Briossi on täydellinen hampurilaissämpylä

Moni yhdistää briossin hilloon tai marmeladiin, mutta yhtä lailla tämä ranskalainen perinneherkku sopii suolaiselle täytteelle. Suomessa briossi on tehnyt läpimurron hampurilaissämpylänä.

Julkaistu

Teksti

Maarit Seeling

Kuvat

Sami Heiskanen

Street food eli katuruoka on suositumpaa kuin koskaan. Fazerin briossi vastaa tähän huutoon. Pehmeä ja tiivis rakenne on ihanteellinen hampurilaisen valmistukseen. Rakenteensa ansiosta briossi säilyy helposti käsiteltävänä ja haukattavana, eikä syödessä tule sotkua, kun kastikkeet ja nesteet imeytyvät kuohkeaan rakenteeseen, Fazer Leipomoiden tuotekehittäjä Maria Malinen kuvailee.

Alkujaan briossi on vuosisatoja vanha ranskalainen herkku, jonka kehittämisajaksi lähteet tarjoavat sekä 1400- että 1600-lukua. Briossi on maailman menossa muuttanut muotoaan. Nykyään niitä käytetään esimerkiksi hampurilaisten sämpylöinä, ja taikinasta tehdään leipiä ja makeita leivonnaisia.

”Briossin historia on pitkä, mutta se ei kuitenkaan ole Suomessa mikään itsestään selvä herkku. Ruisleipäkansan se on saanut puolelleen muun muassa siksi, että nykyään on trendikästä käyttää briossia hampurilaisessa. Toisaalta kuivatuilla hedelmillä maustettu briossipulla liittyy monella jouluun”, Malinen pohtii.

Vain aidoista raaka-aineista

Aidon briossin maun salaisuutena on voi ja kananmuna. Leivontaan käytettävät raaka-aineet tuovat rakennetta ja makua, jotka erottavat briossin tavallisesta sämpylästä. Laadukas sämpylä saa täytteetkin maistumaan paremmalta. Malinen muistuttaa, ettei briossin tarkoitus ole edes olla mikään terveysruoka vaan herkku sanan varsinaisessa merkityksessä. Satunnaisia herkkuhetkiä ei tarvitse puolustella.

Fazer toi keväällä myyntiin erityisesti street food -käyttöön kehitetyn 70-grammaisen hampurilaisbriossin. Uusi sämpylä on juuri optimikokoinen myös useimpiin ravintolahampurilaisiin. Sen avulla ammattilaisten tärkeänä pitämä sämpylän ja pihvin suhde – ”meat-bun-ratio” – saadaan luotua täydelliseksi.

ML 3 21 Fazer 002 Fazer Street Food -tuoteperheeseen kuuluvat hampurilaissämpylä 70 g, hot dog -sämpylä 50 g ja gluteeniton yksittäispakattu hampurilaissämpylä 80 g. Kaikki tuotteet ovat valmiiksi halkaistuja ja sulattamalla valmiita käytettäväksi. Fazer Street Food -tuoteperheen takana on Fazerilla 13 vuotta työskennellyt Maria Malinen.

Fazer Street Food -tuoteperheessä on saatavilla briossi myös hot dogeja varten. Hodaribriossien taikinassa on niin ikään käytetty voita ja kananmunaa, ja sämpylän väliin mahtuu reilusti täytettä.

Fazer Leipomot osti alkuvuonna 2020 Lahdessa toimivan Vuohelan Herkku -leipomon, joka on erikoistunut gluteenittomiin leipomotuotteisiin. Tämän hankinnan myötä Street Food -tuoteperheeseen on juuri lanseerattu myös yksittäin pakattu gluteeniton briossi valikoimaa täydentämään.

Katuruokaa kotona

Entisaikojen mättöruoalla ei juurikaan ole enää tekemistä tämän päivän huikopalojen kanssa. Maailmanluokan herkuista inspiraationsa saaneet ruokarekat, -vaunut ja pop up -ruoka­pisteet ovat näyttäneet, että vain taivas ja mielikuvitus ovat rajoina sille, mitä sämpylöiden väliin voi kasata.

ML 3 21 Fazer 003 Myös Vantaalla sijaitsevan Fazer Experience -vierailukeskuksen burgerannos kootaan Fazer Street Food -briossin ympärille.

”Korona-aikana katuruoka on nostanut suosiotaan ammattikeittiöiden lisäksi myös kodeissa. Esimerkiksi hampurilaiset ovat helppoa syötävää, sillä jokainen voi koota täytevaihtoehdoista mieleisensä. Hampurilaisessa briossin täytteeksi voi laittaa mitä tahansa suolaisia raaka-aineita, kuten nyhtölihoja ja paahdettuja kasviksia. Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti eri vaihtoehtoja”.

”Briossin oma maku on herkullinen, mutta sen verran mieto, että se ei peitä muita vivahteita vaan sopii hyvin yhteen lähes kaiken kanssa. Se on helppo yhdistellä erilaisiin täytteisiin.”

Jauhot omasta myllystä

Fazer Street Food -briossisämpylät valmistetaan Lahdessa Fazerin leipomolla suomalaisista raaka-aineista. Samalla tontilla leipomon kanssa on Fazerin mylly, josta leipomo saa jauhonsa.

”Meidän tapauksessamme jauho ei todellakaan kulje pitkää matkaa taikinaan, mikä osaltaan vähentää leivonnan hiilijalanjälkeä. Oma mylly takaa, että Fazerilla on laadukkaat jauhot sekä alan paras asiantuntijuus tuotekehityksen apuna. Käytämme vain puhtaita, suomalaisia raaka-aineita. Raaka-aineilla on kotimaisuudesta kertova Joutsenmerkki”, Malinen kertoo.

Fazer Leipomot

  • Fazer Leipomot on leipomoalan markkinajohtaja Suomessa. Fazerin isot leipomot sijaitsevat Vantaalla, Lahdessa ja Lappeenrannassa.
  • Yrityksellä on myös 112 päivittäistavarakauppojen sisällä toimivaa myymäläleipomoa, joissa artesaanileipurit leipovat leipää paikan päällä käsin kotimaisista jauhoista.
  • Leipomotuotteiden valmistuksen kotimaisuusaste on noin 92 prosenttia.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä