Omavaraisuus on tärkeää

Suomalaiset foodservice-alan toimijat ovat ratkaisevassa asemassa yhteiskunnan huoltovarmuuden turvaamisessa. On aika ryhtyä yhdessä talkoisiin ja tehdä hyvää tarjoamalla suomalaista!

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Kespro

Historian ymmärtäminen on tärkeää, jotta voi ymmärtää tulevaisuutta. Lähihistoriamme erilaiset vaiheet ovat näkyneet mielenkiintoisella tavalla myös ammattikeittiöissä, kuinka ravintola-alan ammattilaiset tekevät työtään tai minkälaisten raaka-aineiden parissa he työskentelevät.

Suomen sijainti on vaikuttanut siihen, että monet ilmiöt ja tuotteet ovat saapuneet kautta historian peräpohjolaan muuta Eurooppaa myöhemmin. Tämä on toisaalta vaikuttanut myös keittiökulttuuriimme, jossa käytetään tuttuja paikallisia ja arkisia raaka-aineita hyvinkin kekseliäästi ja monipuolisesti. Kehitys on johtanut myös korkeaan omavaraisuuteemme – kriisitilanteissa olemme voineet luottaa parhaiten omaan apuumme.

Euroopan unioniin liittyminen avasi eksoottisten – toisaalta maailman mittakaavassa myös vähemmän eksoottisten – raaka-aineiden saannin maailmalta. Kokkien, keittiömestareiden ja ravintola-asiakkaiden focus pyöri vuosien ajan uusissa ja kiehtovissa raaka-aineissa. Lanttu väistyi avokadon tieltä.

lanseeraus 2-22 pääkirjoitus 0011

Takaisin kohti ruokajuuria

Nyt reilut 25 vuotta myöhemmin kuljemme vahvasti takaisin kohti juuriamme. Suomalaisten keittiöammattilaisten mielenkiinnon kohteena on yhä useammin suomalaisissa raaka-aineissa ja suomalaisten kulttuurillisissa juurissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että suomalaista ruokaa pitäisi valmistaa ja tarjoilla kuten ennen vanhaan. Modernimpi tapa on rikastuttaa suomalaista ruokakulttuuria erilaisilla kansanvälisillä tuulahduksilla vahvuuksiamme hyödyntäen.

Neljän vuodenajan ansiosta meillä on laaja kirjo erilaisia raaka-aineita kuten juureksia, marjoja, sieniä, lihaa ja kalaa. Historiallisista syistä suomalainen maataloustuotanto on runsasta, koko maan kattavaa ja paikoin hyvinkin erikoistunutta. Ahvenanmaan peruna maistuu erilaiselta kuin Lapin puikula.

Meidän pitääkin löytää omat kulttuurilliset ja raaka-aineelliset ratkaisumme mielenkiintoisten ravintolaruokien tarjontaan.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen johdannaisvaikutusten takia kotimaisen maataloustuotannon ja suomalaisten raaka-aineiden monipuolinen saatavuus näyttää nyt todellisen arvonsa. Hyödynnetään näitä kekseliäästi ja maistuvasti. Samalla tuemme suomalaista tuottajaa, työtä ja suomalaisen ruokakulttuuria.

Anssi Nurminen, Food Inspirations Manager, Kespro

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä