaavia ratkaisuja, kuten paperipillejä ja puisia aterimia. Trendinä muovin korvaaminen on ollut jo varsin kovassa nousussa viimeisen parin vuoden aikana”, Ollila kertoo. Ollilan mukaan yhä useammat Huhtamäen asiakkaat ovat jo tietoisia tulevasta EU-direktiivistä ja ylipäätään kertakäyttötuotteiden vaikutuksesta yrityksen hiilijalanjälkeen.

”Loppukäyttäjillä on kuitenkin vielä opittavaa aiheesta. Moni toivoo, että astiat olisivat täysin kompostoituvia, mutta kompostoituvuus ei ole usein paras mahdollinen vaihtoehto kierrätettävyyden takia. Kartongin kuidut voi kierrättää oikein lajiteltuna jopa seitsemään kertaan, joten se on myös maapallon kannalta järkevä materiaali”, Ollila kertoo.

Paperikuppi on ilmastolle hyvä ratkaisu

  • Jos kartonkikuppi kierrätetään käytön jälkeen tai jos sen materiaalista kierrätetään 80 prosenttia, se on aina paras vaihtoehto ilmastovaikutuksen näkökulmasta.
  • Kartonkikupeista saatava laadukas kuitu voidaan kierrättää kokonaan jopa seitsemän kertaa.
  • Kartonkikuppi on hygieeninen ja turvallinen vaihtoehto muovimukille tai keraamiselle mukille.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä