Miksi kaloreita ei kannata laskea?

Moni mainostaa annoksiaan niukalla kalorimäärällä. Uusin tutkimus puoltaa kuitenkin sitä, että kalorien sijaan kannattaisi nauttia ruoasta ja laskea mieluummin esimerkiksi proteiineja ja kuituja, mikäli haluaa tarjota terveellistä ruokaa.

Julkaistu

Teksti

Eeva Lauronen

Kuvat

Istockphoto

1. Syömme ruokaa, ei kaloreita.

Kalorit ilmoitetaan pakkauksen kyljessä ja valmiissa ruoassa. Pakkauksessa ilmoitettu kalorimäärä ei kerro sitä, kuinka paljon elimistö pystyy hyödyntämään sitä energiaksi. Annoksen kalorimäärästä ei voi vetää johtopäätöksiä siitä, paljonko annoksesta saa energiaa.

2. On eri asia syödä sata kilokaloria sokeria, maissia tai tortilloja.

Eri ruokia on syötävä erilaisia määriä, jotta sama energiamäärä täyttyy. Lisäksi ruoan koostumus ja valmistustapa vaikuttavat siihen, kuinka paljon elimistö polttaa kaloreita ja käyttää energiaksi. Eniten energiaa elimistö saa rasvan kaloreista, vähemmän hiilihydraattien ja proteiinien sisältämistä kaloreista. Esimerkiksi puhtaasta sokerista 98 prosenttia muuttuu kehossamme energiaksi. Puhtaasta proteiinista vain noin 70 prosenttia päätyy energiaksi.

3. Toiset ihmiset lihovat helpommin kuin toiset

Syyt ovat geeneissä: Toiset meistä ovat stressisyöjiä, toiset menettävät ruokahalunsa stressitilanteessa. Toiset tulevat kylläiseksi nopeammin kuin toiset. Nyrkkisääntö on, että ruoat, joita pureskellaan pidempään, synnyttävät elimistössä enemmän kylläisyyden tunnetta. Tällaisia ovat esimerkiksi proteiini- ja kuitupitoiset ruoat. Siksi proteiinien ja kuidun runsas syöminen johtaa automaattisesti siihen, että ruokaa tulee syötyä vähemmän. Kalorien laskemista järkevämpää onkin miettiä proteiineja ja kuituja.

4. Laihduttajan on syötävä vähemmän kaloreita kuin kuluttaa.

Tämä on kuitenkin tylsä ohjesääntö – varsinkin ravintolassa. Jos ruoan energiapitoisuutta haluaa rajoittaa, kannattaa suosia runsasproteiinista ja runsaskuituista ruokavaliota, niin kalorimäärätkin vähenevät samalla. Useat suositut dieetit, kuten Atkins ja Keto, perustuvat tähän ajattelumalliin.

Runsaasti proteiinia sisältävä ruoka tarkoittaa, että kokonaisenergiamäärästä 16 prosenttia tulee proteiinista. Kuitujen määrä on suuri esimerkiksi kasvisruoissa.

5. On järkevämpää keskittyä ruoan terveellisyyteen kuin kalorimäärään.

Puhtaat, laadukkaat raaka-aineet ovat paras energianlähde. Käsitelty ruoka sisältää yleensä hyvin vähän kuituja ja proteiinia. Lisäksi käsitellyn ruoan makua parantamaan käytetään usein rasvaisia raaka-aineita. Proteiinien osuus tulisi olla 16 prosenttia päivittäisestä energiansaannista. Kuituja tulisi syödä vähintään 30 grammaa päivässä. 5 prosenttia päivän energiansaannista pitäisi koostua vapaista sokereista. Lisäksi viikkoon olisi hyvä sisällyttää lihattomia päiviä. Näihin ohjeisiin keskittymällä voi luvata asiakkaalle terveellisen annoksen, vaikka kaloreiden laskeminen unohtuisi.

Lähde: Dr. Giles Yeo: Why Calories Don't Count, Cambridgen yliopiston Genomics / Transcriptomics Core -tutkimusjohtaja.

Tiesitkö?

2 kg...

2 kg keitettyjä perunoita sisältää saman energiamäärän kuin sipsispussi. Yksi viineri vastaa kokonaista pääateriaa.

140–230 kcal/vrk...

Pienemmät ruokailuastiat sekä annos- ja pakkauskoot pienentävät energiansaantia keskimäärin 140–230 kcal/vrk.

25–35 g...

25–35 g on kuidun saantisuositus vähintään päivässä eli noin 3 g/MJ.

Lähde: Terveyskirjasto, THL

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä