Missiona kokonaisvaltainen ravintolaelämys

Kespro julkaisee keväällä tänä vuonna 50 vuotta täyttävän Menu-lehden kunniaksi ravintoloitsijoille suunnatun taktiikkaoppaan, joka tarjoaa tieteeseen pohjautuvia huomioita ravintolan liiketoiminnan kehittämiseksi.

Julkaistu

Teksti

Pi Mäkilä

Kuvat

Sami Heiskanen

Menu-lehden juhlavuoden kunniaksi julkaistava ravintoloitsijoille suunnattu taktiikkaopas tarjoaa sata tieteeseen pohjautuvaa vinkkiä ravintolan liiketoiminnan kehittämiseen. Oppaan kirjoittaja, yritysten liiketoiminnan edistämiseen erikoistunut Tommi Salmelainen toivoo vinkkien tarjoavan ideoita ja tukea koronakriisin runtelemalle ravintola-alalle.

”Ajatus oppaan tekemisestä syntyi osin siksi, että ravintola-ala on kokenut kovia. Näkisin, että maailman taas avautuessa ravintoloiden kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön liiketoimintansa palauttamiseksi ennalleen – sekä sen kehittämisessä entisestään", hän sanoo.

Salmelainen esitteli idean Kesprolle, jossa opas sai innostuneen vastaanoton. Kespro päätti julkaista oppaan asiakkaidensa työn tueksi. Elokuvamarkkinoinninkin parissa toiminut muusikko–taiteilija ja tiedeharrastaja luonnehtii itseään renessanssimieheksi, jonka missiona on tuoda tieteellistä tietoa lähemmäs ihmisten ja yritysten arkea.

”Ravintoloitsijoilla voi olla haasteita kerätä ja jalostaa tätä tietoa, joten olen pyrkinyt tekemään sen heidän puolestaan. Oppaan tarkoituksena on tarjota yksinkertaisia käytännön vinkkejä ravintolan tarjoaman elämyksen – ja myynnin – tehostamiseksi".

Nippelitieto vei mennessään

Salmelainen näkee ravintoloissa paljon valjastamatonta potentiaalia.

”Perehtyessäni eri aloja koskeviin tutkimuksiin huomasin, että ravintoloihin liittyviä tutkimuksia on paljon. Nippelitiedosta kiinnostuneena aloin pohtia, olisiko näistä tieteellisistä havainnoista mahdollista koostaa ravintoloita hyödyttävä setti”, Salmelainen sanoo.

Salmelainen kertoo itse käyvänsä ravintoloissa vain harvakseltaan.

”Uskon, että kävisin syömässä ulkona useamminkin, jos ravintolaelämystä olisi suunniteltu kokonaisvaltaisemmin. Pelkkä nälän poistaminen onnistuu helposti ja halvemmalla kotonakin. Ravintoloiden valtteja ovat hyvän ruoan lisäksi tunnelma ja elämyksellinen yllätyksellisyys”.

Tutkimustieto käyttöön

Käytännössä Salmelaisen kokoaman taktiikkaoppaan vinkit ovat pieniä asioita, joiden toteuttaminen voi olla ravintoloille varsin helppoa. Monen niistä voi ajatella toimivan maalaisjärjelläkin. Salmelainen on kelpuuttanut mukaan vain tieteelliseen tietoon perustuvia vinkkejä. Niiden teho perustuu aivojemme tapaan poimia ympäristöstämme välittyviä, päätöksiimme tiedostamattomasti vaikuttavia vihjeitä.

”Pelkästään taustamusiikilla voidaan pyrkiä vaikuttamaan muun muassa asiakkaan rahan käyttöön, ravintolassa vietettyyn aikaan, annosvalintoihin ja koettuun ruoan makuun. Jopa taustamusiikin sävellaji ja -korkeus voivat osaltaan muokata asiakkaan ravintolakokemusta”.

Salmelainen toivoo, että opas ennen kaikkea innostaa ja inspiroi – ja nostaa samalla esiin muitakin pieniä, joskus mitättömiltäkin tuntuvia asioita. 

”Esimerkiksi lautasten värillä, annosten nimeämisellä tai menun fontilla voi olla yllättävän suuri merkitys.” 

Samalla hän muistuttaa, että tutkitusta tiedosta huolimatta ravintolat ovat erilaisia, eivätkä kaikki vinkit ja suositukset välttämättä toimi jokaisessa ruokapaikassa.

”Vinkkien avulla on kuitenkin mahdollista testata, mikä omassa ravintolassa toimii parhaiten. Onnistunut hienovirittäminen voi parantaa niin asiakkaiden ja henkilökunnan tyytyväisyyttä kuin ravintolan keskiostoa ja kokonaismyyntiä."

3 vinkkiä kohti parempaa myyntiä

1. Paljonko menu painaa?

Ruokalistalla on todellakin väliä. Menun fyysisen painon on havaittu vaikuttavan asiakkaiden arvioon ravintolasta. Kyseisen ilmiön takana on tiedostamaton taipumuksemme yhdistää objektin painavuus laatuun.

2. Hajuaisti ohjaa perille

Hajuaistin merkitystä ei kannata aliarvioida. Ravintolan saniteettitilaan sijoitetun makean tuoksun, kuten esimerkiksi hajustetun käsisaippuan, avulla voidaan pyrkiä ohjaamaan asiakkaita jälkiruokien valinnan äärelle. Makea tuoksu voi toimia asiakaskäyttäytymiseen vaikuttavana vihjeenä, kuten kahvilasta leijaileva tuoreen leivän tai kahvin tuoksu.

3. Jalosta teemaa

Ravintolan on hyvä korostaa teemaansa. Italialaista ruokaa tarjoilevan ravintolan kannattaa soittaa italialaista taustamusiikkia ja käyttää sisustuksessaan Italiasta muistuttavia asioita, kuten maan lipun värejä. Ne voimistavat asiakkaan kokemusta ravintolan ja annosten autenttisuudesta. Samat vinkit voi ottaa käyttöön, jos halutaan nostaa johonkin tiettyyn maahan yhdistetyn tuotteen, kuten esimerkiksi pizzan myyntiä.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä