Kespro siirtyy etupainotteisesti vapaan kanan muniin

Vuoden 2026 alusta K-ryhmässä ei hyväksytä enää virikehäkeissä tuotettuja kananmunia. Kespro toimii muutoksessa etupainotteisesti - jatkossa Menu tuotteiden valikoimasta löytyy ainoastaan lattiakanalassa kasvaneiden vapaiden kanojen munia sekä luomumunia.

Julkaistu

Kesko on sitoutunut vastuulliseen hankintaan ja kestäviin valikoimiin. Valikoimapäätöksiä tehdessämme otamme huomioon tuotantoeläinten hyvinvoinnin. Vuoden 2026 alusta K-ryhmässä ei hyväksytä enää virikehäkeissä tuotettuja kananmunia. Kespro haluaa toimia muutoksessa etupainotteisesti, ja jatkossa Menu tuotteiden valikoimasta löytyy ainoastaan lattiakanalassa kasvaneiden vapaiden kanojen munia sekä luomumunia. Vaihdokset eivät aiheuta muutoksia asiakashintaan.

Tiedätkö erilaiset kananmunien tuotantotavat?

Kananmunia tuotetaan Suomessa neljällä eri tavalla. Munassa olevasta koodista näet kätevästi, millä tuotantotavalla kananmuna on tuotettu.

1. Luomukanala (koodi 0)

Luomukanaloissa kanat ovat vapaina lattialla tai eri tasoilla. Kanat ruokitaan luomusäädösten mukaisella luomurehulla ja ne pääsevät kesäkaudella ulkoilemaan. Luomumunien osuus kananmunien tuotannosta Suomessa on noin 8 %.

2. Ulkokanala (koodi 1)

Ulkokanalat eli free range -kanalat ovat lattiakanaloita, joissa kanoilla on mahdollisuus liikkua ulkona laidunalueella jopa talvella säiden niin salliessa. Suomessa on noin kymmenkunta ulkokananmunia tuottavaa tilaa, joiden osuus tuotannosta on noin 3 %.

3. Lattiakanala (vapaa, cage free, koodi 2)

Lattiakanaloissa kanat ovat vapaana lattialla tai eri tasoilla. Kanat saavat munia rauhassa hämärissä munintapesissä. Valtaosa lattiakanaloista on kerroslattiakanaloita, joissa ritilätasot tarjoavat kanoille enemmän liikkumismahdollisuuksia. Lattiakanaloissa tuotetaan noin kolmannes suomalaisista kananmunista.

4. Virikehäkkikanalat (cage, koodi 3)

Pienryhmä- eli virikehäkkikanalat ovat tällä hetkellä yleisin tuotantomuoto Suomessa. Virikehäkissä kanoilla on käytössä orret, kuopsutusalue ja pesät munimista varten. Kanoja on enimmillään häkissä kuutisenkymmentä yksilöä.

Lähde: Tottamunasta.fi/kananmunatuotanto

Tiesitkö?

  • Mukavan pieni 1,5 kg:n pakkauskoko on uusi kokovariantti keitettyjen ja kuorittujen munien valikoimassa, joka on nyt myös kätevässä suojakaasupussissa. Suojakaasuun pakatussa tuotteessa on 85 % vähemmän muovia per kananmunakilo verrattuna ämpäriin pakattuun vaihtoehtoon.
  • Edistämme kaikkien tuoteryhmien osalta sitä, että omien merkkien tuotteissa kaikki kananmunaa sisältävät tuotteet vaihtuvat vapaan kanan munaksi. Esimerkkinä Menu kypsä pannukakku, joka sisältää vapaan kanan munaa maaliskuun alusta alkaen.

Tuotteet

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä