Taiteen makuja - Ruokataiteilija Kozeen Shiwan

Ruokataiteellaan alaa ravistellut kokki Kozeen Shiwan kyseenalaistaa vallitsevia rakenteita ja haluaa tarjota kokonaisvaltaisen ravintolaelämyksen.

Julkaistu

Teksti

Laura Sareskoski

Kuvat

Iiro Immonen

Miten päädyit alalle?

Halusin kokiksi. Olen aina tykännyt tehdä ruokaa ja herkutella. Olen lähtöisin Irakin Kurdistanista, ja siellä ruoka on iso osa arkea. Muutettuamme Suomeen tein töitä pizzerioissa ja löysin tieni keittiöön. Pääsin kokkikouluun ja voitin ensimmäisenä opiskeluvuotena koulujen välisen kokkikilpailun, mikä antoi uskoa, että olen hyvä tässä. Opiskelin intohimoisesti lisää ja pääsin Hollantiin harjoittelemaan hyvään fine dining -ravintolaan. Kokkioppilaiden Euroopan mestaruus (AEHT) varmisti, että olen oikeilla jäljillä. Harjoiteltuani Michelin-ravintoloissa Luomossa ja Demossa tiesin, että haluan tehdä töitä Helsingin tähtiravintoloissa.

Paras ruokamuistosi?

Neljä vuotta sitten Pjoltregeist-ravinto­lassa Oslossa nautin useamman ruokalajin menun. Olin tosi hämmentynyt ja vaikuttunut, kun annos annokselta makumaailma kasvoi. Kokemus oli niin voimakas, että jopa itkin illallisen aikana.

Mitä muuttaisit alalla, jos sinulla olisi kaikki valta?

Toivoisin keittiön käyttäytymiskulttuurin muuttuvan inhimillisemmäksi siten, että kanssaihmisiä kohdeltaisiin ystävällisesti ja arvostavasti. Toiseksi haluaisin eroon ”ruoallisesta syrjinnästä”. Tällä tarkoitan sitä, ettei esimerkiksi ankanmaksa ole sen parempaa ruokaa kuin porkkana. Kolmanneksi kaipaisin ymmärtäväisyyttä kokkien niin sanotun old schoolin ja uuden polven ajattelutavan välille.

Mistä halusi yhdistää ruoka ja taide on lähtöisin?

Kauneus ja taide ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Inspiroidun eri taiteen aloista ja olen halunnut yhdistää kiinnostuksiani. Näin pystyn luomaan jotain uutta ja erilaista, näyttämään oman taiteellisen näkemykseni ja kertomaan oman tarinani: ”Ruoka voi olla muutakin kuin ruokaa.” Haluan tarjota kokonaisvaltaisen ravintolaelämyksen kaikille aisteille.

Mistä ammennat ideasi annoksiin?

Idea saattaa syntyä ihan pienestä jutusta, vaikka puunoksasta luonnossa, joka inspiroi luomaan annoksen, kokonaisen illallisen tai konseptin. Visuaalisena ihmisenä näen kauneutta eri paikoissa. Esimerkiksi perhoset kiehtovat minua. Vuosia sitten mietin, miltä perhonen voisi maistua. Kyselin sitä ihmisiltä, ja monet oudoksuivat ajatusta – toiset sanoivat makeilta, toiset suolaisilta. Olen tehnyt molempia versioita ja useita perhosannoksia.

Mottosi?

”500 % tai ei mitään!” Kun rupean tekemään jotain, menen niin syvälle mukaan, että sillä hetkellä en tiedä muusta.

Millaisen illallistapahtuman haluaisit toteuttaa?

Haluaisin järjestää Kiasman tyyppisessä paikassa illallisperformansseja. Olisi hienoa tehdä myös ravintoloihin kausisesonkihenkisiä pop up -illallistapahtumia, joissa esiteltäisiin tulevan kauden menu muotimaailman tapaan.

Kuka? Kozeen Shiwan

Mikä? Kokki ja visuaalinen taiteilija. Toiminut muun muassa ravintola Askin keittiömestarina. Kokemusta useista Michelin-tähditetyistä ravintoloista Suomessa ja ulkomailla. Luonut ja järjestänyt korkean tason illallistapahtumia suurkaupungeissa ympäri maailmaa.

Missä? Helsingissä, johon suunnitteilla oma ravintola.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä