Vegaaninen joulu maistuu kaikille – inspiroidu ideoista!

Joulu on ruokajuhla, mutta erikoisruokavalioiden, kuten vegaanisuuden, huomioiminen voi tuntua hankalalta. Vältä pettymykset ja ota haltuun muutama vinkki, joilla luot joulunmakuisen tunnelman vegaanisesti.

Julkaistu

Päivitetty

Teksti

Kespro

Kuvat

Kespro, AdobeStock

Kasvisperäisen ruokavalion suosittuus kasvaa vauhdilla myös meillä Suomessa. Eikä ihme, onhan kasvisruokavalio yksi vaikuttavimmista keinoista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Lisäksi se on todistetusti terveellinen vaihtoehto lihansyönnille, mutta keventää vähemmän kukkaroa. Kasvipohjaisten ruokien lisääminen joulutarjontaan on myös ravintolalle keino pitää hinnat ja kate kohtuullisina.

Vegaanin jouluun kuuluvat samalla tavalla lämmittävät, mausteiset ja hedelmäiset maut, kuten muidenkin joulutarjoiluihin ja mikä mukavinta, ne sopivat myös useimpien muiden ruokavalioiden vaihtoehdoiksi!

negroni 1500x1000 Varmista, että myös juomatarjoilu on vegaaninen. Jouluinen Negroni toimii hyvin aperitiivina.

Vegaaninen on 100 % kasviperäinen

Tämä voi tuntua turhalta kertaukselta, mutta yllättäviäkin tuotteita eksyy joskus vegaaniseen tarjoiluun. Vegaaninen tuote on aina 100 % kasviperäinen. Luonnollisesti se koskee myös juomia, joten tarkistathan, että esimerkiksi viineissä on vegaani vaihtoehto tarjolla. Useiden viinien kirkastuksessa käytetään liivatetta, kananmunaa, kaseiinia tai kalaliimaa. Useat cocktailit ovat hyvä valinta myös vegaanin alkumaljaksi.

Vegaanisia viinejä Kespron valikoimissa ovat esimerkiksi:

seitankinkku 1500x1000 AdobeStock 327968755 Gluteenijauhoista syntyy maistuva seitankinkku.

Perinteiset jouluruuat muuntuvat helposti vegaanisiksi

Kun vegaaniset vaihtoehdot halutaan säilyttää perinteisten jouluruokien kaltaisina, se vaatii vain pientä hienosäätöä. Puurojuhlan riisipuuro on helppo toteuttaa vegaanisena korvaamalla maito esimerkiksi kauramaidolla tai rohkeammin kookosmaidolla.

Kinkun tilalla voidaan tarjota lihankorvikkeita, kuten seitania, vöneriä tai uutuutena Vain Kesprosta -valikoimasta löytyviä Vegme-tuotteita. Kasvisproteiinituotteita tulee koko ajan markkinoille lisää, joten valinnanvaraa riittää.

Kinkun rinnalle kuuluvat joululaatikot on helppo toteuttaa kauramaidolla ja kasvisrasvoilla, ja paistittomaan karjalanpaistiin sopii nyhtökaura tai seitan. Keittiön työtä helpottavat valmiit juuressoseet, joista valmistuu maistuvia joululaatikoita tai lämmittäviä keittoja.

Melkeinpä mikä tahansa jouluklassikko on korvattavissa vegaanisella vaihtoehdolla, ja mikä parasta, ne maistuvat varsin hyvin myös sekaaneille, reducetarianeille, kasvissyöjille ja fleksaajille.

kookosriisipuuro 1500x1000 Kookosmaitoon tehty joulupuuro valloittaa perinteisen ja modernin yhdistelmällään.

Vegaanisia vaihtoehtoja noutopöytään

Joululounas tai muu jouluinen noutopöytä on helppo koota sopivaksi myös vegaanille asiakkaalle. Alkupaloihin klassisia jouluisia makuja tuovat saaristolaisleipä ja porkkala, eli porkkanapohjainen savulohikorvike, joka on helppo tehdä suuremmallekin henkilömäärälle.

Erilaiset tahnat ja dipit houkuttelevat myös jouluna ja ne sopivat erinomaisesti noutopöydän tarjoiluihin. Jouluiset salaatit tuovat pöytään ruokaisuutta ja ne sopivat täydentämään lämpimien ruokien makuja.

Hyödynnä tahnoihin ja dippeihin:

Pääruokavaihtoehtoihin vegaanisia makuja tarjoavat erilaiset kasvisterriinit ja tofupateet.

Vihannestukku Kespro on täynnä vegaanisia herkkuja, joista joulupöytään sopivat erityisesti kotimaiset juurekset. Rosollijuurekset Hasselbackan tapaan syntyvät samalla metodilla kuin tutummat Hasselbackan perunat: lisää vain perunan kaveriksi muita juureksia, kuten punajuurta, porkkanaa ja sipulia. Rosollin raikas kaurajogurttipohjainen kastike maustetaan omenalla ja suolakurkulla.

Makua vegaanisiin pääruokiin:

Juhlantuntua ja näyttävyyttä saadaan koristelemalla pöytä värikkäillä hedelmillä, oliiveilla, versoilla ja kasvispohjaisilla kaviaareilla, jotka voi syödä parempiin suihin ja samalla jätteen määrä pienenee.Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä