Kespro Foodsteri antaa lisämaustetta ravintolan toimintaan

Kespro Foodsteri -tuotekehityskeittiössä tähdätään siihen, että ulkona syöminen olisi entistä suositumpaa.

Julkaistu

Teksti

Pi Mäkilä

Kuvat

Patrik Pesonen & Kespro

Julkaisu ilmestyi alun perin Helsingin Sanomien elintarvikeliitteessä 6.9.2023 ja kespro.comissa 6.9.2023.

Ravintola-alalla painitaan monenlaisten haasteiden edessä. Samalla, kun asiakkaat ovat yhä vaativampia ja odotukset ravintolaelämyksen suhteen kovenevat, henkilöstöpula ja raaka-aineiden kohonneet kustannukset ovat monelle todellinen huolenaihe. Vastuullisuudesta ja liiketoiminnan kehityksestäkin pitäisi ehtiä huolehtia arjen lomassa.

Kespron tuotekehityskeittiö Foodsterin tavoitteena on tarjota ratkaisuja alalla vallitseviin pulmiin. Foodsteri on kolmessa kaupungissa – Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa – sijaitseva vastuullisuuden, liiketoiminnan ja reseptiikan kehityksen leikkauspiste, josta ravintola-alan toimijat saavat apua ja tukea toimintaansa.

"Tarjoamme aina räätälöityjä ratkaisuja asiakkaiden liiketoimintaan. Jokainen asiakas on ainutlaatuinen yksilö, jolla on omat tarpeensa ja haasteensa. Niihin tarjotaan yksilöllisiä ratkaisuja, oli kyseessä sitten iso tai pieni toimija, pikaruoka- tai fine dining -ravintola", Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala selventää.

Apua erikokoisiin ja erilaisiin pulmiin Helsingin Kalasatamassa K-Kampuksella sijaitsevassa Foodsterissa voisi kuvitella istuvansa astetta hienomman ravintolan pöydän ääreen. Seinähyllyillä näytillä olevat astiat on valittu viimeisen päälle, ja tiskin takana häärivä Kespron Food Development Manager Harri Veckman huomauttaa, että takaseinältä löytyvällä viinivalikoimalla palvellaan vaativampiakin asiakkaita. Monipuolisesti varusteltu keittiö kätkee sisäänsä jopa hiiligrillin. Monipuolisuudella on myös tarkoituksensa: Foodsterin tavoitteena on tarjota potkua kaikenkokoisten – ja kaikenlaisten – ravintolatoimijoiden arjen tueksi.

"Palvelemme niin fine dining -ravintoloita kuin isoja tuotantolaitoksiakin – ihan kaiken tyylisiä ravintoloita. Jollakin on tarve löytää liiketoiminnan tueksi uusia raaka-aineita, joku taas kaipaa uudistusta ruokalistaan, esimerkiksi kannattavuuden osalta", Tiittala selventää.

Foodsterin voi pyytää avuksi myös ravintolan eri kokoisiin ongelmiin. Joskus pulma ratkeaa jo parin tunnin keskustelun avulla, joskus Foodsterissa vietetään tarkoituksella useampia päiviä. Toisinaan Foodsteriin tulo voi muuttaa koko liiketoiminnan suunnan.

"Hyvänä esimerkkinä tästä on tapaus, jossa asiakkaamme kipuili vaativan kilpailutilanteen kanssa omalla vaikutusalueellaan. Teimme yhdessä yrittäjän kanssa suunnitelman siitä, mitä Foodsteri-päivä pitää sisällään ja millaisia tavoitteita päivälle asetamme. Lopputuloksena oli kokonaan uusi liikeidea ja liiketoimintamalli. Nyt yritys erottautuu omalla brändillään markkinassa ihan uudenlaisella tavalla", Tiittala kertoo.

Kespro Helsingin Sanomat x Kespro Foodsteri sRGB-2 Kespro Foodsteri auttaa ravintola-alaa kasvamaan kehittämällä ravintoloiden liiketoimintaa ja vastaamalla alan moniin haasteisiin.

Uusia oivalluksia ja hyödyllisiä vinkkejä

Parhaimmillaan Foodsterissa vierailu auttaa ravintolaa tekemään oivalluksia. Vaikka totaalinen täyskäännös liiketoimintaan ei olisikaan tavoitteena, Foodsterista voi saada avuksi eväitä, joiden avulla oma toiminta selkenee. Positiiviset tulokset näkyvät lopulta ravintolan asiakkaille saakka.

"Ratkaisut ja inspiraation tarjoaminen on Foodsterin toiminnan ydin. Ravintola-ala on tosi hektinen, eivätkä kaikki suinkaan ehdi pohtia liiketoiminnan kehittämistä. Siksi Foodsterin tehtävänä on auttaa löytämään uusia ajatuksia ja irrottautumaan omasta kuplasta", Tiittala huomauttaa.

Hän mainitsee, että Foodsteri on tarjonnut monelle asiakkaalleen ratkaisuja myös henkilökunnan saatavuuteen liittyvien haasteiden kanssa painimiseen.

"Pystymme antamaan vinkkejä ja ratkaisuja siihen, miten vähäisillä resursseilla voi pärjätä ja luoda palveluelämyksiä, jotka ovat asiakkaiden mieleen. Isona toimijana meillä on erinomaiset verkostot sekä valtavasti näkemystä ja tietotaitoa, jota kannattaa hyödyntää", Tiittala jatkaa.

Usein Foodsterissa saadut oivallukset liittyvät ruoka-alan trendeihin ja raaka-aineisiin.

"Esimerkiksi juuri nyt asiakkaat arvostavat selkeitä ja yksinkertaisia makuja ja puhtaita, laadukkaita raaka-aineita. Me pystymme vinkkaamaan, millaisia ratkaisuja eri tilanteissa kannattaa hyödyntää. Vaikka ravintolan asiakkaat kaipaavat autenttisuutta, ravintoloitsijan kannattaa harvoin lähteä liikkeelle multaporkkanoista."

Tukea vastuullisempaan toimintaan

Foodsteri voi toimia apuna myös silloin, kun ravintola kaipaa ratkaisuja vastuullisuuden toteuttamiseen.

"Meiltä saa apua raaka-ainehankintoihin ja hävikin hallintaan. Kun raaka-aineet tuntee hyvin ja ravintolaan valitsee juuri sinne sopivia raaka-aineita – ja tietää miten niitä käsitellään ja myydään – myös hävikkiä on helpompi hallita", Tiittala toteaa.

Hän huomauttaa, että Kesprolta löytyy muutenkin hävikin vähentämiseen monenlaisia työkaluja, kuten raportointia, tutkimusdataa, reseptiikkaa sekä oikeita tuoteratkaisuja.

"Meiltä saa apua astiavalinnoista aina pakkausvalintoihin saakka. Tarjolla on myös erilaisia ruokahävikin mittaamisen työkaluja. Olemme pilotoineet ruokahävikin seurantatyökalua asiakkaidemme kanssa, ja tulokset ovat olleet kannustavan hyviä. Lisäksi Kesprolta saa muitakin apuja vastuullisuuden toteuttamiseen. Kespron asiakkaat hyötyvät muun muassa palvelusta, jonka avulla voi seurata tukkuostosten hiilijalanjälkeä."

"Uuden raportointityökalumme ansiosta hiilijalanjäljen läpinäkyvyys on aiempaa huomattavasti helpompi todentaa. Aiemmin yksittäisen ravintola-annoksen hiilijalanjäljen mittaaminen saattoi olla lähes mahdoton tehtävä. Nyt ravintolat saavat tämän tiedon vaivattomasti", Tiittala selventää.

Kehityksen aallonharjalla

Kespron ensimmäinen Foodsteri perustettiin Espoon Kilon tiloihin vuonna 2016. Kun uudet toimitilat valmistuivat vuonna 2019 Foodsteri siirtyi Helsingin Kalasatamaan. Foodsteri oli jo avautuessaan ainutlaatuinen ajatushautomo, ja nyt muutamaa vuotta myöhemmin tuotekehityskeittiössä ollaan edelleen kehityksen aallonharjalla.

"Vaikka tukkukauppa on Kespron päätoimiala, emme ole pelkästään tukkukauppa. Foodsterin avulla ratkaisemme asiakkaiden liiketoimintatarpeita ja kehitämme muutenkin palveluverkostoja. Meidän tavoitteenamme on ihan aidosti tehdä ulkona syömisestä aiempaa suositumpaa ja vastuullisempaa."

Tiittala painottaa, että Foodsterin tehtävä ei ole olla kaupallinen tila, vaan ennemminkin luova ja neutraali ympäristö, jossa asiakkaiden kanssa yhdessä voidaan päästä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Ja jotta lopputulokseen päästään, Foodstereita tarvitaan eri puolilla maata.

"Suomi on pitkä maa, jossa ruokakulttuurit vaihtelevat idästä länteen ja pohjoisesta etelään", Tiittala muistuttaa.

Oulun Foodsterista löytyy ymmärrystä ja osaamista Lapin ja Pohjois-Suomen ainutlaatuisen liiketoimintaympäristön kehittämiseen, Lahden Foodsteri palvelee Keski-Suomessa sijaitsevia asiakkaita ja Helsingin Foodsteri eteläisintä Suomea, jossa asiakaskunta eroaa huomattavasti Keski-Suomesta.

Ravintola-ala kehittyy yhteistyöllä

Kespro on muutakin kuin pelkkä tukkukauppa – se on ravintola-alan toimijoiden asiantunteva kumppani. Kespro palvelee asiakkaidensa tarpeita eri liiketoimintamalleilla. Laadukas foodservicetukkukauppa on toiminnan perusta. Lisäksi Kespro tarjoaa asiakkaidensa tarpeisiin räätälöidyt ravintolatukun, erikoistukkukaupan ja logistiikan palvelut. Kespro ei siten ole pelkästään tukkukauppa, vaan myös kumppani, joka tukee ravintola-alan liiketoiminnan tarpeita yhä laajemmin erilaisten palveluiden avulla. Suurin osa Foodsteriin päätyvistä Kespron asiakkaista löytää tuotekehityskeittiöön oman avainasiakaspäällikkönsä kautta.

"Toiminnasta kannattaa keskustella avoimesti asiakkuuden tuntevan henkilön kanssa. Jos vaikuttaa siltä, että Foodsterista voisi olla yritykselle hyötyä, hän auttaa ravintolan eteenpäin", Jerry Tiittala kannustaa.

Tiittala huomauttaa, että Foodsteriin tulevan ravintoloitsijan kannattaa lähettää paikalle oikeat henkilöt.

"Ravintolan kannattaa varmistaa, että keittiöstä vastaavat ihmiset ovat paikalla. Tänne tuleminen hyödyttää eniten ihmisiä, joilla on näkemystä ravintolan arjesta. Tällöin tuotekehityskeittiöstämme on eniten hyötyä."

Kespro Foodsteri logo oranssi 1500x1000

Mikä on Foodsteri?

  • Foodsteri on kohtaamispaikka, jossa ravintola-alan toimijat voivat kehittää omaa liiketoimintaansa Kespron ammattilaisten kanssa.
  • Foodsterista saa neuvoja, apua ja ajatuksia ravintolatoiminnan eri osa-alueille vaikkapa ruokalistojen suunnitteluun ja testaukseen.
  • Arvokkaan liiketoiminta-avun lisäksi ravintoloille tarjotaan arvopohjaista koulutusta, selkeää dataa, tietoa ruokatrendeistä sekä viimeisintä tutkimustietoa.
  • Kaikki tuki alkaa asiakkaan tarpeista, ja koulutukset räätälöidään tapauskohtaisesti.
  • Foodstereita on tällä hetkellä kolmella eri paikkakunnalla: Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa.
  • Jokainen Foodsteri on erikoistunut oman liiketoimintaympäristönsä erikoispiirteisiin sekä alueellisen asiakaskunnan tuntemukseen.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä