Aitojen makujen sinfoniaa juhlapöytään

Houkuttelevat täytekakut kruunaavat keväisen ja kesäisen juhlatilaisuuden. Laadukkaisiin raaka-­aineisiin, makuun ja koristeluun kannattaa panostaa.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Valio / Tarja Västilä

Kuvat

Roope Permanto

Kevään ja kesän juhlat ansaitsevat houkuttelevia tarjottavia. Kakut tuovat aina juhlan tuntua.

”Kakut voi täyttää ja koristella tilaisuutta tai päivänsankaria kunnioittaen, kysyä vaikkapa makumieltymyksiä etukäteen. Tarjolla voi olla kaksi tai kolme erilaista kakkua, joissa on eri rakenteet, täytteet ja koristelut. Runsas pöytä on juhlava”, toteaa leipomokonsultti Mika Parviainen Valiolta.

MN0322 Valio Premiumcase 002 1500x1000 Leipomokonsultti Mika Parviainen koristeli kakun syötävillä kukilla.

Aloita valmistelut ajoissa

Kakkupohjat voi hyvin valmistaa jo muutamaa päivää ennen juhlapäivää. Niitä voi myös pakastaa. Jos haluaa säästää aikaa, kannattaa hankkia valmiita kakkupohjia.

”Parasta on, jos kakun voi täyttää juhlia edeltävänä päivänä. Näin siitä tulee sopivan kostea. Kakku säilyy kylmiössä seuraavaan päivään”, vinkkaa Parviainen.

Laadukkaat raaka-aineet saavat aikaan laadukkaan lopputuloksen. Lämpimissä olosuhteissa kaikkien työvälineiden tulisi olla kylmiä. Jotta kerma ei lämpene, se pitäisi vatkata kylmässä astiassa. On parempi tarjota pienempiä kakkuja kuin suurikokoisia.

Valion täytteet valmistetaan hillotehtaassa Suonenjoella.

Täytteissä valinnanvaraa

Valion täyterepertuaari on suunniteltu suomalaiseen makuun sopivaksi. Täytteet valmistetaan Suomen suurimmassa hillotehtaassa Suonenjoella. Marjamakujen lisäksi tarjolla on hedelmäisiä tai maitopohjaisia täytteitä, muun muassa Valion vanilja–tuorejuustotäytettä. Uusi keväinen maku on ananas–passiontäyte. Saatavilla on myös valmista laktoositonta kinuskitäytettä, jota voi laittaa esimerkiksi raitoina kerman kanssa kakun väliin.

”Kannattaa suosia selkeitä, raikkaita ja intensiivisiä makuja. Mansikan makua voi korostaa tuoreilla mansikoilla, joita ripottelee täytteen joukkoon. Aitojen makujen sinfonian lisäksi kakkuun saa rakennetta ja kivoja sattumia. Tuoreuden tuntu viimeistelee kakun”, Parviainen määrittelee. Kakussa on hyvä olla yksi päämaku, jota korostetaan muilla mauilla. Tasapaino on tärkeää. Esimerkiksi vanilja–tuorejuustotäyte sopii mainiosti mansikan seuraan.

Täytteet ovat myös monikäyttöisiä: lilanvärinen vaahto syntyy Valion kermasta ja Valion kuningatartäytteestä.

Luovuus valloilleen!

Kakut kuorrutetaan ja koristellaan tarjoilupäivänä. Vaahdotettu kerma kannattaa käyttää saman tien, ettei se pääse lämpenemään. Kasvipohjainen vaihtoehto perinteiselle vispikermalle on Valio Oddlygood® Easy Whipping, jonka avulla kesäleipominen onnistuu vaivatta.

”Easy Whipping on vitivalkoista, kerma kellertävää. Molemmilla voi myös koristella ja tehdä kakkuun pursotuksia, ristikoita, nauhaa, ruusukkeita tai röyhelöä.” Koristelussa voi käyttää luovuutta.

”Maku on tärkein, mutta ulkonäkö tuo houkuttelevuutta. Kaunis kakku ja siihen sopiva kattaus luovat entisestään juhlatunnelmaa. Koristeluun saadaan näyttävyyttä pienillä yksityiskohdilla, kuten syötävillä kukilla.”

Jos päivänsankari on sinisen ystävä, kakkua ei silti kannata värjätä siniseksi. Värjääminen on hyvä tehdä luonnollisin keinoin ja sävyin. Esimerkiksi ruiskaunokista saadaan sopivaa sinisyyttä.

Uusi keväinen maku täytteissä on ananas–passion.

Pursotetut kukat ovat ajan trendiä. Kermaruusut voi pakastaa ja nostaa jäisinä kakun päälle. Nykyään suositaan toispuoleista koristelua, jolloin kakku on keveämpi ja sitä on helpompi leikata.

MN0322 Valio Premiumcase 003 1500x1000 Kakut voi koota myös annoksina lasiin, jolloin reunoja ei tarvitse koristella.

Valion resepteistä tukea ja apua

Mikäli kakuista haluaa koronaturvallisia, ne voi tarjota annoksina.

”Annoskakut kootaan lasiin. Pienillä kipoilla saadaan houkuttelevuutta, ja aikaa säästyy, kun reunoja ei tarvitse koristella. Hävikkiäkään ei tule.” Hävikkiä voi välttää myös tilaamalla oikean määrän raaka-aineita. Ylijääneitä ainesosia voi käyttää jälkiruokiin, vaikkapa Pappilan hätävaraan.

Parviainen antaa vinkin, että Valion nettisivuilta löytyy runsaasti hyviä reseptejä hyödynnettäväksi.

”Jokainen resepti on moneen kertaan testattu, joten voi luottaa, että kaikki toimii.”

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä