Huhtamäki – Kestävästi kotimainen

Huhtamäen Hämeenlinnan tehtaalla valmistuksessa käytetty kuitu voidaan kierrättää ja hyödyntää uudelleen seitsemän kertaa.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Huhtamäki; Maarit Seeling

Kuvat

Valmistaja

Vuonna 2019 toimintansa aloittanut Hämeenlinnan tehdas on rakennettu toimimaan vastuullisesti, ympäristöystävällisesti ja turvallisesti. Huhtamäen alkuperäinen tehdas valmistui Hämeenlinnaan jo 1960-luvulla.

”Uusien tilojen suunnittelun lähtökohtana oli tehtaan materiaali- ja tavaravirtojen sujuvoittaminen lean-periaatteiden mukaisesti. Konekannan ja automaation lisääminen sekä tuotantotilojen ajanmukaistaminen ovat parantaneet työntekijöiden ergonomiaa ja työturvallisuutta. Päivittäisessä toiminnassa työturvallisuus on kaikkien tärkeintä. Jokaisen työtekijän tulee päästä terveenä kotiin”, myyntipäällikkö Hanna-Kaisa Maijanen sanoo.

Hämeenlinnan Käikälässä sijaitsevan tehtaan energiamuoto on maalämpö, ja led-valaistusta ohjataan liiketunnistimilla. Huhtamäki on kartoittanut myös aurinkoenergian käyttöönottoa. Tuotannon raaka-aineet kierrätetään jopa 90-prosenttisesti. Ainoastaan talvella käytettävälle hiekoitushiekalle ei ole löytynyt kierrätysmahdollisuutta.

”Aikaisemmin jouduimme kuljettamaan raaka-aineita paikasta toiseen tehtaan sisällä. Nyt toiminta on virtaviivaista, ja automatiikka ja robotit huolehtivat siirtymistä.”

ML 2 23 64 Premium case huhtamaki 2 Kun kartongit on kierrätetty seitsemän kertaa, ne voidaan vielä kompostoida tai käyttää sähköntuotantoon.

Kierrätys on osa vastuullisuutta

”Huhtamäki on tietoinen velvoitteistaan, ja teemme kovasti töitä täyttääksemme meille asetetut tavoitteet ja pyrkimykset. Sen jälkeen, kun kupeissa ja lautasissa käytetyn kartongin kuitu on kierrätetty mainitut seitsemän kertaa, se voidaan vielä hyödyntää kompostoimalla tai käyttämällä sähköntuotantoon."

Huhtamäen asiakkaat ovat merkittäviä toimijoita omalla liiketoiminta-alueellaan, ja heillä on omat vastuullisuustavoitteensa. Yhteistyö heidän kanssaan on mahdollista vain, mikäli ympäristöön, ihmisiin ja hallintotapoihin liittyvä toiminta on kestävää.

Vastuullisen valmistuksen etuja ovat lyhyet välimatkat, laatu, tuoteturvallisuus, tuotannon vastuullisuus sekä raaka-ainehankinnan läpinäkyvyys. Hämeenlinnan tehtaalla käytettävä kuitu on 100-prosenttisesti peräisin vastuullisesti kasvatetuista metsistä (PEFC).

ML 2 23 64 Premium case huhtamaki 3 Tuotteissa käytetyt kuidut ovat sataprosenttisesti vastuullisesti kasvatetuista metsistä.

Sertifiointi laadun takeena

Hämeenlinnan tehtaan laadun takaavat sertifioidut ympäristö- ja laatujärjestelmät sekä vaatimusten mukaiset tuoteturvallisuus- ja hygieniajärjestelmät.

”Kuluttajille tutumpia merkkejä ovat Avainlippu sekä Joutsenmerkki. Jälkimmäinen on osoitus siitä, että valmistamissamme tuotteissa on otettu huomioon tuotteen elinkaarivaikutukset raaka-aineista, tuotannosta ja käytöstä aina kierrätykseen ja hävittämiseen.”

Tehdas työllistää Hämeenlinnassa yli 200 henkilöä. Kotimaisilla tuotteilla on työllistävä vaikutus valmistuksen kaikissa eri vaiheissa metsien hoidosta alihankintana ostettuihin palveluihin. Maijanen muistuttaa, että take away -pakkauksen ympäristövaikutus on pieni verrattuna siihen pakatun ruoan tai juoman tuotantoon. Vain viisi prosenttia elintarvikejärjestelmien kasvihuonepäästöistä liittyy pakkauksiin.

Pakkaukset suojaavat ruokaa tuotantoketjun joka kohdassa ja ehkäisevät siten ruokahävikkiä. Kertakäyttöastioiden kierrätysmahdollisuudet paranevat jatkuvasti. Kotitaloudet kierrättävätkin Maijasen mukaan elintarvikepakkauksia entistä enemmän.

”Valmistamiemme tuotteiden kierrätysmahdollisuuksista kertominen on osa tuottajavastuuta. Opastamme kuluttajia kierrättämään tuotepakkauksien etiketeissä ja itse tuotteissa. Valitettavan usein pakkauksia heitetään luontoon, mutta varmasti tässäkin kiertotaloudesta viestiminen, lajitteluinfrastruktuurin kehittyminen ja koulutus saavat aikaan muutoksen parempaan”, Maijanen pohtii.

ML 2 23 64 Premium case huhtamaki 5 Hämeenlinnan tehtaan laadun takaavat sertifioidut ympäristö- ja laatujärjestelmät.

Huhtamäki foodservice Nordic

  • Tehdas ja myynti Hämeenlinnassa
  • Myyntitoimistot Ruotsissa, Norjassa ja Virossa
  • Yli 40 tuotantokonetta
  • 210 työntekijää
  • Varastot Suomessa ja Norjassa


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä