Kotimaiset juurekset ovat edullista trendiruokaa

Talven sesonkivihannekset, kotimaiset varastojuurekset, ovat terveellistä lähiruokaa. Niiden monipuoliset käyttömahdollisuudet ja ruokatrendejä tukevat ominaisuudet tekevät juureksista suosittuja. Lisäksi juurekset ovat varsin edullisia!

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Adobe Stock

Maailman epävakaa tilanne ja hintojen nousu tekevät edullisista kotimaisista raaka-aineista nyt ajankohtaisempia kuin koskaan aiemmin. Talven sesonkiherkkuja on onneksi reilusti varastossa, ja juureksia käyttöä lisäämällä ravintolan ei tarvitse tinkiä katteesta, terveellisyydestä eikä ruoan mausta. Kotimainen juures on myös ympäristöystävällinen valinta kaukaa tuodun vihanneksen sijaan.

Tiedämme, että lähellä kasvanut ruoka on maailman parasta – ja samalla maailmalle parasta.

Juuresten soluhengitys on hitaampaa kuin esimerkiksi lehtivihanneksilla tai hedelmillä, joten ne säilyvät pitkiä aikoja. Varastojuurekset ovat paras sesonkiraaka-aine, mitä meillä on pimeänä vuodenaikana tarjolla. Lisäksi ne ovat täynnä vitamiineja, kivennäisaineita, kuituja ja flavonoideja, jotka ylläpitävät terveyttä.

Ruokatrendien huipulla

Juurekset ovat samaan aikaan perinteisiä ja trendikkäitä. Niiden suosion on ennustettu kasvavan edelleen, minkä todistaa juuresten, kuten lantun, perunan ja juurisellerin, näkyminen maailman trendiraporteissa. Juures istuu käytännössä mihin tahansa ravintolakonseptiin, sillä sen käyttömahdollisuudet ovat kiinni vain mielikuvituksesta, olipa kyseessä makeiden tai suolaisten annosten tarjoaminen. Myös laaja skaala erikoisruokavalioita sopii juuresten käyttäjiksi.

kotimaiset juurekset 3 Raitajuuri on punajuuren värimuunnos ja se on kaunis pikkelöitynä vaikkapa salaatissa.

Kotimaiset juurekset tukevat täydellisesti nykyisiä ruokatrendejä: hyvinvointiajattelua, lähiruoan suosimista, kasvispainotteisen ruokavalion suosion kasvua ja maailman biosferisaation tavoitteita.

Raastepöydästä voi jälleen aloitella

Ruoka on rahaa, joten jokainen hukkaan heitetty raaka-aineen palanen on pois sekä lautaselta, ajasta että katteesta. Juureksista voi halutessaan hyödyntää kaiken, myös kuoret: paahda, uppopaista, grillaa tai polta. Tarjoile sormisyötävinä tai osana annosta.

kotimaiset juurekset 2 Fermentointi eli hapattaminen sopii punajuuren tai minkä tahansa muun juureksen säilöntätavaksi.

Eri valmistustavat tuovat rakennetta ja makua ruokaan, eikä hävikkiä synny. Pikkelöi, fermentoi tai tarjoa juurekset raakana, yhdistele eri tavoin käsiteltyjä juureksia ja luo uudenlaisia makuyhdistelmiä. Kovamaltoiset juurekset kestävät käsittelyä hyvin, joten ne ovat täydellisiä raaka-aineita pitkään haudutetuissa pataruoissa.

Lehtivihannesten sekä erilaisten suurimoiden ja linssien rinnalle on nyt trendikästä luoda värikäs raastepöytä kotimaisista juureksista – ja unohtaa sen pölyttynyt maine. Raasta, suikaloi, viipaloi tai kuutioi, tuo makua marinadeilla ja kastikkeilla. Lautanen täyttyy edullisista juureksista, mutta annos maistuu hyvältä ja näyttää houkuttelevalta.

kotimaiset juurekset 4 Klassinen lisäke tai erinomainen vegaaninen annos, paahdetut juurekset.

Juuresten top 10 vuonna 2023

Kokeile nyt vanhoja klassikoita, joita veikataan tulevien vuosien trendijuureksiksi. Listasimme juuresvalikoiman suosikkeja ja nousevia tähtiä.

  1. Peruna
  2. Lanttu
  3. Mustajuuri
  4. Punajuuri
  5. Keltajuuri
  6. Raitajuuri
  7. Juuri- eli mukulaselleri
  8. Nauris
  9. Piparjuuri
  10. Maa-artisokka
Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä