Tunnetko kasvisruokavaliot?

Ammattitaidolla suunniteltu kasvisruokalista on myyntivaltti, joka vaikuttaa koko seurueen ravintolavalintaan. Kokosimme muistilistan kasvisruokavalioiden termiviidakkoon.

Julkaistu

Teksti

Verna Julkunen

Kuvat

Aila Images

Pescovegetaarinen ruokavalio

Pescovegetaarista ruokavaliota noudattava syö eläinkunnan tuotteista kalaa, kananmunia ja maitovalmisteita. Kiellettyjä ruoka-aineita ovat sekä punainen liha (sika-, nauta ja lammas sekä muut sorkkaeläimet) että siipikarjan liha ja nilviäiset kaikissa muodoissa. Näin ollen liha- ja kanaliemi sekä niistä tehdyt kastikkeet eivät sovi pescovegetaariseen annokseen.

Tunnetko-kasvisruokavaliot 3 ML120

Lakto-ovovegetaarinen ruokavalio

Lakto-ovovegetaarisessa ruokavaliossa käytetään kasvisten ja maitovalmisteiden lisäksi kananmunaa. Lakto-ovovegen annokseen ei kuulu punainen liha, siipikarjan liha, kala tai äyriäiset.

Laktovegetaarinen ruokavalio

Laktovegetaarinen ruokavalio on tavallisin kasvisruokavalio. Siinä käytetään kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotuotteita. Kananmunat, liha tai kala eivät kuulu laktovegetaariseen ruokavalioon. Kannattaa huomioida, että esimerkiksi monissa pastoissa tai nuudeleissa on valmistusaineena kananmunaa, joka ei laktovegetaristin annokseen kuulu. Huomiota pitää kiinnittää myös friteerattuihin ruokiin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin: niiden valmistuksessa sidos- ja nostatusaineeksi täytyy valita jokin muu kuin kananmuna.

Tunnetko-kasvisruokavaliot 4 ML120

Vegaaniruokavalio

Vegaanit eivät syö lihaa missään muodossa. Vegaanit eivät syö muitakaan eläinkunnan tuotteita, kuten kananmunia, hunajaa, maitoa, voita, juustoa tai muita maitotuotteita. Vegaanit eivät myöskään syö ruokia, joissa on liha-, kala-, tai kanalientä, liivatetta tai eläinrasvoja.

Vegaanin ruoka-annoksessa ei saisi olla seuraavia eläinperäisiä lisäaineita: hera, kaseiini, kaseinaatit, laktoosi eli maitosokeri, juoksutteet, liivate eli gelatiini, albumiini ja munajauhe.

Tuotteen nimet saattavat olla harhaanjohtavia. Laktoositon ei ole automaattisesti vegaaninen, sillä laktoositon tuote saattaa sisältää hylamaitoa tai eläinrasvoja. Kasvirasvajäätelöissä, -ruokakermoissa, -juustoissa ja -jogurteissa vain rasva on vaihdettu kasvirasvaan. Muuten ne sisältävät eläinperäisiä ainesosia eivätkä siis ole vegaanisia.

Vegaanien suhtautuminen eläinperäisiin lisäaineisiin saattaa vaihdella suuresti, joten suhtautumisesta niihin kannattaa kysyä erikseen.

Tiesitkö?

Kasvisruokavaihtoehdot ovat Kespron tuoreen tutkimuksen mukaan yleistyneet jopa kohtalaisen merkittäväksi ravintolan valintakriteeriksi. Annoksen yhdistäminen ruokalistalla tiettyyn erityisruokavalioon sopivaksi palvelee sekä asiakasta että henkilökuntaa. Nettisivuilla avattu kasvisruokatarjonta houkuttelee puolestaan uusia asiakkaita.

Lähteet

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä