Foodstereista ratkaisut kannattavaan kasvuun

Kespron ravintola-alan ammattilaiset Foodstereissa Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa haluavat auttaa, inspiroida ja motivoida asiakkaitaan. Samalla he pyrkivät yhdessä asiakkaan kanssa löytämään liiketoimintaan selkeitä ratkaisuja.

Julkaistu

Teksti

Eeva Lauronen ja Tarja Väistilä

Kespron Foodstereissa kaivaudutaan asiakkaan, ravintola-alan ammattilaisen, arkipäivän haasteisiin. Tarkoitus ei ole asettua asiakkaan yläpuolelle tietoa jakamaan, vaan tarjota ymmärrystä ja vertaistukea keittiöpuolelle. Kaikki lähtee asiakkaan tarpeista.

”Alkuun käydään asiakkaan toiveet ja tarpeet läpi, jonka jälkeen Foodsterien vetäjät suunnittelevat päivän sisällön. Foodsteripäivänä päästään yhdessä tekemään ja sparrailemaan. Päivän lopuksi käydään läpi ideat, opit ja oivallukset”, Kespron Food Development Manager Harri Veckman sanoo.

Foodsteri tarjoaa ainutlaatuisen paikan testata uusia ajatuksia ja ideoita. Jos halutaan entisestään terävöittää omaa toimintaa, niin sekin onnistuu.

”Foodsteri on Kespron Piilaakso, jossa koko Kespron tieto–taito on valjastettu asiakkaan käyttöön”, Veckman sanoo.

Kespron Foodsterien tavoitteena on motivoida ravintolan henkilökuntaa tulevaisuuden onnistumisiin. Se auttaa henkilökuntaa arjen ratkaisujen kautta ja helpottaa heidän työskentelyään ja tekemistään.

Mitä Foodsterissa tehdään?


Asiakkaan Foodsteri-päivä tarjoaa selkeitä käytännön ratkaisuja ja inspiraatioita hyvässä suhteessa arvopohjaisen sisällön kanssa. Ravintolapalvelua katsotaan kokonaisuutena, jossa yhtenä osana on ruoka.

Foodsteri-päivän sisältö suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa. Koulutukset räätälöidään aina asiakaskohtaisesti.

”Asiakaskartoituksen pohjalta mietimme ratkaisut asiakkaan liiketoimintaan ja suunnittelemme täsmäkoulutuksen. Kespron kattavan valikoiman ansiosta löydämme aina ratkaisuja asiakkaan liiketoimintaluokasta riippumatta”, Veckman sanoo.

Foodstereissa asiakkaan haasteita pyritään ratkomaan kokonaisvaltaisesti erilaisilla inspiraatio-, tuote- ja reseptiratkaisuilla. Ratkaisut voivat olla myös juomatuotteita, astioita tai palveluun liittyviä kokonaisuuksia. Kaikkein tärkein ratkaistava asia on yrityksen kannattavuus.

”Pyrimme löytämään asiakkaalle hyvät selkeät komponentit, joita yhdistämällä ja tuunaamalla voi tehdä hyvän, omannäköisen tuotteen”, Veckman kertoo.


Mikä asiakkaita juuri nyt kiinnostaa?

Kespron kolmesta Foodsterista kertyy markkinadataa, jota analysoimalla voi tehdä johtopäätöksiä asiakkaiden kiinnostuksen kohteista. Esimerkiksi kalan kysyntä on kasvussa. Myös vastuullisuus ja hävikin hallinta kiinnostavat.

Alueellista ja globaalia liiketoimintaa seuraamalla, trendien ja tutkimusten avulla Kesprossa on hyvä ymmärrys markkinan kehittymisestä.

”Datan pohjalta ymmärrämme markkinan ja sen kehittymistä syvällisesti, ja tämän tiedon voimme jatkojalostaa uusille asiakkaille", Harri Veckman kertoo.

Kespron Foodstereilla eri puolilla Suomea on paljon yhdistäviä tekijöitä. Niillä on myös selkeä ymmärrys alueellisista eroista ja paikallisuudesta.

”Meillä on jatkuva keskinäinen dialogi välillä Oulu–Lahti-Helsinki, ja sitä kautta näkemys koko Suomen markkinasta. Ymmärrämme alueelliset kuluttajakäyttäytymisen erot, ja siihen voimme yhdistää Kespron datatietoutta”, Kespron markkinointijohtaja Hannu Korhonen toteaa.


Maarit Mäkelä Foodsterissa

Grillihiilivoita ja kotimaisuutta

Wilderness Hotels & Safaris -ketjun neljästä ravintolasta on käyty kolme kertaa Kespron Foodsteri-koulutuksessa. Parasta antia ovat olleet uudet ideat ja inspiroituminen.

Keittiöpäällikkö Teemu Akujärvi työskentelee Wilderness Hotels Inarin ravintolassa. Ketjun muut hotellit ja ravintolat ovat Inarijärven rannalla sijaitsevat Nangu ja Nellim sekä Muotka Saariselällä. Kaiken kaikkiaan ravintoloiden keittiöissä on noin 30 työntekijää.

Keittiöväki on käynyt jo useamman vuoden ajan hyödyntämässä Foodsterin antia Oulussa. Ensimmäisen kerran tuotekehityskeittiöön tutustuttiin jo kolme vuotta sitten – joka kerta on ollut eri teema, jotta päivän koulutukset olisivat mahdollisimman monipuolisia.

”Olemme perehtyneet muun muassa à la carteen ja buffet-suunnitteluun. Mukana on ollut lähinnä esihenkilöitä eli keittiömestareita, kun kokeilla on ollut sen verran kiireitä. Tarkoitus on saada jatkossa heitäkin mukaan. Toisaalta pikkuporukalla on pystynyt paremmin keskittymään itse tekemiseen.”


K-Kampuksen Foodsterissa on kivihiiligrilli

Suunnitelluista päivistä kaikki irti

Akujärven mukaan koulutukset on suunniteltu tarkasti, jotta päivän oppi saataisiin mahdollisimman hyvin hyödynnettyä. He ovat muun muassa päivittäneet Foodsterin Food Solution Manager Matti Holman kanssa muun muassa ravintoloiden dinner-listan.

”Toivoimme uutta lähinnä kasvisruokiin. Myös keittoja, kastikkeita ja pääruoka-aineita vaihdeltiin. Haluamme käyttää mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita, ja siinäkin onnistuttiin. Kaikki lounaalla ja illallisella käyttämämme lihat ovat kotimaisia. Käytämme myös paljon kotimaista ja paikallista kalaa sekä Jäämeren antimia.”

Jäämeren kalat tulevat ravintoloihin Kalatukku Erikssonin kautta, jonka kanssa yhteistyötä on tiivistetty Keskon Kespron johdolla.

Talvella Wilderness Hotelsin asiakkaat ovat lähinnä ulkomaisia, niin tänäkin vuonna. Asiakkaat arvostavat nimenomaan suomalaista ruokaa, kuten poroa ja paikallista kalaa. He ovat olleet kautta linjan ruokaan tyytyväisiä.

Uuden kokeilu tuo puhtia

Tyytyväinen on myös keittiöpäällikkö, jonka mukaan Foodsteri-päivistä on aina tarttunut jotain uutta mukaan.

”Parasta on käydä inspiroitumassa ja hakemassa uusia ideoita. Esimerkiksi à la carte -listaan on suunniteltu kaikenlaista spesiaalia. Viime kerralla teimme savustettua voita grillihiilillä. Voihin jää syvä grillin maku.”

Akujärvi kiittelee sitä, että joka Foodsteri-kerralla mahdollisimman hyvä suunnitelma on toteutunut – vanhoja juttuja ei ole tarvinnut opetella. Henkilökunta on ollut mielissään päästessään kokeilemaan uusia juttuja.

Kehityksen rattailla pysytään

Yksi mittari Foodsteri-koulutuksen vaikutuksista liiketoimintaan ovat tyytyväiset asiakkaat.

”Tärkeää on, että keittiöhenkilökunta pääsee koko ajan kehittymään: kehitämme sekä itseämme että tuotteitamme. Vältämme paikallaan junnaamisen.”


Mikä on Foodsteri?

 • Foodsteri on Kespron Piilaakso, jossa asiakkaiden on mahdollista sparrailla ja kehittää kokonaisvaltaisesti liiketoimintaansa Kespron ammattilaisten kanssa.
 • Foodstereissa järjestetään myös muita koulutuksia ja asiakastapahtumia.
 • Foodsterit sijaitsevat Helsingin Kalasatamassa K-Kampuksella sekä Kespron noutotukkujen yhteydessä Lahdessa ja Oulussa.
 • Sijainnit

  Helsinki (Kalasataman K-Kampus)

  Työpajankatu 12, 00580 Helsinki

  Keskon uusi päätoimitalo sijaitsee Kalasatamassa erinomaisten kulkuyhteyksien äärellä. Moderni rakennus tarjoaa erinomaiset ja inspiroivat puitteet Foodsterin toiminnalle - monipuolisesti varusteltu keittiö kätkee sisäänsä jopa hiiligrillin!

  Lahti (Kespro noutotukku)

  Alhonkatu 4, 15610 Lahti

  Kespron Lahden noutotukun yhteydessä sijaitsee myös kehityskeittiö Foodsteri. Autenttisen tukkutunnelman keskellä syntyy takuuvarmasti ratkaisuja ja inspiraatiota alan haasteisiin.

  Oulu (Kespro noutotukku)

  Äimäkuja 6, 90400 Oulu

  Suomen pohjoisin Foodsteri sijaitsee Kespron Oulun noutotukun yhteydessä, jossa ratkaisuja etsitään ammattikeittiöiden ajankohtaisiin haasteisiin vahvalla alueellisella erikoisosaamisella.


  Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

  Tule asiakkaaksi

  Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

  Tilaa Kespronetistä