Ruoan ja makuelämysten piilaakso

Helsingin Kalasatamaan kesällä avautunut tuotekehityskeittiö Foodsteri tarjoaa huimia mahdollisuuksia ravintoloiden juoma- ja ruokaratkaisujen kehittämiseen.

Julkaistu

Teksti

Pi Mäkelä

Kuvat

Ville Rinne

Foodsterin keittiön pinnat hohtavat uutuuttaan, ilmassa leijuu pizzan tuoksu ja kalusteet istuvat niin hyvin sisustukseen, että nopealla silmäilyllä tunnelma voisi olla mistä tahansa huipputason ravintolasta. Nyt ei kuitenkaan olla illallisella vaan Helsingin Kalasatamassa K-Kampuksella sijaitsevassa Foodsterissa, jossa Kespron Food Development Manager Anssi Nurminen valmistelee seuraavaa pizzaa uuniin. Pizza liittyy Foodsterissa seuraavana päivänä järjestettävään koulutustilaisuuteen, jossa Kespron asiakasravintolan työntekijät pääsevät testaamaan uusia reseptejä.

Kalasataman Foodsteri on Nurmisen ja tämän kollegan, Food Inspirations Manager Pekka Kettusen, valtakuntaa. Foodsteri on ruokapalvelualan ideahautomo ja tuotekehityskeittiö, jossa Kespron asiakasravintoloiden on mahdollista kehittää toimintaansa, valikoimaansa ja osaamistaan huippuammattilaisten kanssa.

Kalasataman tuotekehityskeittiö ei ole suinkaan ainut laatuaan: Foodstereita on myös Kespron tukkujen yhteydessä Oulussa ja Lahdessa. Ennen Kalasatamaa Kettunen ja Nurminen ehtivät pyörittää toimintaa myös Espoossa.

”Tarkoituksena on tuoda foodservice-alalle uutta tietotaitoa ja tarjota inspiraatiota tekemiseen. Foodsteri tarjoaa ainutlaatuisen paikan kokeilla uusia ideoita ja jakaa tietoa alan muiden vaikuttajien kesken. Meidän tavoitteenamme on kehittää suomalaista foodservice-osaamista ja ulkona syömisen markkinaa entistä elämyksellisemmäksi ja suositummaksi”, Pekka Kettunen kertoo.

Pekka Kettunen ja Anssi Nurminen Foodsterissa K-Kampuksella sijaitseva Foodsteri tarjoaa ainutlaatuiset tilat uusien ideoiden testaamiseen. Kuvassa Food Inspirations Manager Pekka Kettunen ja Food Development Manager Anssi Nurminen.

Ideoita ruokalistan kehittämiseen

Nurminen jatkaa tuotteiden testauttamista yhteistyökumppanilla ja käy läpi, miten ne soveltuvat ravintolan liikeideaan. Jos asiakas niin toivoo, Nurminen auttaa tutustumaan hinnastoon ja opastaa tilauksen teke­misessä.

”Tämä on kokkien Piilaakso, jossa ideat voivat muuttua todeksi. Keittiömestarit ja kokit miettivät helposti itsekseen erilaisia ideoita, ja täällä niitä on mahdollista päästä sparrailemaan ja kokeilemaan”, hän kertoo.

Nurmisen mukaan Foodsterin asiakkaina on paljon yksityisiä ravintoloita ja niiden henkilökuntaa.

”Teemme heidän kanssaan erilaisia juttuja riippuen siitä, mitä milloinkin toivotaan. Voimme kehittää ruokalistaa tai tutustua esimerkiksi tiettyihin uutuustuotteisiin”, Nurminen kertoo palatessaan pizzauunin ääreen.

Anssi Nurminen täyttämässä pizzaa Foodsterin keittiössä Anssi Nurminen on valmiina paljastamaan seuraavan päivän koulutuksessa parhaat pizzaniksinsä.

Ammattikeittiöiden tarpeisiin

Kalasataman Foodsterista on tullut lyhyessä ajassa niin suosittu, että varauskirja täyttyy nopeasti.

Se on helppo uskoa. Sekä Kettusella ja Nurmisella on vuosikymmenten kokemus ravintola-alalta niin Suomesta kuin ulkomailtakin, ja Kalasatamassa tilat ovat niin modernit kuin mahdollista.

”Täältä löytyy oikeastaan kaikki, mitä keittiössä voi kaivata. Juuri nyt eniten tuntuu kiinnostavan hiiligrilli, jolla voi grillata käytännössä mitä vain”, Kettunen sanoo ja esittelee laitetta.

”Tällä on mahdollista valmistaa autenttista grilliruokaa ravintolaolosuhteissa. Grilli lämpenee jopa 600 asteeseen, eikä se vie edes valtavan paljon tilaa.”

Käytännössä Foodsteriin pääsee kuitenkin nopeallakin aikataululla, jos mielessä on jo jokin selkeä koulutuskokonaisuus.

”Enimmillään pääsyä voi joutua odottelemaan parin kuukauden ajan”, Kettunen lisää.

Foodsteriin pääsee Kespron oman yhteyshenkilön kautta. Avainasiakaspäällikkö keskustelee ensin ravintoloitsijan kanssa tämän toiveista. Tämän jälkeen Kettunen ja Nurminen käyvät asiakkaan kanssa tilaisuuden kulun läpi.

”Ennen tänne tuloa on hyvä selvittää, mitä vierailulta kaivataan, mikä on tulijoiden osaamistaso ja millaisia reseptejä he haluavat kokeilla. Näin kaikki osapuolet saavat tilaisuudesta mahdollisimman paljon irti”, Kettunen selventää.

Kettunen käy jokaisen tilaisuuden alussa lyhyesti läpi ruokamaailman tulevaisuutta.

”Meillä on paljon tietoa, sillä olemme tehneet valtavasti tutkimuksia aiheesta. Katsauksen jälkeen siirrymme itse toimintaan. Tilaisuus rakentuu paljolti sen mukaan, mitä meiltä toivotaan. Osa haluaa ehdottomasti päästä keittiöön ja toiset taas kirjaavat itse kaiken tiedon ylös samalla, kun minä esittelen työvaiheet.”

Mukaan mahtuu kerrallaan jopa 25 hengen porukka.

”Asiakkaat voivat halutessaan osallistua ja testata tuotteita itse. Vaihtoehtoisesti he voivat seurata screeneiltä, mitä minä tai Anssi teemme pöydän ääressä. Vieressä ei tarvitse seisoskella siis koko päivää”, Kettunen toteaa hymyillen.

Pekka Kettunen Foodsterin hiiligrillin ääressä Helsingin Foodsterin nykyaikaisessa keittiössä pystyttiin toteuttamaan lähes kaikki Kettusen ja Nurmisen toiveet. Hiiligrilli oli toivelistan kärkipäässä, kun tilaa suunniteltiin.

Esillepano ja viinit kiinnostavat

Uutuuslaitteiden ja -tuotteiden lisäksi Foodsteriin tullaan myös upeiden ja käytännöllisten kattaustarvikkeiden takia. Vastakkaisen seinän hyllyille on koottu näytille ammattilaiskäyttöön suunniteltuja astioita.

Foodsterissa esillä olevat Villeroy & Bochin kulhot ja ajassa kiinni olevat sisustustuotteet ovat kuitenkin vain pintaraapaisu Kespron valikoimasta. Varsinainen ammattilaiskäyttöön suunniteltujen astioiden ja työvälineiden näyttely on edelleen Vantaan Hakkilassa.

”Esillepanoon kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten opastamme mielellämme myös siinä. Myös viineistä kysellään paljon. Huippusommelier Vesa Kaukjärvi auttaa meitä tarvittaessa, jos asiakkaalla on tarve tehdä uudistuksia viinilistaan”, Kettunen kertoo ja esittelee vaikuttavan kokoista viinihyllyä.

Foodsterin astianäyttely Foodsterin näyttelyseiniltä voi poimia inspiraatiota esillepanoon tai juomalistalle.

Kettunen ja Nurminen ovat yhtä mieltä siitä, että tietyt trendit näkyvät siinä, millaisia ideoita Foodsterista haetaan.

”Erityisen paljon olemme pystyneet auttamaan kasvisruoan kanssa. Sitä ja erilaisia vegaanisia ruokia toivotaan paljon”, Kettunen kertoo.

Hän huomauttaa, ettei Foodsterin tehtävänä ole kuitenkaan päivittää ravintoloiden ruokalistoja.

”Me näytämme, millaisia mahdollisuuksia on tarjolla, ja toki voimme yhdessä paneutua reseptiikkaankin.”

Myös niin sanotut fast casual -ratkaisut ovat herättäneet paljon kiinnostusta.

”Burgerit ja pizzat ovat kestosuosikkeja. Lisäksi moni on hakenut ideoita lounas- ja salaattipöytiin. Erityisesti olemme yrittäneet löytää työtä säästäviä keinoja tekemiseen. Erilaiset puolivalmisteet ovat siksi tärkeitä. Koska osaavasta työvoimasta on jatkuva pula, on tärkeää, ettei kokkien aika kulu kurkun pilkkomiseen vaan esillepanoon ja asiakaspalveluun”, Kettunen kertoo.

Pizzat ovat valmiita ja uuni pois päältä, joten Nurminen ja Kettunen voivat valmistautua seuraaviin projekteihin. Nurminen huomauttaa, että Foodsterin tehtävänä on ennen kaikkea auttaa ravintoloita menestymään.

”On yksilökohtaista, mitä kukin ravintola Foodsterista itselleen saa. Yhdelle se on pieni arkinen huomio, toiselle ajatus läpikotaisesta keittiön mullistamisesta.”

Tervetuloa Foodsteriin -kyltti

Menestyksen reseptit Foodsterista


  • Foodsteri on ruokapalvelualan ideahautomo, jossa Kespron asiakkaiden on mahdollista kehittää esimerkiksi toimintaansa, valikoimaansa ja osaamistaan huippuammattilaisten kanssa.
  • Foodsterit toimivat Helsingin Kalasatamassa K-Kampuksella eli K-ryhmän uudessa päätoimitalossa sekä Lahdessa ja Oulussa tukkujen yhteydessä.
  • Foodsteriin pääsee Kespron oman yhteyshenkilön kautta.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä