Kalatukku E. Eriksson -brändin ydin: Laadukas käsityö ja syvä asiakasymmärrys

Kalan kulutuksen odotetaan kasvavan 26 % seuraavan 12 kuukauden aikana*. Kalatukku E. Erikssonin seafood-ammattilaiset haluavat olla mukana kasvutarinan mahdollistamisessa asiakkaalle.

Julkaistu

Teksti

Olli Manninen

Kuvat

Vilja Harala

Kalatukku E. Erikssonin historia juontaa aina vuoteen 1880 asti, jolloin Erik ja Erika Eriksson perustivat kalakaupan Helsinkiin. 140 vuotta myöhemmin Erikssonilla suhtaudutaan edelleen intohimoisesti laadukkaaseen tekemiseen, vastuulliseen kala- ja äyriäisvalikoimaan ja asiakkaiden palvelemiseen.

menu lehti 1-2022 Vain Kespro Kalatukku-Eriksson 002 "Käsityö, vastuullisuus ja syvä asiakasymmärrys ovat asioita, jotka ovat kaiken toimintamme ytimessä", Kalatukku E. Erikssonin toimitusjohtaja Mikko Poikolainen sanoo ja toivottaa kaikki uudet ja vanhat asiakkaat tervetulleiksi vuoteen 2022.

"Ravintoloiden alkuvuoden ruokalistoilla päivän kala on toimiva tapa hyödyntää erilaisia luonnonkalan sesonkeja”, Kalatukku E. Erikssonin toimitusjohtaja Mikko Poikolainen sanoo.

Näin ravintolat voivat tarjota asiakkailleen eri kalalajeja saatavuuden mukaan. Siika tai nieriä on aina varma valinta, koska niitä on kasvatettuna saatavilla vuoden ympäri. Alkuvuoden ruokaelämyksiin kuuluvat tietysti myös äyriäiset.  

”Äyriäisissä olisi hyvä muistaa, että ne ovat parhaimmillaan vesien ollessa kylmiä”, Kalatukku E. Erikssonin laatu- ja kehityspäällikkö Piia Ahde lisää.

menu lehti 1-2022 Vain Kespro Kalatukku-Eriksson 006 Ostereiden merellinen ja hieman makea maku vaihtelee kasvupaikan mukaan.

”Meiltä löytyy ravintolamyyntiin myös valmiita kala-annospaloja ja -kuutioita, jotka helpottavat hävikin pienentämisessä, menekin hallinnoimisessa sekä katelaskennassa. Lisäksi voimme tarjota ravintoloille esimerkiksi valmiita äyriäisliemiä, rapusalaatteja sekä tietenkin savu- ja graavikaloja”, Kalatukku E. Erikssonin ostopäällikkö Martin Söderström sanoo.

Ravintoloiden suuntaan Kalatukku E. Eriksson haluaa jakaa tietoa ja inspiraatiota esimerkiksi ruokalistojen kehittämiseen ja keittiöiden avustamiseen erilaisilla esivalmistelluilla tai annoskokoon leikatuilla tai vaikkapa savustetuilla tuotteilla, jotka helpottavat keittiöiden kiireistä arkea.

Laajan tuontikalavalikoiman lisäksi valikoimassa on monipuolisesti vastuullisia äyriäisiä ja nilviäisiä niin tuoreena kuin pakasteena.

”Näistä suosituimpia ovat sinisimpukat, kampasimpukat ja osterit. Valikoimiimme kuuluvat myös erilaiset sushikomponentit, kuten inkiväärilastut, kaiso- ja wakame-merileväsalaatit, seesaminsiemenet, riisiviinietikat, yuzu-mehu ja wasabijauheet. Näitä voi tietenkin hyödyntää muussakin kuin sushien valmistuksessa. Yksi suurimmista sesongeista Erikssonilla on kotimaisen täpläravun sesonki heinäkuun lopulta lokakuulle saakka”, Mikko Poikolainen toteaa.

Toimitusvarmuus on kalakaupassa kaikki kaikessa, sillä kauppa on luonteeltaan hektistä.

”Kun esimerkiksi vesillä myrskyää, se vaikuttaa heti luonnonkalan tai viljellyn kalan saatavuuteen. Meidän on taattava, että asiakas saa, mitä haluaa. Ennakointi ja jatkuva keskustelu saatavuudesta asiakkaiden kanssa on tärkeä osa työtämme. Alkutalven kirjolohet on leikattu ja pakastettu jo joulukuussa, samoin mäti. Tuoretta kirjolohta on tietysti myös koko ajan saatavilla kaikille asiakkaille”, Kalatukku E. Erikssonin myyntipäällikkö Nikke Haanperä kuvailee.

menu lehti 1-2022 Vain Kespro Kalatukku-Eriksson 004 Myyntipäällikkö Nikke Haanperä.

Brändin ytimessä laadukas käsityö, vastuullisuus ja asiakasymmärrys


Kalatukku E. Eriksson Oy mittaa säännöllisesti brändinsä tunnettuutta ja painopistealueita, joita ovat vastuullisuuden ja laadun ohella asiakasymmärrys ja välittäminen, toimitusvarmuus ja hinta, joustavien palvelujen toteutuminen arjessa sekä henkilöstön sitoutuminen brändiin. Viime syksynä toteutetun kyselyn mukaan vastuullisuus, laatu ja intohimo välittyvät myönteisesti asiakaskuntaan.

Mikko Poikolainen sanoo, että Erikssonin on luontevaa olla mukana edistämässä kotimaisen kalan kysyntää myös esimerkiksi Kalakumouksessa, sillä tässä maa- ja metsätalousministeriön koollekutsuman vaikuttajaverkoston tavoitteissa yhdistyvät erikssonilaisen yrityskulttuurin arvot.  

”Brändin ydintä on laadukas käsityö, vastuullisuus ja syvä asiakasymmärrys. Nämä asiat korostuvat kaikessa arjen työssämme”, Poikolainen kertoo.

Monipuolinen osaaminen on hyvien ja pitkäaikaisten asiakassuhteiden tae. 

”Tuotannossamme työskentelevät kokeneet kala-alan ammattilaiset, jotka käsittelevät kalat käsityönä. Se vaati ammattitaitoa, jota ei opi hetkessä. Sekä myynnissä että ostossa on myös entisiä ravintola-alan ammattilaisia ja ruokakaupan kalamestareita”, Martin Söderström sanoo.

Kalat leikataan ja käsitellään tuotannossa käsin ilman koneellista leikkaamista.

menu lehti 1-2022 Vain Kespro Kalatukku-Eriksson 008 Merianturan nahan nylkeminen on taitoa vaativaa käsityötä.

Vastuullisuus tarkoittaa sitä, että toiminnassa noudatetaan elintarviketurvallisuuden sertifiointeja ja WWF Suomen kalaoppaan suosituksia. Opas ohjaa vastuulliseen kuluttamiseen liikennevaloin. Vihreä tarkoittaa parasta valintaa, keltainen harkittavaa ja punainen vältettävää valintaa.  

”Emme tee kompromisseja vastuullisuusasioissa. Asiakkaamme voivat luottaa, että myymme vain WWF Suomen kalaoppaan vihreällä tai keltaisella merkittyjä tuotteita, emme koskaan punaisella merkittyjä tuotteita”, Poikolainen sanoo.  

Kalatukun kaikki tuotteet eivät ole sertifioituja, mutta ne ovat vastuullista alkuperää ja jäljitettävyys on kunnossa.

”Valitsemme yhteistyökumppaneiksi sellaisia tuottajia ja kasvattajia, jotka toimivat arvojemme mukaisesti ja sitoutuvat pitkäjänteiseen yhteistyöhön”, Poikolainen sanoo.

Tällaisia kumppaneita ovat esimerkiksi Kalankasvatus Vääräniemi ja Brändö Lax.

Erikssonilta saa kattavan tuotteiston lisäksi myös koulutusta, vinkkejä ja ratkaisuja, joilla laajentaa eri tuotteiden käyttöä ravintoloissa.

”Raaka-ainelistoja voidaan suunnitella yhdessä pidemmälle jaksolle ja tuoretuotteiden rinnalle nostaa laadukkaita pakastetuotteita tukemaan hävikin hallintaa. Meiltä saa myös arvokkaita vinkkejä liittyen eri tuotteiden varastointiin, esivalmistukseen sekä kypsentämiseen liittyen. Näillä on merkittävä vaikutus muun muassa valmistushävikkiin”, Poikolainen sanoo.

Kalatukku E. Eriksson haluaa omalla panoksellaan olla mukana mahdollistamassa ja edistämässä asiakkaidensa vastuullista ja tuloksellista liiketoimintaa.

menu lehti 1-2022 Vain Kespro Kalatukku-Eriksson 005 Merianturat.

Valtakunnallisemmaksi yhdessä

Kolme vuotta sitten Kesko osti Kalatukku E. Eriksson Oy:n, joka on nyt osa K-ryhmän tukkukauppa Kesproa.

Mikko Poikolainen sanoo, että yhteistyö K-ryhmän kanssa on tuonut mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia valtakunnallisen logistiikan ja resurssien myötä.

”Brändimme tunnettuus on ollut aina vahva pääkaupunkiseudulla sekä HoReCa-ammattilaisten keskuudessa laajemminkin. K-ryhmän jakeluteiden kautta pääsemme entistä lähemmäksi asiakkaita ja kuluttajia myös maakunnissa”, Poikolainen sanoo.

Yhteistyöstä on syntynyt jo hyviä näyttöjä.

”Olemme järjestäneet Kespron kanssa muun muassa yhteisiä Foodsteri-asiakastapahtumia, joissa olemme tarjonneet uusia ideoita valmistaa sea foodia”, Martin Söderström sanoo.

”Haluamme tuoda viestinnässämme esiin käsityön ja laadun merkitystä sekä avartaa näkemyksiä, miten hyödyntää monipuolisemmin eri sesonkien kala- ja äyriäisvalikoimia”, Piia Ahde kertaa.

menu lehti 1-2022 Vain Kespro Kalatukku-Eriksson 007 Ostopäällikkö Martin Söderström.

Luottamus on hyvän asiakassuhteen lähtökohta

Turkulainen Voiveljet Oy aloitti yhteistyön Kalatukku E. Erikssonin kanssa reilu vuosi sitten. Keittiöpäällikkö Jarno Sepän mukaan valintaan vaikutti vahvasti toiminnan vastuullisuus.

”Eriksson myy vastuullista kalaa, jolloin voimme luottaa kumppaniimme eikä meidän tarvitse huolehtia raaka-aineiden alkuperästä”, Jarno Seppä sanoo.  

Voiveljet Oy:n kuusi ravintolaa käyttävät monipuolisesti kalaa.   

”Erikssonin monipuolinen valikoimaa vastaa hyvin tarpeisiimme. Lounaille, buffetiin tai Smörin kaltaiselle fine dining -elämysten ravintolalle löytyvät aina sopivat ratkaisut”, Seppä sanoo.

menu lehti 1-2022 Vain Kespro Kalatukku-Eriksson 003 Kultaotsa-ahven.

Erikssonilainen ekologisuus ja vastuullisuus välittyy myös konkreettisesti arjessa.  

”Pahviset kuljetuslaatikot ovat helposti kierrätettäviä”, Seppä sanoo.  

Hän mainitsee hyvänä esimerkkinä yhteistyön syvenemisestä syksyisen Voillà-tapahtuman, jossa Voiveljet Oy:n ruokalistoilla oli Benella-kirjolohta ja -siikaa.  

”Benella-kalojen ravintona käytetään Itämeren silakasta ja kilohailista tehtyä kotimaista kalajauhoa ja -öljyä. Kun kalat ruokitaan tällä lähirehulla, ravinteet kiertävät eikä niitä tule Itämereen sen ulkopuolelta”, Seppä sanoo.

*Lähde: Ravintolaruokailijoiden fleksaus -tutkimus (Kespro, 2020)

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä