Makeaa ja suolaista moussea

Sama tuote alkupalassa ja jälkiruoassa, yhtä helposti pariin annokseen kuin sadoille syöjille. Uusi Menu Moussepohja tarjoaa ihanteellisen ratkaisun kuohkeisiin ja kestäviin vaahtoihin.

Julkaistu

Teksti

Niina Mälkiä

Kuvat

Kreetta Järvenpää

Menu Moussepohjan maustamaton jauhe vaahtoutuu kylmän nesteen kanssa kymmenessä minuutissa runsaaksi, ilmavaksi mousseksi, jonka neutraali perusmaku jättää tilaa kokin luovuudelle. Sekoita makeat tai suolaiset makuaineet vaahtoon, annostele ja anna tekeytyä kylmässä. Edullisesta kilon pakkauksesta tulee 20 litraa vahvaa ja kuohkeaa moussea.

Mausta ja muokkaa

  • mädillä ja äyriäisillä
  • kylmäsavutuotteilla
  • yrteillä ja sienillä
  • maustekastikkeilla
  • soseilla ja hilloilla
  • mehuilla ja liemillä
  • marjoilla ja hedelmillä
  • suklaalla ja pähkinöillä
  • kermalla ja muilla maitotuotteilla

Moussekastikkeet

Suolaisissa lisukkeissa uusi moussepohja on vertaansa vailla. Voit maustaa kuohkean vaahdon esimerkiksi puolukkasurvoksella, sinapilla tai tuorejuustolla. Kokeile myös sinihomejuustomurua, mätiä ja riistarouhetta. Pursota tai lusikoi alkupaloille, salaattiannoksiin tai dippikuppeihin. Levitä moussea myös voileipäkakun täytteeksi.

Suolaisia mousselisukkeita leikkuulaudalla

Moussepohja

MAKUVAIHTOEHDOT

Sinappimousse:

Sekoita sinappi vaahtoon.

Puolukkamousse:

Paseeraa sulaneet tai nopeasti kiehautetut puolukat. Sekoita sose vaahtoon. Mausta ripauksella suolaa. Voit lisätä mousseen myös tuoreita puolukoita.

Juustomousse:

Notkista tuorejuusto voimakkaasti vatkaten. Sekoita se vaahtoon ja mausta suolalla, valkopippurilla ja sitruunamehulla. Mausta halutessasi voimakkaamman makuisilla juustomuruilla.

Vaahdota moussejauhetta ja kylmää maitoa voimakkaasti 10 minuuttia. Kun vaahto on ilmavaa, lisää makuaine.

Anna moussen tekeytyä kylmässä muutama tunti. Lusikoi tai pursota annokseen.

Kylmä sienimousse

Alkuruokana tarjottu kylmä sienimousse huomataan. Keitä ja jäähdytä vahva sieniliemi esimerkiksi herkkutateista ja mausteista. Sekoita liemi maustamattomaan mousseen. Koristele paahdetulla pekonilla, makeanmausteisilla suppilovahveroilla tai marinoiduilla kantarelleilla. Tarjoa hetken vetäytyneenä tai yön yli hyytyneenä.

Sienimousse violetissa lasikulhossa

10 annosta

Sieniliemi

Tee ensin vahva sieniliemi. Puhdista ja paloittele sienet ja kasvikset kattilaan. Lisää vesi ja haluamasi mausteet ja keitä hiljalleen pari tuntia. Lisää persilja ja anna liemen tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi ja keitä liemi noin puoleen. Jäähdytä liemi jääkaappikylmäksi.

Vaahdota moussejauhetta ja kylmää maitoa voimakkaasti 10 minuuttia. Kun vaahto on ilmavaa, lisää sienilientä ohuena nauhana sekoittaen, kunnes vaahdon maku ja rakenne ovat haluamasi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lusikoi vaahto tarjoilukulhoihin ja laita kylmään muutamaksi tunniksi, jos haluat pehmeän moussen. Jos haluat tiiviimmän ja lohkeavan vaahdon, anna olla kylmässä 12–24 tuntia.

Viimeistele annokset esimerkiksi paahdetulla pekonilla ja pikkelöidyillä tai marinoiduilla sienillä.

Gluteeniton omena-valkosuklaakakku

Gluteeniton kakkuelämys syntyy muutamasta elementistä ja on siksi helppo koota isollekin porukalle. Riisi- ja perunajauhoista leivotun maukkaan ja mehevän gluteenittoman kakun päällä on sulatetulla valkosuklaalla maustettua moussepohjaa ja rapeaksi jätettyä omenahilloketta.

Gluteeniton moussella täytetty kakkupala

Pohja, noin 24 palaa

Kuorrute

Hilloke

  • 500 g Omena
  • 80 g Menu Sokeri tai Hillosokeri
  • 0,5 dl Omenamehu

Leivo pohja mielellään edellisenä päivänä. Vispaa psyllium huoneenlämpöiseen omenamehuun ja jätä odottamaan. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen voi-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos toiseen kulhoon. Vispaa omenamehu-psylliumseos tasaiseksi ja lisää se vuorotellen jauhoseoksen kanssa taikinaan. Paista kakku paperoidussa GN-vuoassa 160-asteisessa uunissa kypsäksi, noin 60–70 minuuttia. Jäähdytä, peitä ja laita kylmään tiivistymään.

Vaahdota moussejauhetta ja kylmää maitoa voimakkaasti 10 minuuttia. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä. Valuta suklaasula ohuena nauhana koko ajan sekoittaen mousseen. Lusikoi seos pursotinpussiin ja anna tekeytyä kylmässä noin tunti.

Leikkaa omenat pienenpieniksi kuutioiksi. Mittaa hillokkeen ainekset kattilaan ja keitä muutama minuutti. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Halkaise ja paloittele kylmä kakkulevy. Pursota valkosuklaavaahtoa kerrosten väliin ja kakun päälle. Lusikoi omenahilloketta pinnalle. Viimeistele kakkupalat esimerkiksi mantelikrokanteilla ja sitruunamehulla käsitellyillä omenaviipaleilla.

Pumpkin Spice Mousse

Jälkiruoka jäljittelee tänä syksynä pumpkin spice lattea. Mausta tiivis, sileä kurpitsasose tuoksuvilla piparkakkumausteilla ja sekoita se jäähdytettynä moussepohjaan kermavaahtolisän kanssa. Viimeistele annokset pähkinöillä ja kanelilla. Toimii myös talven juhlakauden jälkkärinä.

Kurpitsasoseella maustettu moussejälkiruoka lasikulhossa

10 annosta

Kurpitsasose

  • 500 g Kurpitsasose
  • 5 g Menu Kaneli jauhettu
  • 2 g Inkivääri jauhettu
  • 2 g Neilikka jauhettu
  • 2 g Muskottipähkinä

Valmista kurpitsasose paahtamalla paloiteltu kurpitsa 200-asteisessa uunissa 30–60 minuuttia. Poista kuoret ja liian tummiksi paahtuneet kohdat ja soseuta kurpitsa. Paseeraa sose sileäksi. Sekoita mausteet soseeseen ja anna tekeytyä esimerkiksi seuraavaan päivään.

Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Mausta sokerilla.

Vaahdota moussejauhetta ja maitoa voimakkaasti 10 minuuttia.

Kääntele kylmä kurpitsasose, kermavaahto ja mousse keskenään. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria tai mausteita. Annostele tarjoiluastioihin ja anna tekeytyä kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään. Viimeistele annokset rouhituilla pähkinöillä ja kanelilla.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä