Persoonallisia viinejä Portugalista

Campelon viinitalo valmistaa Pohjois-Portugalissa viinejä, jotka ilmentävät alueidensa perinteitä sekä maan omintakeisia lajikkeita. Portugalin luonteikkaat viinit ovat nyt nousussa niin Suomessa kuin maailmalla.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Valmistaja

Portugali tuottaa maailmalla viinejä, joissa maistuu se alue, jossa viini on tuotettu. Matkailun lisääntyminen on tehnyt maan loistavat viinit tutuiksi suuremmalle yleisölle ja saanut ihmiset kaipaamaan makuelämyksiä myös kotimaassa. Portugali on noussutkin trendikkääksi viinimaaksi, ja loistavat viinit antavat siihen myös hyvän syyn.

Yksi laatuviinien tuottaja on perinteikäs Campelon viinitalo. Talo on tunnettu Portugalissa etenkin vinho verden tuottajana. Lisäksi Campelo tekee viinejä muun muassa Douron ja Dãon viinialueiden rypäleistä.

ML 4 21 Viinintuottaja 2 Campelon viinitalo haluaa säilyttää viinien perinteisen persoonallisuuden.

Vuodesta 2007 Campelo on kuulunut Liman perheelle. Talo myös auttaa viennissä perhetuttujen omistamia pieniä Quinta de Naíde- ja Quinta dos Poços -viinitiloja, Quinta de Naíden kohdalla Campelo vastaa myös viininviljelystä ja -valmistuksesta.

Vientipäällikkö Sofia Costa sanoo, että tilojen viineissä vaalitaan alueiden ja rypälelajikkeiden ominaisuuksia.

”Haluamme uuttaa kaikilta alueilta maksimaalisen määrän makua. Emme käytä kansainvälisiä rypäleitä, vaan viineillä on Pohjois-Portugalin profiili, ja ne ilmentävät perinteitämme”, Costa kertoo.

Portugali on nyt in

Portugalin viinien suosio kasvaa niin Suomessa kuin maailmalla. ”Portugalin viinit valtaavat markkinoita monissa maissa, suosio on kasvussa. Etenkin vinho verde on nyt trendi kaikkialla.”

Costa arvelee, että yhtenä syynä suosion taustalla on Portugalin kasvava turismi, jonka myötä matkailijat haluavat kokea maan persoonallisia makuja myös kotimaissaan.

”Ihmiset ovat uteliaita kulttuuriamme ja viinejämme kohtaan. Olemme yksi maailman vanhimmista viinintuottajista, haluamme pitää tuon tradition”, Costa sanoo. ”Viinit ovat täysin erilaisia muihin maihin verrattuna. Ihmiset kokeilevat niitä ja maistavat hitusen Portugalia.”

ML 4 21 Viinintuottaja 3 Toimitusjohtaja Hélder Lima (oik.) johtaa perheyritystä, mukana tarhoilla veli Óscar Lima.

Mielenkiintoisia viinejä ravintolapöytään

Pohjois-Portugali on vuoristoista seutua, jossa pinnanmuodot ja vaihtelevat maaperät luovat tarhoille toisistaan poikkeavia olosuhteita. Tämä heijastuu viineihin.

”Alueet ovat täysin erilaisia. Viinien ominaisuudet eroavat, vaikka alueet ovat lähellä toisiaan”, Costa korostaa.

Kespron valikoimissa on Campelon ja sen kumppaneiden viinejä kolmelta alueelta, jotka ovat pohjoisesta etelään Vinho Verde, Douro ja Dão.

Luoteis-Portugalin Vinho Verden alue tunnetaan Portugalin ulkopuolella etenkin eleganteista ja raikkaan hapokkaista valkoviineistä, jotka Atlantin leudontava vaikutus monin paikoin mahdollistaa. Viineissä on hedelmäisyyttä, kukkaisuutta ja sitruksisuutta, käytetyistä rypälelajikkeista riippuen.

ML 4 21 Viinintuottaja 4 Quinta dos Poços sijaitsee Douron jokilaaksossa, jonka tarhat ovat jyrkillä rinteillä. Rypäleet saavat paljon aurinkoa ja muhkeaa hedelmäisyyttä. Alueen maisemat on nostettu Unescon maailmanperintölistalle.

Douron jokilaakso puolestaan on vuorten ympäröimä alue, johon Atlantti ei vaikuta. Talvet ovat kylmiä ja kesät kuumia sekä kuivia. Portviineistään tunnettu alue tuottaa paljon myös hyvän rakenteen punaviinejä, joissa on runsasta hedelmäisyyttä ja moniulotteisuutta. Pitkäikäiset viinit valmistetaan paikallisista lajikkeista, joiden kruununjalokivi on Touriga Nacional.

Keski-Portugalissa sijaitsevan vuorten ympäröimän Dãon punaviinejä Costa kuvaa täysin uniikeiksi. Niissä on hapokkuutta ja aromikkuutta sekä potentiaalia kellarointiin. Esimerkiksi Campelon vuosikerran 2014 Mesa do Presidente Reserva Dão paranee edelleen vuosi vuodelta. Alueiden viinit sopivat mainiosti ruoan kumppaneiksi.

”Viinit ovat erittäin gastronomisia ja sopivat erityyppisten ruokien seuraan. Jokainen on omanlaisensa kokemus, niissä voi maistaa Portugalin eri alueet”, Costa sanoo.

Campelo

  • Viinitalo Pohjois-Portugalissa.
  • Päävalmistamo sijaitsee Barcelossa Cávadon alueella, joka on yksi Vinho Verden yhdeksästä ala-alueesta.
  • Myös kolme muuta valmistamoa eri ala-alueilla.
  • Perustettu virallisesti 1951, mutta merkintöjä löytyy jo vuodelta 1923.
  • Liman perhe osti tilan 2007.
  • Vie viiniä yli 30 maahan.
  • Auttaa viennissä myös pienempiä Quinta de Naíde- ja Quinta dos Poços -perhetiloja.

Tuotteet

21742954 Quinta de Naíde Loureiro 2020 11,40 plo

Portugalin pohjoisosasta, Vinho Verden viinialueelta tuleva elegantti ja tyylikäs viini. Tuoksu on tulvillaan vaaleita hedelmiä, vehreitä ja intensiivisen sitruksisia aromeja. Maku on hienostunut, eksoottisen hedelmäinen. Pirteä hapokkuus raikastaa ja tekee jälkimausta tasapainoisen. Yhdistele paistetun vaalean kalan, simpukoiden ja grillattujen äyriäisten kanssa.

21742953 Quinta dos Poços Colheita 2018 13,90 plo

Douron alueelta tuleva viini on pehmeä ja helposti lähestyttävä. Se on täynnä kypsien marjojen ja yrttien aromeja. Pitkä kypsytys pehmentää ryhdikkäitä tanniineja. Viiniä valmistetaan vain 12 000 pulloa vuosittain! Yhdistä rehtien liharuokien, tomaattisten mausteisten pastojen ja tapas-annosten kanssa.

21742952 Mesa do Presidente Reserva 2014 12,90 plo

Täyteläinen, lämmin ja runsas viini Dãon viinialueelta. Viinin aromeista löytyy tummia kypsiä hedelmiä, boysenmarjaa, maanläheisyyttä sekä tammen pehmeyttä ja mausteisuutta. Viini on kypsytetty tammitynnyreissä, joissa se on saanut pehmeän ja syvän makumaailman. Portugalin alkuperäisrypäleistä valmistettu viini on omiaan grillattujen lihojen, yrttisten ruokien sekä riistan seurassa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä