Bodegas Bianchi tekee luonteikkaita viinejä

Perheen omistaman Bianchin tilan viinit ilmentävät alkuperäänsä Mendozan San Rafaelissa ja Ucon laaksossa. Molemmat alueet antavat viineihin oman aromien kirjonsa, joka tulee ilmaston ja maaperien eroista.

24.9.2020

Julkaistu

Lasse Pakarinen

teksti

Valmistaja

kuvat

Perheen omistaman Bianchin tilan viinit ilmentävät alkuperäänsä Mendozan San Rafaelissa ja Ucon laaksossa. Molemmat alueet antavat viineihin oman aromien kirjonsa, joka tulee ilmaston ja maaperien eroista.

Italiasta Argentiinaan muuttanut Valentín Bianchi perusti vuonna 1928 viinitilan San Rafaeliin, joka on yksi arvostetuimmista Mendozan viinialueen ala-alueista. Tilasta on sittemmin kasvanut iso perheyritys, joka viljelee nyt viiniä myös Ucon laaksossa. Se on maan tunnetuin huippuviinien alue.

Molempien alueiden laadun takana on viinitarhojen sijainti korkealla Andien juurella. San Rafaelissa tarhat sijaitsevat 800 metrissä, Ucossa jopa 1 300 metrissä. Korkeuden vuoksi lämpötilaero päivän ja yön väillä on suuri, kun lämpimiä päiviä seuraavat viileät yöt. Rypäleiden kypsyessä aromit tiivistyvät, ja viineistä tulee rakenteeltaan runsaita sekä moniulotteisia.

Bianchin viinit mahdollistavat molempien laatualueiden olosuhteiden – terroirin – maistamisen.

”Terroirin näyttäminen on meille tärkeää. Viineissämme on hedelmäisyyttä ja mausteisuutta, tammi vain täydentää kokonaisuutta”, Bianchin pääviinintekijä Silvio Alberto kertoo. Alkuperää kunnioittavat viinit eroavatkin monien tuottajien tammivetoisesta tyylistä.

Muutakin kuin Malbecia

Malbec-rypäleestä on tullut Argentiinan synonyymi. Lajike onkin sopeutunut hyvin maan eri alueille ja osoittautunut monipuoliseksi.

Bianchin tila valmistaa laajasti erilaisia tuotteita nuorista perustason viineistä pienen tuotantomäärän huippuihin. San Rafaelin viineissä on pehmeät ja elegantit tanniinit, Ucon laaksossa viinit saavat enemmän ryhtiä. Itä-Mendozan matalammalla sijaitsevilta tarhoilta, joista valtaosa Mendozan viineistä tulee, saadaan puolestaan helposti lähestyttäviä, nuoria ja raikkaita perusviinejä. Alberto sanoo niiden olevan erilaisia, mutta laatu on kuitenkin erinomainen.

Silvio Alberto viinitarhalla Silvio Alberto vastaa Bodegas Bianchin viinien viljelystä ja valmistuksesta. Kokenut ammattilainen on työskennellyt viinialalla 30 vuotta.

Argentiinassa menestyvät Malbecin lisäksi myös muut lajikkeet.

”Rakastan Malbecia, se on Argentiinan lippulaiva. Mutta Argentiina ei ole vain Malbecia”, Alberto muotoilee ja nostaa etenkin Cabernetit.

”Pidän Cabernet Sauvignonista kovasti. San Rafaelissa se on paras lajike”, Alberto sanoo. Mies toteaakin, että lajikkeen viinit ovat parantuneet merkittävästi 20 vuoden aikana. Nyt niissä on uutta raikkautta ja hedelmäisyyttä hillomaisen paksuuden sijaan.

Alberto on innostunut myös Cabernet Franc -lajikkeesta, jonka potentiaaliin laatuviinien valmistamisessa hän uskoo. Se sopii erinomaisesti myös rypälesekoituksiin.

Bodegas Bianchin viinitarhoja Kunkin viinin tarina alkaa viinitarhalta. Bianchin talo panostaa Silvio Alberton johdolla viineihin, joissa on raikkautta ja autenttisuutta. Tyyli on runsas ja moniulotteinen mutta helposti nautittava.

Perhe panostaa laatuun

Bianchi on yksi Argentiinan harvoista isoista viinitaloista, jotka ovat edelleen perustajasuvun omistuksessa. Muutama vuosi sitten Bianchit luovuttivat tilan pyörittämisen ammattijohtajille, mutta perheen arvot näkyvät edelleen toiminnassa.

Perheen merkitys on suuri, sillä monet Argentiinan tiloista ovat nykyisin pääomasijoittajien hallussa, eivätkä he välttämättä tunne viinialaa. Bianchin tapauksessa perheen sitoutuminen näkyy ylpeytenä tilan viinitarhojen hyvästä hoidosta ja jatkuvasta laadun parantamisesta.

Alberton mukaan perheen filosofia on pyrkiä aina korkeampaan laatuun, joka ilmaisee Argentiinan mahdollisuuksia viinintuottajana.

”Viini virtaa heidän suonissaan, he laittavat sydämensä ja sielunsa tähän.”

Bodegas Bianchi

  • Italiasta maahan muuttanut Valentín Bianchi perusti tilan 1928.
  • Edelleen saman perheen omistuksessa, mukana on jo neljäs polvi.
  • 300 ha tarhoja San Rafaelissa Argentiinan Mendozassa.
  • Vuodesta 2016 lähtien myös 170 ha Ucon laaksossa, joista tosin vasta 40 ha on viljelyssä.
  • San Rafaelin talo on suosittu matkakohde, jossa käy vuosittain 85 000 vierailijaa.
  • Tunnetaan puna- ja valkoviinien ohella suosituista kuohuviineistään, joita jo Valentín Bianchin poika Enzo alkoi valmistaa.

Bodegas Bianchin viinit

Enzo Bianchi Gran Corte 2017
San Rafael, Mendoza
20448242
Täyteläinen, ryhdikäs, aromikas ja pitkä huippuviini, johon on käytetty Cabernet Sauvignon-, Malbec-, Merlot- ja Cabernet Franc -lajikkeita. Hyvä pari riistalle.

Famiglia Bianchi Malbec
San Rafael, Mendoza
20327293
Täyteläinen, hedelmäinen ja mausteinen viini, joka sopii niin pihveille kuin syksyn tummille lihapadoille.

Bianchi Oasis Sur Cabernet Sauvignon
San Rafael, Mendoza
21670703
Keskitäyteläinen ja intensiivinen viini, jossa on tumman marjaisia, mausteisia ja kukkeita vivahteita. Sopii niin punaisen lihan kuin paahteisten kasvisruokien kylkeen.

Famiglia Bianchi Chardonnay
San Rafael, Mendoza
20327294
Kuiva ja kypsän sitruksinen viini, jossa on tammikypsytyksen antamaa paahteisuutta ja vaniljaisuutta. Hieno pari paistetulle kalalle tai vaalealle lihalle.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä