Vegaaniset viinit

Vegaanisen viinin valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita. Muissa kuin vegaanisissa viineissä on kirkastuksessa sen sijaan voitu käyttää esimerkiksi liivatetta, kananmunaa tai kaseiinia.

16.4.2018

Julkaistu

Vegaanisen viinin valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita. Muissa kuin vegaanisissa viineissä on kirkastuksessa sen sijaan voitu käyttää esimerkiksi liivatetta, kananmunaa tai kaseiinia.

Kasvisruoan viinivalinnassa pätevät ruoan ja viinin yhdistämisen perussäännöt: hapokkaalle ruoalle hapokasta viiniä, rasvaiselle täyteläistä, makealle makeaa ja todella makealle todella makeaa. Enemmän kuin itse raaka-aineet viinivalintaa ohjaavat pääraaka-aineen rakenne, valmistustapa ja maustaminen.

Mikä tekee viinistä vegaanisen?

Kaikki viinit eivät sovi vegaaniseen ruokavalioon, koska osa viineistä kirkastetaan kananmunalla, liivatteella tai maidosta saatavalla kaseiiniproteiinilla. Valmiissa viinissä näitä eläinperäisiä aineita ei enää ole, sillä ne suodatetaan valmistusprosessin aikana pois. Tällaista viiniä ei kuitenkaan sovi vegaanille tarjota. Varmistathan siis, että ravintolasi viinilistalta löytyy myös vegaanisia vaihtoehtoja?

Vegaanisten viinien kirkastamisessa käytetään usein bentoniittia eli luonnonsavea, joka on myös elintarvike-teollisuuden käyttämä paakkuuntumisenestoaine E55.

Suomessa myytävien viinien etiketissä täytyy allergiavaaran vuoksi mainita, mikäli valmistuksessa on käytetty kananmunasta saatavaa albumiinia tai maitoperäistä kaseiinia. Vegaanisuutta sen sijaan ei ole pakollista mainita eikä sitä merkitä kaikkien vegaanisten viinien etikettiin. Kysy vegaaniruokavalioon sopivia viinejä Kesprosta.

Vegaanisia viinejä Kesprossa ovat esimerkiksi eteläranskalainen valkoviini Chardonnay de Pennautier ja punainen Syrah de Pennautier. Vegaaninen kuohuviini on Terra Terrae Brut, monipuolinen kuiva luomucava seurusteluun ja kevyille ruoille.

Lue vinkkimme ja ideamma vege- ja vegaanisen ruuan tarjontaan >>>