Mausteisia makuja

Atrian valmiiksi maustetut ­kananreisi- ja fileeleikkeet on kehitetty yhdessä keittiö­mestareiden kanssa helpottamaan ammattikeittiöiden arkea.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Atria; Maarit Seeling

Kuvat

Valmistaja & iStock

Työvoimapula on ammattikeittiöiden suurin haaste nyt ja tulevaisuudessa. Energian huimat hinnannousut eivät myöskään helpota kohoavien valmistuskustannusten kanssa kamppailevan alan tilannetta.

"Ammattikeittiöasiakkaamme etsivät nyt ratkaisuja, joilla voisivat helpottaa arjen prosesseja ja paikata henkilöstövajetta”, Atrian kehityspäällikkö Tomi Nevala toteaa.

Atrian ravintolakäyttöön kehittämät maustetut kanauutuudet: Atria Kanan Reisileike Thaibasilika-Sitruunaruoho, Atria Kanan Filee Valkosipuli-Persilja ja valmiiksi kypsennetty Atria Kypsä Kanan Reisileike Mexican on maustettu aidoilla, tuoreina pakastetuilla yrteillä, joten niiden makuominaisuudet ovat säilyneet korkealaatuisina.

Ammattikeittiöissä on Nevalan mukaan tähän asti suhtauduttu valmiiksi maustettuihin raaka-aineisiin hieman varauksella. On koettu, että niissä ei ole makua riittävästi, ja samalla vaivalla asian voi hoitaa alusta loppuun itsekin. Nevala uskoo osaamisvajeen ja kiireen luoneen vihdoin kasvupohjan jalostetummille ratkaisuille.

”Valmiiksi maustettuja ja kypsennettyjä tuotteita käyttämällä säästetään tekemisen vaiva, energiaa ja jopa varastointikuluja, kun kaikkia marinointi- ja muita raaka-aineita ei tarvitse säilyttää omassa keittiössä.”

Maut riittävät maustamaan alusta loppuun kastikkeen.
Tomi Nevala, Atria

ML-1-23 64-Premium-Atria-Mausteisia-makuja Atria Kypsä Kanan Reisileike Mexican on maustettu pakastetuilla yrteillä.

Rohkeita ja reiluja makuja

Atrian ammattikeittiöille tarkoitettujen maustettujen kanatuotteiden makumaailmat ovat selkeät. Mausteet toimivat myös pohjana, jos ravintola kaikesta huolimatta haluaa terävöittää makua omanlaisekseen vaikkapa tuoreilla chileillä.

”Pyrkimyksenämme on, ettei kokin itse enää tarvitse käyttää aikaa pääraaka-aineen esikäsittelyyn, maustamiseen tai välttämättä edes kypsentämiseen. Jää aikaa muuhun tekemiseen”, Nevala sanoo.

Valmiiksi maustettujen ja kypsennettyjen tuotteiden käyttö saattaa olla ratkaiseva askel ravintoloiden parempaan kannattavuuteen, valmistuksen helpottamiseen sekä ruoan tasalaatuisuuden varmistamiseen.

”Työvoimapula tuo ravintoloille niin suuria haasteita, että oikaiseminen aina kuin mahdollista on suorastaan välttämätöntä. Lounasaika on monessa paikassa kaoottinen, ja koronan aiheuttama joukkopako alalta on vasta eskaloitumassa. Kukaan ei vielä tiedä tulevasta talvesta. Jokainen sentti ja euro sieltä täältä mitä pystytään säästämään, tulee varmasti tarpeeseen ja kannattaa ottaa.”

Nevala vakuuttaa, että valmiiksi maustetuissa tuotteissa riittää potkua niin, että ne maustavat koko aterian. Ruokaan ei tarvitse lisätä kuin nyansseja, sillä Atrian ravintolatuotteet ovat lähtökohtaisesti reilummin ja rohkeammin maustettuja kuin kotikokkaajille tarkoitetut tuotteet.

”Mausteiden valinnassa on tietynlaista kokeilumieltä. Maut riittävät maustamaan alusta loppuun myös kastikkeen, mutta yhtä lailla tuotteet toimivat ilman kastiketta esimerkiksi salaateissa, joissa tuote tulee omana itsenään reilusti esiin. Salaateissa on kuitenkin mehukkuutta ja muita makua tukevia raaka-aineita”, Nevala kuvailee.

Atria kananfilee-valkosipuli-persilja bageli Atria Kanan filee Valkosipuli-Persilja

Vastuullista tuotantoa

Ympäristötietoisen ammattikeittiön on nyt entistä helpompi seurata valintojensa ympäristövaikutuksia, sillä Atria on laajentanut kanatuotteiden hiilijalanjäljen laskentaa.

Tuotteen hiilijalanjäljessä otetaan kanan lisäksi nyt huomioon myös tuotteiden pakkausmateriaalit, mahdolliset muut raaka-aineet sekä tuotteen valmistumisesta aiheutuvat päästöt. Yhtiön tavoitteena on olla hiilineutraali ruokaketju vuoteen 2035 mennessä.

”Hyvä raaka-aineen laatu lähtee aina hyvästä kasvatuksesta. Tunnemme tuottajamme ja tiedämme, että käyttämämme liha on kotoisin suomalaisilta perhetiloilta, joissa vastuullisuus ja eläinten hyvinvointi on kunnia-asia.”

Leivän täytteeksi tai tacona?

Thaibasilika-sitruuna kanan reisileike, valkosipulipersilja kananfilee ja kanan kypsä reisileike Mexican sopivat hyvin myös leipien ja patonkien täytteinä vaikkapa tuorejuuston ja majoneesin kera.

Nevala kannustaa lisäksi kokeilemaan valmiiksi kypsennettyä Mexican-reisileikettä tacojen lisukkeena, vitriinistä kylmänä myytävissä meksikolaishenkisissä kanakulhoissa tai vaikka buffet-pöydässä.

”Itse voisin valmistaa thaibasilika-sitruunaruoho reisileikkeelle vaikkapa hyvin perinteisen, velouté -pohjaisen vaalean peruskastikkeen, jonka maustaisin lisäksi inkiväärillä ja sitruunaruohotahnalla. Samoin jokin currytyyppinen kastike sopisi erinomaisesti. Tuote sopii äärimmäisen hyvin myös aasialaistyyppisiin keittoihin tai hiukan eksoottisempaan kanaburgeriin”, Nevala fiilistelee.

Atria

  • Atria-konserni on Pohjois-Euroopan johtavia liha- ja ruoka-alan yrityksiä.
  • Yritys on perustettu vuonna 1903.
  • Yhtiön liikevaihto vuonna 2021 oli noin 1,5 miljardia euroa. Atria työllistää noin 3 700 liha- ja ruoka-alan osaajaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Virossa.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä