Eettinen ohjeisto sitouttaa keskolaiset konsernin arvoihin

Keskossa vastuullisuus ei ole sanahelinää vaan päivittäisiä tekoja. K Code of Conduct -ohjeisto sitoo kaikki keskolaiset toimimaan yhteisten arvojen ja periaatteiden mukaisesti

Julkaistu

Teksti

Maarit Seeling

Kuvat

Sami Heiskanen

K Code of Conductin (KCOC) 12 toimintaohjetta kertovat selkein esimerkein, miten keskolaisten ja Keskon yhteistyökumppaneiden odotetaan suhtautuvan tiettyihin eettisiin perusarvoihin, kuten lakien noudattamiseen, lahjontaan, ihmisoikeuksiin, ympäristön huomioon ottamiseen ja reiluun kilpailuun.

”KCOC-ohjeisto on tietyllä tavalla itsestäänselvyys, normisto, jota tulee muutenkin noudattaa elämässä. Näenkin siihen kirjatut arvot tietynlaisena muistutuksena normaalin maalaisjärjen käyttämiseksi”, Kespron avainasiakaspäällikkö Patrick Wardi pohtii.

Wardin työhön kuuluu päivittäinen yhteydenpito asiakkaiden kanssa. KCOC:ssä on annettu kanssakäymiseen neljä selkeää ohjetta: luotan ihmisiin, annan selkeän suunnan, laitan itseni peliin ja toimin suoraan, avoimesti ja rehellisesti.

Vaikka minulla onkin asiakasvastuu, minun on luotettava myös Keskon sisäisten sidosryhmien toimijoihin, kuten asiakaspalveluun, myynnin tukeen ja osto-organisaatioon. Luottaessani tiedän itsekin saavani tukea.

Nollatoleranssi väärinkäytöksille

Vuosien varrella vastuullisuus on ulottunut kattamaan ympäristökysymysten lisäksi myös sosiaalisen ja taloudellisen ulottuvuuden. ”Olimme ensimmäisiä yrityksiä Suomessa, joka lähti korostamaan näitä arvoja toiminnassaan. Kaikki lähti halusta palvella. Haluamme auttaa asiakkaitamme tekemään kestäviä valintoja”, K-ryhmän vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo kertoo.

Hän myöntää, ettei Keskonkaan järjestelmä välttämättä ole aukoton. ”Ihmismieli tuntuu keksivän mitä vain. Rikollisuuden- ja korruption uhka väijyvät aina, ja se pitää meidät varpaillamme. Meillä on kuitenkin nollatoleranssi kaikenlaiseen vehkeilyyn, ja toimintamalli puuttua välittömästi asiaan, jos väärinkäytöksiä ilmenee.”

Keskolla on luottamuksellinen ilmoituskanava SpeakUp, joka on tarkoitettu rikos- ja väärinkäytösepäilyjen ilmoittamiseen silloin, kun tietoa ei voi jostakin syystä välittää suoraan Keskon vastuuhenkilöille. SpeakUp-kanavaa voi käyttää myös arvopaperimarkkinasääntelyn oletetuista rikkomuksista ilmoittamiseen.

Yhteisellä asialla

K Code of Conduct -ohjeisto varmistaa, että kaikilla Keskon työntekijöillä on maasta ja toimipaikasta riippumatta sama näkemys päivittäistä työtä ohjaavista arvoista ja periaatteista. Lisäksi Kesko järjestää henkilöstölle vuosittain eLearning-koulutuksen, joka helpottaa K Code of Conductin sisäistämisessä.

Silloin tällöin tulee vastaan tilanteita, että asiakas haluaisi jotain tuotetta, jota ei kestävän kehityksen periaatteiden vuoksi ole enää mahdollista toimittaa. Superedullinen tonnikala on yksi tällainen tuote.

Emme voi ottaa kaikkia hintaluokan valmisteita valikoimiimme, sillä osalla voi olla ongelmia kalastustavoissa. Kerromme asiakkaalle syyn.

Wardi on nähnyt korona-ajan lyöneen nimenomaan ravintolayrityksiin. ”Haluamme tehdä kaikkemme edistääksemme ravintoloiden pärjäämistä. Viimeisen puolen vuoden aikana olemme saattaneet yhteen ravintoloita ja kauppiaita, ja sitä kautta olleet mukana luomassa uusia liiketoimintamalleja vaikeana korona-aikana”, Wardi kertoo.

Vastuullisuuden edelläkävijä

  • Kesko on vastuullisen toiminnan edelläkävijäyrityksiä ja yltänyt monena vuotena peräkkäin Global 100 -listalla maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi. Kesko on myös ainoa suomalainen yritys, joka on ollut kyseisellä listalla sen perustamisesta eli vuodesta 2015 lähtien.

  • Keskon vastuullisuustyö perustuu Keskon arvoihin, visioon ja missioon. Sitä ohjaavat Keskon vastuullisuusstrategia, vuodesta 2016 lähtien K Code of Conduct -ohjeisto, Keskon yleiset yhteiskuntavastuun periaatteet sekä Keskon ostotoiminnan periaatteet.

  • Keskon vastuullisuustyön juuret ulottuvat 1980-luvun alkuun, jolloin K-Rauta julkaisi ensimmäisen energiaoppaansa rakentajille ja remontoijille. Sen jälkeen yhtiö on tehnyt määrätietoisesti työtä vastuullisuuden kehittämiseksi.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä